Calendar 6 ianuarie: 1900   S a născut regina Maria a Iugoslaviei, a doua fiică a Regelui Ferdinand și a Reginei Maria jpeg

Calendar 6 ianuarie: 1900 - S-a născut regina Maria a Iugoslaviei, a doua fiică a Regelui Ferdinand și a Reginei Maria

📁 Calendar
Autor: Redacția

1066 - A fost încoronat Harold al II-lea, ultimul rege anglo-saxon al Angliei. A domnit până la 14 octombrie 1066, când a fost ucis în Bătălia de la Hastings.

1412 - S-a născut Ioana d'Arc, eroină națională a Franței, supranumită „Fecioara din Orléans” (d. 1431).

1540 - Regele Henric al VIII-lea al Angliei s-a însurat cu cea de-a patra lui soție, Anne de Cleves.

1802 - S-a născut scriitorul Ion Heliade Rădulescu (d. 1872).

1838 - Samuel Morse a efectuat prima demonstrație a sistemului său de telegrafie în orașul Morristown din New Jersey.

1848 - S-a născut poetul și revoluționarul bulgar Hristo Botev (d. 1876).

1897 - S-a născut scriitorul Ionel Teodoreanu (d. 1951).

1900 - S-a născut regina Maria a Iugoslaviei, a doua fiică a Regelui Ferdinand și a Reginei Maria (d. 1961).

Principesa Mărioara a României, a doua fiică a Regelui Ferdinand și a Reginei Maria, s-a căsătorit în anii '20 cu Alexandru I, regele Regatului Sârbilor, Croaților și Slovenilor, și a fost prima și ultima regină a Iugoslaviei înainte ca țara să fie subjugată de comuniști. Asemenea rudelor sale din România, Mignon a fost alungată din țara sa după Al Doilea Război Mondial și a murit în exil, departe de pământurile natale și adoptive. 

Mărioara, al treilea copil al (pe-atunci) principelui moștenitor Ferdinand și al soției sale, Maria, s-a născut pe 6 ianuarie 1900 în orașul german Gotha. Fetița – pe care mama ei a poreclit-o Mignon – a venit pe lume într-o perioadă zbuciumată din viața părinților săi, când relația dintre Ferdinand și Maria părea să se destrame. Copilăria ei avea să fie însă una foarte fericită. Înconjurată de frații mai mari și mai mici, principesa Mărioara a crescut și a devenit o domnișoară nu numai frumoasă, dar și cu caracter. 

„Mignon era copilul zbuciumului meu”, scria Regina Maria despre a doua ei fetiță. Născută la cinci-șase ani după principele Carol și principesa Elisabeta, Mignon a avut o relație mai apropiată cu fratele ei mai mic, Nicolae, născut în 1903. Împreună, copiii cuplului princiar – din 1916, regal – au avut o copilărie liniștită, petrecută în mare parte la Palatul Cotroceni și castelul Pelișor. 

În anii Primului Război Mondial, când Mignon ajunsese deja la adolescență, prințesa a însoțit-o deseori pe mama ei, Regina Maria, în numeroasele sale vizite prin spitalele pline cu soldați răniți. Spre deosebire de sora ei, Elisabeta, care n-a arătat nicio aplecare către munca de soră medicală, Mignon a dat dovadă mereu dovadă de bunăvoință, altruism și dorința de a ajuta.

Căsătoria ei cu regele Alexandru I al Regatului Sârbilor, Croaților și Slovenilor, redenumit apoi Iugoslavia, a fost hotărâtă de mama ei, Regina Maria, care a căutat astfel să întărească alianțele regionale ale României. Chiar dacă a fost o căsătorie aranjată, relația dintre Mignon și Alexandru avea să fie, în mare parte, una fericită. După nunta din iunie 1922, cuplul regal s-a stabilit la Belgrad și a avut, în următorii șapte ani, trei copii:Petru (1923-1970), Tomislav (1928-2000) și Andrei (1929-1990). 

Din păcate, fericirea Reginei Maria a Iugoslaviei – așa cum a ajuns să fie cunoscută Mignon – s-a încheiat prea repede. În 1934, soțul ei a fost asasinat la Marsilia, iar Mărioara, ajunsă văduvă, a devenit Regină Mamă atunci când fiul ei, Petru, a fost proclamat rege. Au urmat ani și mai grei din cauza instabilității politice din Iugoslavia, apoi din cazua celui de-Al Doilea Război Mondial. Pentru familia regală, asta avea să însemne exilul la Londra, apoi pierderea tronului, în momentul când – în noiembrie 1945 – comuniștii conduși de Iosip Broz Tito au proclamat republica. 

Astfel, Mignon își va trăi ultimii ani din viață la Londra, departe de țara sa adoptivă. S-a stins din viață în iunie 1961 și a fost înmormântată pe pământ britanic.

1907 - Educatoarea italiană Maria Montessori a deschis prima sa școală și grădiniță pentru copiii muncitorilor la Roma.

1919 - A murit fostul președinte american Theodore Roosevelt (n. 1858).

1940 - S-a născut cântăreața Doina Badea (d. 1977).