Calendar 9 octombrie: 1934   Primul asasinat filmat din istorie: Regele Alexandru I al Iugoslaviei a fost împușcat la Marsilia de un extremist bulgar jpeg

Calendar 9 octombrie: 1934 - Primul asasinat filmat din istorie: Regele Alexandru I al Iugoslaviei a fost împușcat la Marsilia de un extremist bulgar

📁 Calendar
Autor: Redacția

1514 - Regele Ludovic al XII-lea al Franței s-a căsătorit cu cea de-a treia soție, Maria Tudor, sora regelui Henric al VIII-lea al Angliei.

1760 - În timpul Războiului de Șapte Ani, trupele rusești au invadat Berlinul.

1831 - A fost asasinat Ioannis Kapodistrias, primul președinte al Republicii Elene, unul dintre artizanii luptei de eliberare a grecilor de sub dominația otomană.

1859 - S-a născut ofițerul francez de origine evreiască Alfred Dreyfus, condamnat pe nedrept în afacerea Dreyfus (d. 1935).

1874 - A fost înființată Uniunea Generală a Poștelor, devenită, în 1878, Uniunea Poștală Universală (din 1947-instituție specializată a ONU, cu sediul la Berna). România este membru fondator.

1888 - A fost deschis oficial publicului Monumentul Washington, la acea vreme cea mai înaltă structură din lume.

1915 - Trupele germane și austriece au cucerit Belgradul, în timpul Primului Război Mondial.

1934 - Primul asasinat filmat din istorie: Regele Alexandru I al Iugoslaviei a fost împușcat la Marsilia de un extremist bulgar.

În 1934, în timpul unei vizite de stat în Franța, la Marsilia, Regele Alexandru I al Iugoslaviei a căzut victima unui atentat. A fost asasinat de bulgarul Vlado Černozemski în plină stradă, în timpul paradei prin oraș, iar evenimentul a fost surprins de camerele de filmat. A fost primul asasinat filmat din istorie, dar nu și ultimul (mai cunoscut este, desigur, asasinatul președintelui american John F. Kennedy).

Regele Alexandru I a sosit la Marsilia într-o zi de marți, 9 octombrie 1934, cu scopul unei vizite de stat menite să consolideze relațiile dintre Iugoslavia și Franța. Călătorise spre Franța cu vaporul și trebuia să sosească la Marsilia însoțit de soția lui, Regina Maria (fosta principesă Mărioara a României), însă din cauza unei crize de rinichi aceasta luase trenul spre Paris. 

În timpul paradei prin oraș, Regele Alexandru I a mers în mașină alături de ministrul de Externe Louis Barthou. Când asasinul a deschis focul asupra mașinii, regele a fost lovit din plin de două gloanțe, iar ministrul a primit un glonț în braț (Barthou avea să moară mai târziu, la spital;și șoferul a fost ucis pe loc).

Camerele de filmat nu au surprins exact momentul în care Regele Alexandru I a fost împușcat, ci doar momentele imediat dinainte și de după – inclusiv imagini cu regele zăcând pe bancheta din spate a mașinii. Alexandru a murit în mașină, dar decesul a fost pronunțat mai târziu, după ce corpul regelui a fost transportat de urgență la sediul prefecturii din oraș. 


1940 - S-a născut muzicianul britanic John Lennon, membru al formației The Beatles (d. 1980).


1944 - Orașul german Hanovra a fost distrus în proporție de 80-90% în urma unui bombardament aerian britanic.

1947 - S-a născut cântăreața franceză France Gall, câștigătoare a concursului muzical Eurovision, în 1965, reprezentând Luxemburgul, cu piesa Poupée de cire, poupée de son (d. 2018).


1967 - Che Guevara a fost executat în Bolivia la o zi după ce a fost prins.