Calendar 8 noiembrie: 1945   Manifesta╚Ťia anticomunist─â din Pia╚Ťa Palatului Regal, prilejuit─â de ziua onomastic─â a regelui Mihai, a fost reprimat─â violent de Guvernul comunist jpeg

Calendar 8 noiembrie: 1945 - Manifesta╚Ťia anticomunist─â din Pia╚Ťa Palatului Regal, prilejuit─â de ziua onomastic─â a regelui Mihai, a fost reprimat─â violent de Guvernul comunist

­čôü Calendar
Autor: Redac╚Ťia

30 - S-a născut împăratul roman Nerva, tatăl adoptiv al lui Traian (d. 98).

794 - Capitala imperial─â japonez─â este stabilit─â la Kyoto (ora╚Ö numit ini╚Ťial Heiankyo ÔÇô ÔÇ×Capitala p─âcii ╚Öi lini╚Ötii"). Din anul 1868, Japonia ├«╚Öi va muta capitala la Tokio.

1520 - ÔÇ×Baia de s├ónge de la StockholmÔÇŁ: numero╚Öi nobili suedezi au fost executa╚Ťi de regele danez Christian al II-lea.

1847 - S-a n─âscut scriitorul irlandez Bram Stoker, autorul romanului ÔÇ×DraculaÔÇŁ (d. 1912).

1874 - A fost inaugurat─â statuia lui Mihai Viteazul din Pia╚Ťa Universit─â╚Ťii din Bucure╚Öti. Statuia a fost realizat─â de sculptorul francez Albert Ernest Carriere de Belleuse ╚Öi este primul monument de aceast─â factur─â din Capital─â.

1892 - Pre╚Öedintele american Grover Cleveland a ob╚Ťinut singurul mandat neconsecutiv la Casa Alb─â din istoria SUA.

1895 - Wilhelm Conrad R├Ântgen, profesor la Universitatea din W├╝rzburg, primul laureat al Premiului Nobel pentru Fizic─â, ├«n anul 1901, a descoperit razele electromagnetice, cunoscute sub numele de razele X (razele R├Ântgen).

radiografie jpg jpeg

1900 - S-a n─âscut scriitoarea american─â Margaret Mitchell, autoarea romanului ÔÇ×Pe aripile v├óntuluiÔÇŁ (d. 1949).

1935 - S-a n─âscut actorul francez Alain Delon.

1945 - Manifesta╚Ťia anticomunist─â din Pia╚Ťa Palatului Regal, prilejuit─â de ziua onomastic─â a regelui Mihai I, a fost reprimat─â violent de Guvernul comunist.

Pe 8 noiembrie 1945 avea loc ultima mare manifesta╚Ťie pro-monarhie din Rom├ónia ├«nainte de instaurarea regimului comunist. Era ziua de nume a Regelui Mihai, zi ├«n care oamenii obi╚Önuiau s─â-l serbeze pe Rege. ├Än acel an ├«ns─â, cu comuni╚Ötii deja la putere ╚Öi preg─âtindu-se pentru preluarea total─â a puterii ├«n stat, s─ârb─âtorirea Regelui s-a transformat ├«ntr-o manifesta╚Ťie de sprijin pentru monarhie, care ajunsese s─â simbolizeze ultima rezisten╚Ť─â ├«mpotriva comunismului.

Manifesta╚Ťia din Pia╚Ťa Palatului, organizat─â de tinerii ╚Ť─âr─âni╚Öti ╚Öi liberali, s-a ├«ncheiat ├«ntr-o baie de s├ónge care a f─âcut mai multe victime, cu mor╚Ťi ╚Öi r─âni╚Ťi, iar ├«n urma sa sute de persoane ÔÇô cei mai mul╚Ťi tineri, opozan╚Ťi ai comuni╚Ötilor ÔÇô au fost arestate. De╚Öi reprezentan╚Ťii guvernului au fost cei care au tras ├«n popula╚Ťie, ├«n urma procesului organizat ├«n iarna anului 1946 acuza╚Ťi ╚Öi condamna╚Ťi au fost o parte dintre tinerii aresta╚Ťi, pentru ÔÇ×├«nfruntarea autorit─â┼úii publiceÔÇŁ, ÔÇ×instigare la ├«ntrunire f─âr─â autoriza┼úieÔÇŁ, ÔÇ×asociere contra ordinii publiceÔÇŁ, ÔÇ×comentarea situa┼úiei politice interne ┼či externeÔÇŁ ┼či ÔÇ×instigare la multiplicarea ┼či r─âsp├óndirea de publica┼úiuni necenzurateÔÇŁ. 


manifestatie piata palatului 8 noiembrie 1945 jpg jpeg

1971 - Trupa britanic─â Led Zeppelin a lansat al patrulea album, care include ╚Öi piesa ÔÇ×Stairway to heavenÔÇŁ.