Tancuri Valentine trimise în Uniunea Sovietică (© Library and Archives Canada / Wikimedia Commons)

„Minunatele” decizii ale conducătorilor pot duce popoarele la catastrofă

Al Doilea Război Mondial. Germania atacă Uniunea Sovietică la 22 iunie 1941 și impresionanta Armată Roșie începe să se clatine sub forța unităților motorizate inamice. Renumitele Panzere păreau de neoprit și abia la periferiile Moscovei s-a reușit bararea diviziilor înghețate de iarna dură.ionel

Iosif Vissarionovici Stalin nu putea să creadă că bastionul socialismului a ajuns să se clatine, dar a primit ajutor de unde se aștepta mai puțin: lumea capitalistă pe care o amenința cu distrugerea. Marea Britanie i-a expediat de urgență 216 tancuri Valentine, ceea ce echivala cu mai mult de o divizie. Era prea puțin pentru conducerea de la Londra și alte 959 au sosit în anul 1942. Erau absolut necesare pentru acoperirea vastului front. Au fost recepționate în total 3.332 de mașini cuirasate ce puteau străbate orice teren cu ajutorul șenilelor.

Nu erau la performanțele temutului T-34, dar acesta era nivelul tehnologiei blindatelor în Marea Britanie. Totuși, peste 16 divizii de tancuri reprezintă un vis pentru orice strateg și această forță era comparabilă cu cea aliniată de Wehrmacht în momentul atacării Uniunii Sovietice. Să nu se uite că diviziile Reich-ului aveau și câte 143 de blindate, multe fiind din modelele absolut perimate de tip Panzer I și II. Churchill a trimis aceste blindate Valentine în terenurile grele din Rusia și apărătorii din Africa de Nord au avut mari probleme cu forțele germane ale renumitului Rommel.

Livrările de armament au slăbit trupele britanice și nu se știe câte victime au rezultat din această politică dezastruoasă a premierului de la Londra. Acesta căpătase o fixație că trebuie să ajute cu orice preț aliatul de la Kremlin, Stalin afirmând mereu că vrea să distrugă lumea capitalistă și imperialistă, cea care era reprezentată de Marea Britanie și, mai vizibil din 1941, de Statele Unite ale Americii. Winston Churchill a fost cea mai bună cutie de rezonanță pentru politica stalinistă în societatea engleză, cel ce garanta o apropiere amicală a celor două lumi antagonice.

Liderul englez a intrat în legendă, amplificată de la an la an prin publicarea de articole, studii, cărți și documentare frumos colorate. În realitate, a fost un om care a dorit cu orice preț puterea pentru a demonstra celor din jur că poate să treacă peste obstacolele sociale impuse de lipsa forței fizice. Erorile de gândire, amplificate în timp de problemele medicale ascunse cu grijă multă vreme, au fost catastrofale pentru Europa și pentru poporul englez. Oare cât timp o să mai fie privit ca un erou în lumea anglo – saxonă?

Foto sus: Tancuri Valentine trimise în Uniunea Sovietică (© Library and Archives Canada / Wikimedia Commons)