97 de ani de la na┼čterea lui John F  Kennedy, Superman ul la Casa Alb─â jpeg

97 de ani de la na┼čterea lui John F. Kennedy, Superman-ul la Casa Alb─â

La 97 de ani de la na┼čterea sa (29 mai 1917), John F. Kennedy r─âm├óne cel mai iubit pre┼čedinte american din istorie. Americanii ├«l ┼úin pe JFK pe un piedestal ├«nalt datorit─â ┼úelurilor la fel de ├«nalte pe care acesta le-a trasat:trimiterea unui om pe Lun─â, eradicarea s─âr─âciei, dezarmare nuclear─â. Obiective care trebuie atinse ÔÇ×nu pentru c─â sunt u┼čoare, ci tocmai pentru c─â sunt greleÔÇŁ, dup─â cum obi┼čnuia s─â spun─â.

├«i scria soldatul John F. Kennedy, ├«n v├órst─â 26 de ani, tat─âlui s─âu, la scurt timp dup─â ce vaporul pe care se afla fusese atacat de un cruci┼č─âtor japonez, ├«n timpul celui de-al Doilea R─âzboi Mondial. 

Numele soldatului care a devenit ├«ntre timp pre┼čedintele Statelor Unite ale Americii dovede┼čte ┼či ast─âzi c─â, ├«ntr-adev─âr, nimeni nu a ┼čtiut s─â judece corect ÔÇ×durabilitateaÔÇŁ unui Kennedy. ÔÇ×B─âiatul de AurÔÇŁ al Americii r─âm├óne ┼či ├«n prezent asociat de genera┼úia baby-boom ┼či urma┼čii ei cu o perioad─â prosper─â, plin─â de speran┼ú─â, iar asta ├«n ciuda crizelor acuta din timpul celor trei ani de mandat. 

A c─âp─âtat aceast─â porecl─â datorit─â bronzului natural care, la televizoarele alb-negru, l-a f─âcut s─â par─â ÔÇ×de aurÔÇŁ ├«n dezbaterile pre-electorale cu contracandidatul s─âu, Richard Nixon. A c├ó┼čtigat ├«n fa┼úa republicanului cu un scor at├ót de str├óns ├«nc├ót, dac─â ar fi fost ├«n lumea atletismului, ar fi fost consultat─â fotografia de la fini┼č:49, 72% Kennedy ÔÇô 49, 55% Nixon. Diferen┼ú─â de 119.000 voturi. 

Cu toate acestea, Kennedy a ajuns s─â aib─â o rat─â de aprobare de 85% ├«n timpul pre┼čedin┼úiei, potrivit unui studiu realizat de compania de cercet─âri Gallup. Niciun alt lider de la Casa Alb─â n-a mai ├«nregistrat aceast─â performan┼ú─â. Comparativ, pe a doua pozi┼úie se afl─â Ronald Reagan, cu o rat─â de aprobare de 74%. Ast─âzi, gradul de sprijin de care se bucur─â Barack Obama ├«n r├óndul electoratului nu dep─â┼če┼čte 42%.

Vineri, pe 22 noiembrie, se ├«mplinesc 50 de ani de la asasinarea lui Kennedy-ÔÇ×momentul ├«n care America ┼či-a pierdut inocen┼úaÔÇŁ, ├«l numesc unii. Momentul ├«n care liderul politic care a adus un suflu nou ├«ntr-o scen─â rigid─â, veteranul chipe┼č de r─âzboi, b─ârbatul carismatic de familie cu o so┼úie-simbol pentru bunul gust, care d─âdea tonul ├«n mod─â, pre┼čedintele care a ├«ntors lumea din pragul r─âzboiului nuclear, a murit. ┼×i ast─âzi, 61% dintre americani consider─â c─â a fost asasinat ├«n urma unei conspira┼úii, potrivit aceleia┼či firme de cercet─âri. 

627x0 0 png png

├Än ciuda scandalurilor ├«n care au fost implicate ulterior numele s─âu ┼či al so┼úiei sale, Jackie, americanii ├«l ┼úin pe JFK pe un piedestal ├«nalt datorit─â ┼úelurilor la fel de ├«nalte pe care acesta le-a trasat:trimiterea unui om pe Lun─â, eradicarea s─âr─âciei, dezarmare nuclear─â. Obiective care trebuie atinse ÔÇ×nu pentru c─â sunt u┼čoare, ci tocmai pentru c─â sunt greleÔÇŁ, dup─â cum obi┼čnuia s─â spun─â.