10 arme    mai bizare jpeg

10 arme... mai bizare

R─âzboiul a f─âcut ┼či va face mereu parte din ├«ndeletnicirile de baz─â ale omului, care ┼či-a folosit inventivitatea ┼či ├«n domeniul armelor. Folosindu-se de toate resursele de care dispuneau, oamenii au creat unelte care s─â zdrobeasc─â, loveasc─â, nimiceasc─â.

Fiecare popor a avut la ├«ndem├ón─â diverse arme unice, dar de obicei c├ónd ne referim la antichitate ne vin ├«n minte s─âbii, suli┼úe sau arcuri. Sunt ├«ns─â ┼či multe arme mai pu┼úin obi┼čnuite, ca de exemplu:

Ciomagul de jad

Folosit ├«ndeosebi de c─âtre triburile Maori din Noua Zeeland─â, ciomagul cu design relativ simplu are ca material jadeitul. ├Än mod bizar, Maori se foloseau de astfel de ciomege de dimensiuni ├«n jur de doar 30 cm. mai mult pentru a ├«mpunge inamicul dec├ót pentru a-i aplica lovituri. Arma mai avea ┼či o ├«nsemn─âtate spiritual─â. Fiecare arm─â dob├óndea un nume ┼či era transmis─â din genera┼úie ├«n genera┼úie. Se credea chiar c─â ciomagul beneficia de o mana (fort─â spiritula─â) proprie. Ciomagul reprezenta un simbol al conducerii, iar dac─â o c─âpetenie pierdea arma se depuneau mari eforturi ├«n vederea recuper─ârii sale.

maori greenstone mere carving p jpg jpeg

Sabia Shaolinilor

S─âbiile ├«ncovoiate chineze┼čti erau preferatele c─âlug─ârilor Shaolin din nord. Cu un design foarte artistic, lamele erau curbate ├«n form─â de c├órlig la cap─âtul care permitea purt─âtorului s─â lege lamele de v├órf ┼či s─â le m├ónuiasc─â ca pe o singur─â arm─â cu raz─â mare de ac┼úiune. Garda ├«n form─â de semicerc era excelent─â pentru blocarea loviturilor, dar ┼či pentru crestarea inamicului care venea prea aproape. Cap─âtul m├ónerelor era ascu┼úit, ca un mini-pumnal, bun la ├«njunghierea pe raz─â scurt─â. Aceste arme erau mai mult ├«n apanajul civililor, armata uzit├óndu-le foarte rar.

hook20sword20w511 jpg jpeg

Cuţitul Kpinga

Kpinga era un cu┼úit care se arunca, caracteristic r─âzboinicilor din tribul Azande. Popula┼úia Zande s─âl─â┼čluia ├«n Nubia, o regiune din Africa alc─âtuit─â din Sudanul de Nord ┼či Egiptul de Sud. Cu┼úitul (cunoscut ┼či dup─â porecla sa, Hunga Munga), avea dimensiuni cam de 50 cm. ┼či trei lame care se prelungeau din centru. Lama cea mai apropiat─â de m├óner  imita forma organului genital masculin, simboliz├ónd virilitatea r─âzboinica. Aranjamentul lamelor pe kpinga cre┼čtea considerabil ┼čansele de atingere a ┼úintei. Dac─â posesorul armei se ├«nsura, o d─âruia drept zestre familiei so┼úiei sale.

kpinga jpg jpeg

Macuahuitl

Macuahuitl era o bucat─â mare de lemn sculptat ├«n form─â de spad─â, ├«n care se inserau buc─â┼úi ascu┼úite de obsidian. Cum la macuahuitl lipsea un punct ascu┼úit, nu se putea ├«ntrebuin┼úa la ├«njunghiat, cu toate acestea r├óndurile din┼úate cu obsidian aveau avantajul producerii unor r─âni prin rupere ┼či sf├ó┼čiere. Lemnul ├«nsu┼či este suficient de tare ┼či greu pentru a zdrobi inamicul, astfel permi┼ú├ónd aztecilor captura sa c├ót era ├«nc─â ├«n viat─â, pentru ca apoi s─â s─âv├ór┼čeasc─â ritualul sacrificial.

