⬆
10 lucruri de ştiut despre ... Trenci
Trenciul este una dintre piesele care nu dispare din şifonier şi nu se demodează niciodată. De la începutul secolului al XX-lea trenciul devine o piesă de vestimentaţie şi rămâne până azi o haină clasică atât pentru bărbaţi, cât şi pentru femei.
- Este urmaşul mantalelor purtate de soldaţii britanici în Primul Război Mondial.
- Îşi face primele apariţii pe marile ecrane în filmele anilor ’40, îmbrăcând actori celebri ca Alan Ladd, Humphrey Bogart, ajungând să fie uniforma lui Peter Sellers în celebrul ciclu de filme „Pantera roz”.
- Este adoptat de agenţii Gestapo-ului în varianta din piele neagră, model inventat special pentru ei.
- În SUA apare o grupare numită „Trench Mafia”, formată din tineri extremişti care îşi câştigă o celebritate negativă intrând în clădirea unui liceu şi omorând o duzină de elevi, după care se sinucid.
- Trenciul este îmbrăcat pentru prima dată de o femeie în 1928, în filmul „A woman of affairs”, ce a avut-o ca protagonistă pe Greta Garbo.
- Trenciul este consacrat ca vestimentatie feminină, după ce fusese una exclusiv masculină, de Katharine Hepburn, Ella Raines, Sofia Loren, Ava Gardner, Audrey Hepburn şi Catherine Deneuve.
- Trenciul apare pe piaţă în mod oficial în 1856, când Thomas Burberry deschide primul magazin de haine bărbăteşti în Basingstoke, în Hampshire.
- Ca şi blugii trenciul este într-o primă fază haină destinată muncii. Astfel, primii clienţi ai magazinului sunt agricultori, crescători de vite, vânători, medici de familie, care aveau nevoie de o haină rezistentă în faţa intemperiilor climei britanice.
- Astfel, în 1856 apare prima haină Burberry, numită „Gents Walking”, o pelerină amplă, cu umeri raglan, care va deveni, mulţumită lui Arthur Conan Doyle, uniforma lui Sherlock Holmes.
- Burberry face noi experimente pentru îmbunătăţirea materialelor, astfel realizează un fir care se impermeabilizează înainte şi este ţesut pe diagonală. Materialul nu mai miroase a cauciuc, iar ţesătura în solzi permite alunecarea picăturilor de ploaie.