Calendar 8 mai: 1984   Uniunea Sovietic─â a anun╚Ťat c─â va boicota Olimpiada de Var─â de la Los Angeles  jpeg

Calendar 8 mai: 1984 - Uniunea Sovietic─â a anun╚Ťat c─â va boicota Olimpiada de Var─â de la Los Angeles

­čôü Calendar
Autor: Redac╚Ťia

1541 - Conchistadorul spaniol, Hernando de Soto, a ajuns la fluviul Mississippi, pe care l-a denumit R├şo de Esp├şritu Santo.

1657 - Oliver Cromwell, Lord Protector al Angliei din 1653, a respins coroana pe care i-o ofer─â Parlamentul.

1794 - Acuzat de trădare, chimistul francez Antoine Lavoisier a fost judecat, condamnat și ghilotinat în aceeași zi, la Paris.

1828 - S-a n─âscut omul de afaceri elve╚Ťian Henry Dunant, fondator al ÔÇ×Crucii Ro╚ÖiiÔÇŁ (d. 1910).

1877 - ├Än timpul s─âp─âturilor efectuate de la Templul lui Hera din Olympia, conduse de germanul Ernst Curtius, a fost descoperit─â statuia lui ÔÇ×Hermes ╚Ťin├óndu-l pe micul DionysosÔÇŁ. Lucrarea a fost atribuit─â sculptorului Praxiteles ╚Öi a fost construit─â ├«n jurul anului 340 ├«.Hr.

Hermes Dionysus Praxiteles jpg jpeg
Foto: Dwaisman / Wikimedia Commons

1884 - S-a născut Harry S. Truman, al 33-lea președinte al Statelor Unite (d. 1972)

1902 - ├Än Martinica a erupt vulcanul Pel├ęe, distrug├ónd ora╚Öul St. Pierre ╚Öi omor├ónd peste 30 000 de oameni.

1921 - La București, a început Congresul Partidului Socialist din România (8-12 mai), care a hotărât transformarea în Partidul Comunist din România.

1984 - Uniunea Sovietic─â a anun╚Ťat c─â va boicota Olimpiada de Var─â de la Los Angeles, ca replic─â a boicot─ârii Olimpiadei de Var─â de la Moscova.

├Än plin ÔÇ×R─âzboi ReceÔÇť, pre┼čedintele american Jimmy Carter a decis s─â nu-┼či lase sportivii s─â participe la competi┼úia organizat─â la Moscova, ca o form─â de protest la invazia URSS-ului din Afganistan, ├«nceput─â ├«n decembrie 1979.   

La gest s-au raliat, ├«n total, alte 64 de ┼ú─âri, printre care Germania de Vest, Turcia, Japonia sau Arabia Saudit─â, dar unele dintre ele, mai ales din Africa, au ratat prezen┼úa din motive financiare. Au existat ┼či alte forme de protest la Olimpiada de la Moscova. Unele ┼ú─âri au participat la competi┼úie, dar sportivii n-au fost prezen┼úi la ceremonia de deschidere, sau au defilat sub steagul olimpic ┼či nu cel na┼úional.

Datorit─â acestui boicot masiv, dar ┼či a faptului c─â avea o genera┼úie senza┼úional─â la gimnastic─â, ├«n frunte cu Nadia Com─âneci, Rom├ónia a cucerit 25 de medalii ├«n total, din care ┼čapte de aur (locul 7 pe na┼úiuni, din 80 de ┼ú─âri participante). 

Patru ani mai t├órziu, boicotul de la Moscova a primit un r─âspuns. URSS ┼či alte 14 ┼ú─âri din blocul sovietic din Est nu ┼či-au trimis sportivii la Los Angeles, motiv├ónd c─â se tem pentru securitatea acestora. Cu o singur─â excep┼úie: Rom├ónia. Ceau┼čescu a sus┼úinut atunci c─â politicul nu trebuie s─â aib─â leg─âtur─â cu sportul, ┼či a ignorat acest blocaj, mai ales c─â ├«n acea perioad─â dictatorul se afla ├«n gra┼úiile SUA.  La final, Rom├ónia a reu┼čit cea mai bun─â clasare din istorie la o Olimpiad─â, locul 2 pe na┼úiuni (140 de participante), dup─â SUA. Sportivii rom├óni s-au ├«ntors acas─â cu 53 de medalii (20 de aur, 16 de argint ┼či 17 de bronz).