9 mituri despre Egiptul Antic jpeg

9 mituri despre Egiptul Antic

­čôü Egiptul Antic
Autor: Alina Negulescu

Egiptul Antic ┼či locuitorii s─âi au exercitat de multe secole o influen┼ú─â mare asupra imagina┼úiei celorlal┼úi, reprezent├ónd subiecte controversate, care ├«n lipsa unor dovezi concrete au l─âsat loc specula┼úiilor ┼či ipotezelor. Descoperirile arheologice au contribuit ┼či ele la perpetuarea misterului ┼či la unele interpret─âri, c├óteodat─â eronate, ale subiectelor referitoare la Egipt.

1)      Frumuse┼úea Cleopatrei

Cleopatra a VII-a a r─âmas renumit─â mai degrab─â pentru frumuse┼úea ei ┼či pentru unele ├«nt├ómpl─âri ca povestea de dragoste dintre ea ┼či Marc Antoniu sau osp─â┼úul la care ea dizolv─â o perl─â ├«ntr-un pahar cu vin, pentru a-i dovedi acestuia din urm─â bog─â┼úia imperiului ei. Ideea frumuse┼úii reginei a fost perpetuat─â ├«nc─â de la Shakespeare, ├«ns─â monedele romane o prezentau pe Cleopatra ca av├ónd tr─âs─âturi masculine care nu se pliaz─â pe niciun ideal estetic. Totu┼či, sursele contemporane acesteia o descriu ca fiind carismatic─â ┼či tenace.

DeathOfCleopatraMakart jpg jpeg

2)      Originea Cleopatrei

Contrar supozi┼úiilor, Cleopatra nu era originar─â din Egipt, ci dintr-o familie de greci care a condus Egiptul dupa domnia lui Alexandru cel Mare. Ea a fost prima persoan─â din familia ei care a ├«nv─â┼úat limba egiptenilor. ÔÇ×CleopatraÔÇŁ era un nume des folosit ├«n familia acesteia, de aceea, regina este cunoscut─â cu numele de Cleopatra a VII-a.

3)      Egiptologia, un domeniu perimat

Egiptologia este considerat─â vetust─â ├«ntruc├ót multe persoane cred c─â istoria Egiptului Antic a fost decriptat─â ├«n totalitate. De fapt, zilnic au loc descoperiri care elucieaz─â sau ├«ncifrez─â mai mult aceast─â istorie. Recent, Complexul de la Gizeh a prezentat o anomalie termic─â, studiat─â de un grup de cercet─âtori care ar trebui s─â ├«┼či continue lucr─ârile p├ón─â la sf├ór╚Öitul anului 2016, ├«ntr-o nou─â ├«ncercare de a clarifica secretul care ├«nconjoar─â construc╚Ťia piramidelor

4)      Paternitatea hieroglifelor

Hieroglifele sunt considerate ca fiind inventate de egipteni, ├«ns─â ele au fost aduse ├«n Egipt de migratorii din Asia. Scopul hieroglifelor era pur lingvistic, ele fiind utilizate pentru inscrip╚Ťii sau reprezent─âri istorice. P├ón─â ├«n 1798, c├ónd Piatra din Rosetta a fost descoperit─â ┼či mai apoi tradus─â, se credea c─â hieroglifele erau simple ilustra┼úii ┼či nu reprezent─âri fonetice ale literelor alfabetului.

1 rosetta stone jpg jpeg

5)      Interiorul piramidelor

      ├Än interior, piramidelor le lipseau picturile ┼či ornamentele murale complicate, pere┼úii fiind acoperi┼úi cu hieroglife ├«n cele mai multe dintre cazuri. Sunt dovezi care atest─â culoarea ro┼čie sau verde a unor elemente arhitecturale interioare, ├«ns─â piramidele r─âm├ón faimoase pentru arhitectura exterioar─â.

1 pyramidsgizaoct15 large jpg jpeg

6)      Servitorii faraonilor

      Accep┼úia general─â condamn─â faraonii pentru faptul c─â ar fi ordonat uciderea ┼či ├«ngroparea servitorilor credincio┼či al─âturi de ei. ├Äntr-adev─âr, c├ó┼úiva faraonii din Prima Dinastie au pus ├«n aplicare aceast─â practic─â, ├«ns─â urma┼čii lor nu au mai adoptat-o.  

7)      Construc┼úia piramidelor

      Piramidele nu au fost proiectate ┼či construite de sclavi, ci de arhitec┼úi egipteni. Mormintele acestora din urm─â au fost g─âsite l├óng─â cele ale faraonilor, onoare care nu ar fi fost acordat─â niciodat─â sclavilor. Tot l├óng─â piramide au fost identificate obiecte care s─â ateste condi┼úiile puse la dispozi┼úie de c─âtre faraon, lucr─âtorilor. 

8)      Identitatea egiptenilor

Egiptenii proveneau, at├ót biologic, c├ót ┼či cultural, din Africa ┼či nu din Asia, cum s-a crezut mult timp. Ei au primit ┼či asimilat influen┼úe de pe continental asiatic, ├«ns─â provenien┼úa lor este african─â. 

9)      Napoleon a ÔÇ×t─âiatÔÇŁ nasul Sfinxului

De┼či Napoleon a fost acuzat de aceast─â fapt─â pe care ar fi s─âv├ór┼čit-o ├«n timpul Campaniei din Egipt (1798-1801), povestea este fals─â. Desene ale sfinxului care dateaz─â din 1738 ┼či care au fost publicate dou─â secole mai t├órziu ├«nf─â┼úiseaz─â Sfinxul f─âr─â nas. 

├Än concluzie, dramatizarea realit─â┼úilor Egiptului Antic s-a desf─â┼čurat de-a lungul secolelor, suscit├ónd imagina┼úia oamenilor. Totu┼či, faptele ┼či personajele care caracterizeaz─â Egiptul Antic sunt interesante ├«n sinea lor ┼či demne de studiat.

Bibliografie:

1) http://listverse.com/2011/08/29/top-10-myths-about-ancient-egypt/, 19.01.2016

2) http://sacred-texts.com/egy/eml/index.htm, 19.01.2016

3) http://www.listland.com/top-10-misconceptions-about-ancient-egypt/, 19.01.2016