26 de ani de moartea dictatorului Nicolae Ceauşescu şi a Elenei Ceauşescu jpeg

26 de ani de moartea dictatorului Nicolae Ceauşescu şi a Elenei Ceauşescu

📁 Revoluția din 1989
Autor: Redactia Adevarul

În urmă cu 26 de ani, în cazarma de la Târgovişte, Nicolae şi Elena Ceauşescu au fost împuşcaţi de paraşutiştii din plutonul de execuţie, chiar lângă zidul Corpului de Gardă.

Misterele din 25 decembrie 25 decembrie 1989 a fost o zi cu multe semne de întrebare. O zi în care Elena şi Nicolae Ceauşescu au fost judecaţi şi executaţi pe loc. Începând cu ora 8.00, generalul Victor Atanasie Stănculescu strânge un complet de judecată, găseşte avocaţi, formează un „comando" şi se deplasează la Târgovişte, la UM 01417, unde se aflau, sub pază, soţii Ceauşescu.

Iată firul evenimentelor:  

  • Ora 13.00: Cele două elicoptere cu completul de judecată şi „comandoul" aterizează în curtea cazarmei din Târgovişte. Imediat după coborârea din elicopter, Stănculescu a stabilit şi locul execuţiei, înainte de proces.
  • Ora 13.10:Nicolae, apoi Elena Ceauşescu, fac vizita medicală. Starea de sănătate a celor doi a fost verificată de doi medici militari, căpitanul Liviu Verdeş, adus de Stănculescu de la Bucureşti, şi doctorul unităţii din Târgovişte, Florin Olteanu. Ora 13.20:Începe procesul.
  • Ora 14.30:Se încheie procesul şi începe deliberarea. Până la citirea sentinţei, Nicolae Ceauşescu rosteşte o replică celebră:„Puteam fi împuşcaţi şi fără mascarada asta".
  • Ora 14.40: Se citeşte sentinţa. Pedeapsa capitală.
  • Ora 14.48: Ceauşeştii sunt duşi de paraşutişti la zid.    

Plutonul de execuţie al Ceauşeştilor a fost constituit de Victor Atanasie Stănculescu înaintea procesului de la Târgovişte. Generalul a selectat trei dintre cei opt paraşutişti veniţi de la Boteni. E vorba de căpitanul Ionel Boeru, plutonierul Dorin Cârlan şi sergentul-major Octavian Gheorghiu.  

Execuţia a fost făcută în grabă. Era tensiunea momentului, dar şi insistenţa cu care generalul Nicolae Militaru (de două zile, ministru al Apărării Naţionale) suna de la Bucureşti, în timpul procesului, pe telefonul din biroul comandantului UM 01417 Târgovişte, colonelul Andrei Kemenici.  

Paraşutiştii, conduşi de căpitanul Boeru, i-au executat pe Ceauşeşti scurt, fără a aştepta o eventuală comandă de genul „Foc!".    

„Ai dat de dracu', Leano!"  

Drumul către zidul de execuţie a fost unul de groază pentru cei care aveau misiunea de a-i lichida pe Ceauşeşti. Paraşutiştii îşi făceau tot felul de probleme. 

Continuarea pe adevărul.ro