Calendar 9 noiembrie: 1330   B─ât─âlia de la Posada: Oastea lui Basarab I a atacat armata ungar─â condus─â de regele Carol Robert de Anjou jpeg

Calendar 9 noiembrie: 1330 - B─ât─âlia de la Posada: Oastea lui Basarab I a atacat armata ungar─â condus─â de regele Carol Robert de Anjou

­čôü Calendar
Autor: Redac╚Ťia

1330 - B─ât─âlia de la Posada: Oastea lui Basarab I a atacat armata ungar─â condus─â de regele Carol Robert de Anjou, care se retr─âgea spre Transilvania.

Victoria de la Posada reprezint─â actul de na┼čtere al ┼ó─ârii Rom├óne┼čti, a┼čadar, momentul apari┼úiei primului stat rom├ónesc medieval. Prin consecin┼úele sale de lung─â durat─â, victoria lui Basarab a marcat ├«ns─â ├«ntreaga evolu┼úie a statalit─â┼úii rom├óne┼čti de sine st─ât─âtoare, de la originile sale medievale p├ón─â ├«n ziua de ast─âzi. Pu┼úine dintre b─ât─âliile purtate ├«n istorie au avut consecin┼úe la fel de importante.

Confruntarea decisiv─â dintre armata muntean─â condus─â de voievodul Basarab I ┼či oastea ungar─â ├«n frunte cu regele Carol Robert de Anjou a r─âmas o enigm─â ├«n ceea ce prive┼čte locul desf─â┼čur─ârii ┼či a st├órnit vii dezbateri ├«n istoriografie. 

Principalul izvor referitor la evenimentele s├óngeroase din perioada 9 ÔÇô 12 noiembrie 1330, ÔÇŁCronica pictat─â de la VienaÔÇŁ, a ap─ârut prea t├órziu ├«n timp ┼či prea departe geografic pentru a putea s─â ofere suficiente elemente pentru o identificare exact─â a c├ómpului de b─ât─âlie. De-a lungul timpului, istoricii au identificat locul descris ├«n ÔÇŁCronica pictat─â de la VienaÔÇŁ ├«n diferite defileuri din zona Carpa╚Ťilor Meridionali: pe drumul dintre Curtea de Arge┼č ┼či Sibiu, undeva ├«n zona localit─â┼úii Peri┼čani, sau ├«n defileul Timi┼čului, undeva ├«n zona abrupt─â ┼či ├«mp─âdurit─â din preajma comunei Teregova.

1799 - Revolu╚Ťia francez─â: Directoratul a fost ├«nl─âturat ╚Öi ├«nlocuit cu Consulatul.

1818 - S-a n─âscut scriitorul rus Ivan Turghenev, autorul romanului ÔÇ×P─ârin┼úi ╚Öi copiiÔÇŁ (d. 1883)

1877 - Armata română a cucerit reduta otomană de la Rahova.

1888 - Criminalul londonez Jack Spintecatorul a ucis ultima lui victim─â, pe nume Mary Jane Kelly.

1916 - General Ioan Dragalina a murit eroic în luptele care au avut loc pe Valea Jiului în Primul Război Mondial (n. 1860).

1918 - Kaiserul Wilhelm al II-lea a abdicat, iar Germania a fost proclamat─â Republic─â.

1923 - ÔÇ×Puciul de la ber─ârieÔÇŁ, condus de Adolf Hitler, a fost ├«nn─âbu╚Öit la M├╝nchen.

1938 - Diplomatul nazist Ernst vom Rath a murit ├«n urma r─ânilor provocate de gloan╚Ťele rezisten╚Ťei lupt─âtorilor evrei, un act pe care nazi╚Ötii l-au folosit ca pretext pentru a demara pogromul na╚Ťional cunoscut sub numele de Kristallnacht (Noaptea de Cristal).

1970 - A murit generalul Charles de Gaulle, fost pre╚Öedinte al Fran╚Ťei (n. 1890).

1989 - A început demolarea Zidului Berlinului.

1993 - Croa╚Ťii bosniaci au distrus podul Stari Most din Mostar, construit cu peste 400 de ani ├«n urm─â. Ulterior edificiul a fost reconstruit dup─â modelul original ┼či redeschis trec─âtorilor pe 23 iulie 2004.


Podul Stari Most din Mostar, ├«n 1979 (foto sus), respectiv ruinele acestei construc╚Ťii (foto jos)

Mostar 1 jpg jpeg
Mostar 2 jpg jpeg

Foto sus: Fuga lui Carol Robert de la Posada, tablou de Molnár József (1855)