Florentine Codex IX Aztec Warriors jpg jpeg

Foarfecele

Arma aceasta cu un aspect mai ciudat era ├«ntrebuin┼úat─â ├«n arena de c─âtre gladiatori. Interesant este c─â cei ce o m├ónuiau erau numi┼úi...ÔÇŁfoarfeceÔÇŁ. arm─âtura de metal de la cap─ât alc─âtuia un tub lung care acoperea bra┼úul gladiatorului, permi┼ú├ónd u┼čor blocarea, pararea ┼či contratacul. F─âcut─â din o┼úel c─âlit, foarfecele m─âsura p├ón─â la un picior ┼či jum─âtate. Era surprinz─âtor de u┼čoar─â, c├ónt─ârind ├«n jur de 2, 5 kg., ceea ce amplifica viteza de m├ónuire. Designul special al armei o clasifica printre favoritele publicului.  

foarfece jpg jpeg

Chakramul

Nu este vorba chiar despre ceva asem─ân─âtor cu frisbee...Spre deosebire de acesta, chakramul era adesea aruncat ├«n vertical─â ┼či nu ├«n orizontala. Cercul metalic mortal putea s─â aib─â ┼či un picior ├«n diametru (30 cm.). lama extrem de t─âioas─â asigura retezarea cu u┼čurin┼ú─â a m├óinii sau piciorului. Arma este originar─â din India, unde se num─âra printre principalele arme folosite de nobilimea Sikh. Chakramul putea fi a┼čezat ├«n stive ┼či aruncat repetitiv, iar o metod─â interesanta de aruncare practicat─â de r─âzboinicii profesioni┼čti era ├«nv├órtirea pe degetul ar─ât─âtor ┼či apoi, cu o mi┼čcare iute, aruncarea lamei c─âtre inamic.

chakram jpg jpeg

Chu Ko Nu

O alt─â arm─â chinezeasc─â, cho ko nu este practic un str─âmo┼č al pu┼čtii. Sacrifica raza de ac┼úiune ┼či for┼úa ├«n favoare re├«nc─ârc─ârii imediate. Caseta de lemn de pe arbalet─â con┼úinea 10 s─âge┼úi care se potriveau de ├«ndat─â ce levierul rectangular din spate era tras ├«napoi dup─â tragere. Un fapt interesant este c─â chu ko nu a continuat s─â fie folosit p├ón─â la r─âzboaiele sino-japoneze din 1894-95, la mul┼úi ani dupa ascensiunea armelor de foc. Arbaleta putea s─â trag─â ├«n medie 10 s─âge┼úi ├«n 15 secunde. Comparativ cu timpul necesar re├«nc─ârc─ârii arcului ┼či arbaletei normale, este o ├«mbun─ât─â┼úire considerabila. Pentru a spori eficacitatea, unele s─âge┼úi erau ├«nmuiate ├«n otrav─â extras─â din omeag.

chu jpg jpeg

Cuibul cu albine

Chinezii au fost foarte inovatori ├«n materie de arme, trebuie s─â le acord─âm credit pentru asta. Una dintre ele este stupul, sau focul zbur─âtor. Este vorba in primul r├ónd de un recipient umplut cu tuburi ├«n forma de hexagon, care v─âzut edin fa┼ú─â dau impresia unui mare fagure. ├Än interiorul fiec─ârui tub se afla o s─âgeat─â care se putea proiecta mai eficace dec├ót ├«n cazul arcului tradi┼úional. P├ón─â la 32 de de s─âge┼úi puteau fi lansate simultan din asa-numitul cuib, ucig├ónd destui du┼čmani.  

swarmofbees2 jpg jpeg

Katara

Aceasta arm─â de origine indian─â oferea posesorului gheare de urs. Katara la prima vedere dispune de o singur─â lama, totu┼či dac─â este activat un tr─âgaci de pe m├ónerul ├«n form─â de H, lama se ├«mp─âr┼úea in trei, una pe mijloc ┼či dou─â laterale. Cele trei lame nu numai c─â eficientizau arma pentru ├«njunghiat ┼či sf├órtecat, dar aveau ┼či un puternic efect intimidant. Pozi┼úionarea lamei pe m├óner permitea ┼či pararea loviturilor. Designul neobi┼čnuit mai are si un alt scop:lama tripl─â penetra cu u┼čurin┼ú─â orice fel de armur─â asiatic─â.

katara jpg jpeg

Zhua

┼×i iar o arm─â chinezeasc─â...la fel de original─â. M├óna remarcabil─â de fier din v├órful armei avea unghii t─âioase care sf├ó┼čiau carnea, rup├ónd-o de pe trup. Dar simpla greutate a armei era suficient─â pentru a dobor├« inamicul, ghearele f─âc├ónd-o cu adev─ârat fatal─â. Dac─â era m├ónuit─â de un profesionist, se folosea ┼či pentru a da jos soldatul de pe cal. Principala uzan┼ú─â a zhuei se rezuma ├«ns─â la deposedarea inamicului de scut, pentru a-l face vulnerabil ├«n fa┼úa m├óinii de fier.

zhua jpg jpeg

Sursa:listverse.com