Calendar 6 noiembrie: 1796   Împărăteasa Ecaterina cea Mare a Rusiei a murit la vârsta de 67 de ani, în urma unui atac cerebral jpeg

Calendar 6 noiembrie: 1796 - Împărăteasa Ecaterina cea Mare a Rusiei a murit la vârsta de 67 de ani, în urma unui atac cerebral

­čôü Calendar
Autor: Redac╚Ťia

1494 - S-a n─âscut sultanul Suleiman Magnificul (d. 1566).

1528 - Conchistadorul Alvar Nunez Cabeza de Vaca a devenit primul european care a ajuns pe teritoriul actualului Texas.

1632 - Războiul de Treizeci de Ani: Suedezii au învins în Bătălia de la Lützen, însă regele Gustav Adolf al Suediei a fost ucis.


Batalia de la Lutzen jpg jpeg

1796 - Împărăteasa Ecaterina a II-a (cea Mare) a Rusiei a murit la vârsta de 67 de ani, în urma unui atac cerebral (n.1729).

Ecaterina cea Mare avea doar treizeci ┼či trei de ani c├ónd a urcat pe tronul Rusiei, dar ├«┼či ├«nsu┼čise o educa┼úie ┼či o experien┼ú─â considerabile. Prin┼úes─â n─âscut─â ├«n micul principat german Anhalt-Zerbst, viitoarea ├«mp─âr─âteas─â a Rusiei a crescut ├«ntr-un mediu modest, dar cultivat. ├Än 1744, la v├órsta de cincisprezece ani, a venit ├«n Rusia, pentru a se c─âs─âtori cu Petru de Holstein-Gottorp ┼či pentru a se preg─âti s─â fie so┼úia unui suveran rus.

Anii 1744 ÔÇô 1762 au fost grei pentru Ecaterina. Petru s-a dovedit a fi un so┼ú mizerabil, iar pozi┼úia prin┼úesei germane la curtea imperial─â era destul de izolat─â ┼či nesigur─â. La aceste dificult─â┼úi ale Ecaterinei s-a ad─âugat faptul c─â mama ei fusese descoperit─â ca fiind agentul lui Frederick cel Mare, fiind nevoit─â s─â p─âr─âseasc─â Rusia.

T├ón─âra prin┼úes─â s-a adaptat cu dib─âcie la noul ei mediu, f─âc├óndu-┼či prieteni ┼či c├ó┼čtig├ónd mult─â afec┼úiune ┼či popularitate la curte. Simul├ónd inocen┼ú─â ┼či supunere, ea a participat la intrigile ┼či comploturile politice, av├ónd grij─â s─â nu fie descoperit─â, ┼či a organizat lovitura de stat din vara anului 1762, care a dus la abdicarea ┼či apoi la moartea so┼úului ei ┼či care i-a permis s─â devin─â ├«mp─âr─âteasa Ecaterina a II-a.

Continuatoarea operei lui Petru cel Mare, numit─â ╚Öi ea la r├óndu-i ÔÇ×cea MareÔÇť, a fost o femeie, ├«ns─â o femeie genial─â, care, ├«ntre tron ╚Öi alcov, ├«ntre decrete ╚Öi m─ârturisiri de dragoste, ├«ntre grijile guvern─ârii ╚Öi bucuriile vie╚Ťii, a ├«nf─âptuit o uria╚Ö─â oper─â na╚Ťional─â, economic─â ╚Öi cultural─â. Dup─â o domnie de 34 de ani, Ecaterina cea Mare a murit la v├órsta de 67 de ani, ├«n urma unui atac cerebral, fiind urmat─â la tron de fiul ei, Pavel I.

1882 - S-a n─âscut inginerul ┼či pilotul Aurel Vlaicu, creator al primelor planoare rom├óne┼čti, pionier al avia┼úiei rom├óne┼čti ┼či mondiale (d. 1913),

1893 - A murit compozitorul rus Piotr Ilici Ceaikovski (n. 1840).


1918 - A fost proclamat─â a doua Republic─â Polonez─â.

1962 - Adunarea Generală a ONU a condamnat printr-o rezoluţie regimul de segregare rasială (apartheid) din Africa de Sud.