Calendar 31 octombrie: 1869   La Gara Filaret, a avut loc inaugurarea oficial─â a ÔÇ×├«nt├óiul drum de fier rom├ónescÔÇť, calea ferat─â Bucure╚Öti Giurgiu jpeg

Calendar 31 octombrie: 1869 - La Gara Filaret, a avut loc inaugurarea oficial─â a ÔÇ×├«nt├óiul drum de fier rom├ónescÔÇť, calea ferat─â Bucure╚Öti-Giurgiu

­čôü Calendar
Autor: Redac╚Ťia

475 - Romulus Augustus, ultimul suveran al Imperiului Roman de Apus, a fost proclamat împărat de tatăl său, patricianul Orestes.

1517 - Martin Luther a lipit pe u╚Öa bisericii din Wittenberg cele 95 de teze, care invitau la o disput─â academic─â pe tema indulgen╚Ťelor. Data este considerat─â drept ├«nceput al Reformei, s─ârb─âtorit─â de protestan╚Ťi ca Ziua Reformei.

1755 - Giacomo Casanova a reu╚Öit s─â fug─â din Palatul Dogilor din Vene╚Ťia unde a fost ├«nchis pentru ÔÇ×insulte la adresa sfintei religiiÔÇŁ.

1869 - La Gara Filaret, a avut loc inaugurarea oficial─â a ÔÇ×├«nt├óiul drum de fier rom├ónescÔÇť, calea ferat─â Bucure╚Öti-Giurgiu (19 octombrie, s.v.).

Prima gar─â a Capitalei a fost deschis─â oficial, ├«n cadrul unei grandioase ceremonii, ├«n ziua de 31 octombrie 1869. ├Än acea diminea╚Ť─â solemn─â de toamn─â, dup─â slujba oficiat─â de Mitropolitul Primat Nifon, ├«n sunete de corn (vechiul semnal de plecare a trenurilor) ╚Öi ├«n uralele entuziaste ale privitorilor ce ├«mp├ónziser─â peronul g─ârii Filaret, ÔÇ×Trenul de Onore Michaiu BravulÔÇť, remorcat de locomotiva cu acela╚Öi nume, ce era condus─â de ├«nsu╚Öi concesionarul liniei, a plecat spre Giurgiu, la orele 10.45.

Garnitura ce-i avea ├«ntre pasagerii s─âi pe membrii Guvernului, pe reprezentan╚Ťii Corpului Diplomatic ╚Öi pe cei ai autorit─â╚Ťilor din localit─â╚Ťile traversate de noua leg─âtur─â feroviar─â, a parcurs cei 67 de kilometri ai traseului ├«n numai o or─â ╚Öi 30 de minute, circul├ónd cu o ÔÇ×iu╚Ťeal─â mijlocieÔÇť de aproximativ 45 de km/or─â ╚Öi intr├ónd ├«n gara Giurgiu, care-o a╚Ötepta ├«mpodobit─â cu nenum─ârate ghirlande ╚Öi drapele tricolore, ÔÇ×la ceasurile 12 ┬ŻÔÇť.

Povestea g─ârii ├«n care, de mult─â vreme, nu mai sose╚Öte niciun tren ╚Öi de unde doar eternele sale rivale ÔÇô autocarele ÔÇô mai pleac─â ast─âzi ├«ncepe ├«n a doua jum─âtate a secolului XIX, mai exact ├«n ziua de 13 septembrie 1865. Atunci, dup─â lungi ╚Öi interminabile tratative ╚Öi furtunoase dezbateri parlamentare, Companiei fondate de inginerii britanici John Trevor Barkley ╚Öi John Staniforth i s-a acordat dreptul de a construi ╚Öi de a exploata prima cale ferat─â din Rom├ónia acelor vremuri, ce urma s─â lege ora╚Öul Bucure╚Öti cu portul dun─ârean Giurgiu.

├Äntr-un final, la ├«nceputul anului 1867, construc╚Ťia viitorului traseu a demarat de la ambele capete ale liniei, iar pe terenul situat ├«ntre c├ómpurile cu vii ce se ├«ntindeau pe Colina Filaretului au ├«nceput s─â se ├«nal╚Ťe zidurile viitoarei g─âri. 

1892 - Arthur Conan Doyle a publicat volumul de povestiri ÔÇ×Aventurile lui Sherlock HolmesÔÇŁ.

1922 - Benito Mussolini a devenit cel mai tânăr premier din istoria Italiei.

1952 - Opera╚Ťiunea Ivy: Explozia primei bombe cu hidrogen a Statelor Unite.


Operatiunea Ivy jpg jpeg

1984 - Indira Gandhi, prim-ministru a Indiei, a fost asasinat─â de doi membri din garda sa de corp.

1993 - A murit regizorul italian Federico Fellini (n. 1920)