Calendar 29 martie: 1973   Ultimii soldați americani au părăsit Vietnamul de Sud jpeg

Calendar 29 martie: 1973 - Ultimii soldați americani au părăsit Vietnamul de Sud

📁 Calendar
Autor: Redacția

1430 - Orașul Salonic, care aparținea Veneției din 1423, a devenit parte a Imperiului Otoman după ce a fost cucerit de sultanul Murad al II-lea.

1549 - A fost fondat orașul Salvador da Bahia, prima capitală a Braziliei.

1599 - Cardinalul Andrei Bathory a devenit principe al Transilvaniei.

1792 - Regele Gustav al III-lea al Suediei a murit după ce a fost împușcat în spate, la un bal mascat, cu 13 zile mai înainte. Este urmat la tron de fiul său, Gustav al IV-lea Adolf.

1809 - Regele Gustav al IV-lea Adolf al Suediei a abdicat după o lovitură de stat. În aceeași zi, la Dieta de la Porvoo, cele patru stări din Finlanda au jurat credință țarului Alexandru I al Rusiei.

1830 - Conform Tratatului de pace ruso-turc de la Adrianopol, au început lucrările Comisiei pentru delimitarea granițelor dunărene dintre Principatele române și Imperiul otoman. Fostele raiale Brăila, Giurgiu, Turnu, împreună cu 30 de insule din Dunăre au fost efectiv reanexate Țării Românești. Lacul Brateș a revenit Moldovei.

1848 - Cascada Niagara s-a uscat timp de 40 de ore din cauza unui blocaj de gheață în amonte.

1973 - Războiul din Vietnam: Ultimii soldați americani au părăsit Vietnamul de Sud.

Cei 10 de ani de participare americană în războiul din Vietnam au avut un efect important asupra opiniei publice, datorită transmiterii imaginilor de pe front direct la televizor. Asta avea să ducă la o radicalizare treptată a opiniei publice împotriva războiului și în favoarea retragerii soldaților americani din Vietnam. În aceste condiții, administrația Nixon a promos că-i va aduce înapoi acasă pe cei câteva sute de mii de soldați americani trimiși în Vietnam.

Acordurile de Pace de la Paris trebuiau să pună capăt războiului din Vietnam. Ele au fost semnate de Republica Democrată Vietnam (sau V. de Nord), Republica Vietnam (V. de Sud), Statele Unite ale Americii și Guvernul Revoluționar Provizioriu, reprezentant al revoluționarilor sud-vietnamezi, pe 27 ianuarie 1973.

Negocierile pentru acest acord începuseră cu cinci ani înainte, în 1968, și au fost purtate în principal între Henry Kissinger, din partea americană, și Lê Ðức Thọ, din partea Vietnamului de Nord. Semnarea unui acord a fost însă amânată timp de mai mulți ani, și abia în 1972 cele trei părți au început serios discuțiile. La începutul lunii octombrie, reprezentanții americani și nord-vietnamezi s-au întâlnit la Paris și au negociat principalele puncte ale viitorului acord:
- toate părțile implicate în conflict acceptau un acord de încetare a focului, care să intre în vigoare în 24 de ore de la semnarea înțelegerii;
- soldații americani și străini se vor retrage din Vietnamul de Sud în termen de 60 de zile;
- prizonierii americani vor fi eliberați simultan cu retragerea soldaților;
- va fi creat un Consiliu Național pentru Reconciliere Națională care să organizeze și să supravegheze alegeri libere și democratice prin care avea să se hotărască viitorul politic al Vietnamului de Sud.

Termenii acordului reprezentau o victorie pentru nord-vietnamezi, dar în același timp ofereau americanilor o cale onorabilă pentru a părăsi conflictul. Nixon a aprobat imediat termenii acordului, însă pe 22 octombrie, președintele sud-vietnamez, Nguyen Van Thieu, a oprit brusc negocierile. El era nemulțumit în primul rând de acordul pentru încetarea focului:dacă acesta intra în vigoare, mii de soldați nord-vietnamezi (undeva între 140.000 și 300.000) aflați aflați în poziții strategice importante în Sud ar fi putut relua imediat războiul după retragerea americanilor.

Americanii au fost de acord să reia negocierile pentru a-i face pe plac lui Thieu, ceea ce i-a făcut pe nord-vietnamezi să dorească să revizuiască și ei anumite chestiuni. Până la urmă însă, negocierile au fost întrerupte. În aceste condiții, Nixon a decis să apeleze la forță pentru a-i convinge pe nord-vietnamezi să continue negocierile. Președintele a ordonat minarea portului Haiphong și inițierea unei campanii aeriene în zona Hanoi-Haiphong. În timpul campaniei de 11 zile, toate țintele militare importante din această regiune au fost bombardate intens. În cele din urmă, nord-vietnamezii au acceptat să reia negocierile.

Acordul final avea să fie semnat la Paris pe 27 ianuarie 1973. În curând, s-a dovedit că doar americanii au respectat clauza privind încetarea focului. Mai mult decât atât, acel Consiliu Național pentru Reconciliere Națională n-a funcționat niciodată deoarece cele două tabere vietnameze nu aveau de gând să renunțe la război. Însă din ianuarie 1973, acesta avea să se desfășoare fără implicarea SUA. Americanii și-au retras soldații și și-au recuperat cei 600 de prizonieri.

Până la urmă, acordurile de la Paris nu au pus capăt războiului din Vietnam decât pentru partea americană. Conflictul s-a terminat abia doi ani mai târziu, pe 30 aprilie 1975, după cucerirea capitalei sud-vietnameze Saigon de către forțele nord-vietnameze.

1998 - A fost deschis traficului Ponte Vasco da Gama din Lisabona. Podul se întinde peste râul Tagus și are o lungime de peste 17 kilometri, fiind cel mai lung din Europa.


Foto: © Wikimedia Commons

Ponte Vasco da Gama jpg jpeg

2004 - Irlanda a devenit prima țară din lume care a interzis fumatul în locurile publice.