Calendar 29 decembrie: 1933   Prim ministrul Ion Gheorghe Duca a fost asasinat de legionari pe peronul g─ârii din Sinaia  jpeg

Calendar 29 decembrie: 1933 - Prim-ministrul Ion Gheorghe Duca a fost asasinat de legionari pe peronul g─ârii din Sinaia

­čôü Calendar
Autor: Redac╚Ťia

1170 - Arhiepiscopul Thomas Becket a fost asasinat ├«n interiorul Catedralei Canterbury de sus╚Ťin─âtori ai regelui Henric al II-lea.

1709 - S-a născut împărăteasa Elisabeta a Rusiei (d. 1762).

1721 - Jeanne-Antoinette Poisson, marchiz─â de Pompadour, cunoscut─â ca Madame  metresa regelui Ludovic al XV-lea al Fran╚Ťei (d. 1764).

1825 - A murit pictorul francez Jacques-Louis David (n. 1748).

1837 - Palatul de Iarn─â din Sankt Petersburg,  re┼čedin┼úa oficial─â a ╚Ťarilor ru┼či ├«n perioada 1732-1917, a ars aproape ├«n ├«ntregime.


Scara principal─â a Palatului de Iarn─â din Sankt Petersburg. Numit─â ╚Öi ÔÇ×Scara IordanuluiÔÇŁ, pentru c─â la s─ârb─âtoarea de Boboteaz─â ┼úarul cobora pe aceast─â scar─â imperial─â pentru a participa la ceremonia de ÔÇ×Binecuv├óntare a ApelorÔÇŁ, aceasta este una dintre pu┼úinele p─âr┼úi ale palatului ce p─âstreaz─â stilul rococo din secolul al XVIII-lea. Coloanele masive de granit gri au fost, totu┼či, ad─âugate la mijlocul secolului al XIX-lea.

Johrdan staircase jpg jpeg

1843 - S-a n─âscut regina Elisabeta a Rom├óniei, so╚Ťia regelui Carol I (d.1916).

1892 - Principele Ferdinand de Hohenzollern-Sigmaringen s-a căsătorit cu Principesa Maria de Edinburgh, fiica Ducelui Alfred de Edinburgh-Coburg și a Marii Ducese Maria a Rusiei, la Castelul Sigmaringen, din Germania.

1910 - Guvernul liberal condus de Ion I. C. Brătianu a demisionat, fiind format un guvern conservator, în frunte cu P. P. Carp.

1933 - Prim-ministrul Ion Gheorghe Duca a fost asasinat de legionari pe peronul g─ârii din Sinaia (n. 1879).

Uciderea lui I. G. Duca, ├«n decembrie 1933, a ├«nsemnat ├«nceputul sf├ór┼čitului perioadei de democra┼úie instaurate odat─â cu venirea lui Carol I ├«n 1866 ┼či ├«ndreptarea Rom├óniei cu pa┼či mari c─âtre totalitarism. ├Än istoria Rom├óniei exist─â trei cazuri de ┼čefi de guvern omor├ó┼úi ├«n timpul mandatului: Barbu Catargiu ÔÇô ucis ├«n 1862, I. G. Duca ÔÇô 1933 ┼či Armand C─âlinescu ÔÇô 1939.

I. G. Duca a fost chemat la Sinaia, imediat dup─â c├ó┼čtigarea alegerilor, pentru o ├«ntrevedere cu Carol al II-lea. A plecat cu primul tren, cu paz─â foarte pu┼úin─â, f─âr─â s─â ┼čtie c─â ├«ntr-un vagon al─âturat c─âl─âtoreau asasinii:Nicolae Constantinescu, Doru Belimaci, Ioan Caranica. Dup─â ├«nt├ólnirea cu regele de la Pele┼č, Duca trebuia s─â revin─â la Bucure┼čti cu trenul de 21 ┼či 15 minute. Trenul a ├«nt├órziat o or─â, fapt ce nu i-a decump─ânit pe asasini, care l-au a┼čteptat pe peron.

P├ón─â la vagonul guvernamental mai avea de f─âcut c├ó┼úiva pa┼či. Ar fi trebuit s─â intre prin biroul ┼čefului de gar─â, dar cineva a uitat s─â ├«l anun┼úe. O explozie, un nor de fum, o petard─â aruncat─â ├«n calea lui I. G. Duca. ├Än panica momentului, Nicolae Constantinescu i-a pus o m├ón─â pe um─âr ┼či apoi i-a tras o rafal─â de cinci gloan┼úe ├«n ceaf─â. A murit pe loc. 

1970 - Conducerea Partidului Comunist Rom├ón a aprobat deshumarea osemintelor lui Iuliu Maniu, aflate ├«n incinta penitenciarului Sighet, ╚Öi re├«nhumarea lor ├«n satul B─âd─âcin, jude╚Ťul S─âlaj. De asemenea, a fost aprobat─â deshumarea osemintelor lui Ion Mihalache aflate ├«n incinta penitenciarului R├ómnicu-S─ârat ╚Öi re├«nhumarea lor ├«n comuna Topoloveni, jude╚Ťul Arge╚Ö.

1989 - Václav Havel a devenit președinte al Cehoslovaciei.