Calendar 9 noiembrie: 1330   Bătălia de la Posada: Oastea lui Basarab I a atacat armata ungară condusă de regele Carol Robert de Anjou jpeg

Calendar 9 noiembrie: 1330 - Bătălia de la Posada: Oastea lui Basarab I a atacat armata ungară condusă de regele Carol Robert de Anjou

📁 Calendar
Autor: Redacția

1330 - Bătălia de la Posada: Oastea lui Basarab I a atacat armata ungară condusă de regele Carol Robert de Anjou, care se retrăgea spre Transilvania.

Victoria de la Posada reprezintă actul de naştere al Ţării Româneşti, aşadar, momentul apariţiei primului stat românesc medieval. Prin consecinţele sale de lungă durată, victoria lui Basarab a marcat însă întreaga evoluţie a statalităţii româneşti de sine stătătoare, de la originile sale medievale până în ziua de astăzi. Puţine dintre bătăliile purtate în istorie au avut consecinţe la fel de importante.

Confruntarea decisivă dintre armata munteană condusă de voievodul Basarab I şi oastea ungară în frunte cu regele Carol Robert de Anjou a rămas o enigmă în ceea ce priveşte locul desfăşurării şi a stârnit vii dezbateri în istoriografie. 

Principalul izvor referitor la evenimentele sângeroase din perioada 9 – 12 noiembrie 1330, ”Cronica pictată de la Viena”, a apărut prea târziu în timp şi prea departe geografic pentru a putea să ofere suficiente elemente pentru o identificare exactă a câmpului de bătălie. De-a lungul timpului, istoricii au identificat locul descris în ”Cronica pictată de la Viena” în diferite defileuri din zona Carpaților Meridionali: pe drumul dintre Curtea de Argeş şi Sibiu, undeva în zona localităţii Perişani, sau în defileul Timişului, undeva în zona abruptă şi împădurită din preajma comunei Teregova.

1799 - Revoluția franceză: Directoratul a fost înlăturat și înlocuit cu Consulatul.

1818 - S-a născut scriitorul rus Ivan Turghenev, autorul romanului „Părinţi și copii” (d. 1883)

1877 - Armata română a cucerit reduta otomană de la Rahova.

1888 - Criminalul londonez Jack Spintecatorul a ucis ultima lui victimă, pe nume Mary Jane Kelly.

1916 - General Ioan Dragalina a murit eroic în luptele care au avut loc pe Valea Jiului în Primul Război Mondial (n. 1860).

1918 - Kaiserul Wilhelm al II-lea a abdicat, iar Germania a fost proclamată Republică.

1923 - „Puciul de la berărie”, condus de Adolf Hitler, a fost înnăbușit la München.

1938 - Diplomatul nazist Ernst vom Rath a murit în urma rănilor provocate de gloanțele rezistenței luptătorilor evrei, un act pe care naziștii l-au folosit ca pretext pentru a demara pogromul național cunoscut sub numele de Kristallnacht (Noaptea de Cristal).

1970 - A murit generalul Charles de Gaulle, fost președinte al Franței (n. 1890).

1989 - A început demolarea Zidului Berlinului.

1993 - Croații bosniaci au distrus podul Stari Most din Mostar, construit cu peste 400 de ani în urmă. Ulterior edificiul a fost reconstruit după modelul original şi redeschis trecătorilor pe 23 iulie 2004.


Podul Stari Most din Mostar, în 1979 (foto sus), respectiv ruinele acestei construcții (foto jos)

Mostar 1 jpg jpeg
Mostar 2 jpg jpeg

Foto sus: Fuga lui Carol Robert de la Posada, tablou de Molnár József (1855)