Calendar 29 aprilie: 1945   Lag─ârul de concentrare de la Dachau a fost eliberat de trupele americane jpeg

Calendar 29 aprilie: 1945 - Lag─ârul de concentrare de la Dachau a fost eliberat de trupele americane

­čôü Calendar
Autor: Redac╚Ťia

1091 - Bătălia de la Levounion: Pecenegii au fost învinși de de împăratul bizantin Alexios I.

1483 - Regatul Castiliei a cucerit insula Gran Canaria. Insula va juca un rol important în expansiunea maritimă a Spaniei.

1624 - Cardinalul Richelieu a devenit ministru al regelui Ludovic al XIII-lea.

1672 - Războiul franco-olandez: Ludovic al XIV-lea a invadat Țările de Jos.

1818 - S-a n─âscut ╚Ťarul Alexandru al II-lea al Rusiei (d. 1881).

1868 - S-a ├«nfiin╚Ťat Filarmonica Rom├ón─â.

1879 - S-a n─âscut scriitorul Gala Galaction, pseudonim al lui Grigore Pisculescu (d. 1961).

1899 - S-a n─âscut muzicianul american Duke Ellington (d. 1974).


1945 - Lag─ârul de concentrare de la Dachau a fost eliberat de trupele americane.

Primul lag─âr de concentrare nazist a fost deschis ├«n anul 1933, la scurt timp dup─â ce Adolf Hitler devine cancelarul Germaniei. Aflat ├«n sudul Germaniei, la Dachau erau ├«nchi┼či ini┼úial prizonieri politici, ├«ns─â ├«ntre timp sunt adu┼či aici mii de evrei, dar ┼či alte persoane considerate nepotrivite pentru Germania pe care Hitler voia s─â o creeze. La ├«nceputul celui de-al Doilea R─âzboi Mondial prizonierii de la Dachau care puteau munci erau folosi┼úi ca sclavi pentru fabricarea de arme ┼či alte materiale utile r─âzboiului.

Adolf Hitler devine cancelarul Germaniei pe 30 ianuarie 1933, iar ├«n luna mai a aceluia┼či an se deschide primul lag─âr de concentrare nazist ├«n ora┼čul Dachau, l├óng─â M├╝nchen, ├«n sudul Germaniei. Lag─ârul a fost creat ini┼úial pentru prizonierii politicii, majoritatea persoanelor ├«nchise acolo fiind comuni┼čti. Primul comandant de la Dachau a fost Hilmar W├Ąckerle membru SS.

De la bun ├«nceput condi┼úiile din lag─âr au fost extrem de dure. ├Än data de 25 mai 1933, Sebastian Nefzger un ├«nv─â┼ú─âtor din M├╝nchenmoare ├«n lag─ârul din Dachau. Ofi┼úerii SS au declarat c─â Nefzger s-a sinucis, ├«ns─â ├«n urma autopsiei s-a constatat c─â decesul a survenit ├«n urma unor lovituri puternice. Procuratura din M├╝nchen i-au acuzat pe Hilmar ┼či pe subalternii s─âi de crim─â. Imediat dup─â aceea Hitler emite un edict conform c─âruia Dachau ┼či alte lag─âre de concentrare nu se supuneau legii germane, ofi┼úerii SS put├ónd s─â conduc─â lag─ârele ┼či s─â aplice pedepsele pe care le considerau necesare.

├Än iunie 1933, Theodor Eicke ├«l ├«nlocuie┼čte pe Hilmar ┼či devine al doilea comandant al lag─ârului de concentrare de la Dachau. Eicke se impune rapid ┼či stabile┼čte un set de reguli foarte stricte pentru lag─âr. Prizonierii care ├«nc─âlcau aceste reguli primeau pedepse foarte dure. Cei ce ├«ncercau s─â evadeze erau executa┼úi pe loc. Prizonierii nu aveau dreptul de a se ap─âra sau de a protesta ├«mpotriva acestor reguli. Setul de reguli g├óndit de Eicke a servit ca model pentru toate lag─ârele de concentrare de mai t├órziu.

├Än noiembrie 1938, m─âsurile ├«mpotriva evreilor au luat o turnur─â violent─â. ├Än noaptea de 9 noiembrie, numit─â ┼či ÔÇťNoaptea de CristalÔÇŁ, sinagogile din Germania ┼či Austria sunt arse, iar casele ┼či ┼čcolile evreilor sunt vandalizate. Peste 30.000 de evrei sunt aresta┼úi ┼či ├«nchi┼či dintre care 11.000 ajung la Dachau.

├Än toamna anului 1939, la ├«nceputul celui de-al Doilea R─âzboi Mondial, prizonierii de la Dacahu sunt trimi┼či la Buchenwald ┼či ├«n lag─ârele din Mauthausen ┼či Flossenbuerg. Dachau este folosit la ├«nceputul r─âzboiului ca tab─âr─â de antrenament pentru ÔÇťWaffen-SSÔÇŁ o unitate de elit─â a SS-ului. Dup─â 1940, Dachau este transformat din nou ├«n lag─âr de concentrare, iar condi┼úiile devin din ce ├«n ce mai greu de suportat. Lag─ârul fusese creat pentru 6.000 de persoane, ├«ns─â ├«n 1944 aici erau ├«nchi┼či aproximativ 30.000 de prizonieri.

├Än plin r─âzboi Hitler ajunge la ideea c─â ÔÇťproblema evreiasc─âÔÇŁ nu va lua sf├ór┼čit dec├ót odat─â cu eliminarea definitiv─â a evreilor din Europa. De asemenea trebuiau eliminate ┼či alte persoane care nu erau potrivite pentru Germania lui Hitler. Arti┼čti, intelectuali, comuni┼čti ┼či multe alte persoane care se opuneau ideologiei naziste, persoane cu handicap fizic sau mental sau diferite alte persoane care erau considerate impure din punct de vedere fizic sau moral. ├Äntre anii 1941 ┼či 1944 c├óteva mii de astfel de persoane impure prizoniere la Dachau au fost trimise la Hartheim ├«n Austria ┼či executate prin expunerea la gaze letale. De asemenea bolile, malnutri┼úia, munca silit─â ┼či experimentele medicale au dus la cre┼čterea num─ârului de prizonieri deceda┼úi ├«n lag─ârul de concentrare de la Dachau.

├Än aprilie 1945, cu c├óteva zile ├«nainte de sosirea for┼úelor Aliate, ofi┼úerii SS au for┼úat 7.000 de prizonieri de la Dachau s─â se al─âture unui mar┼č de 6 zile p├ón─â la Tegernsee. Cei ce nu puteau ┼úine pasul erau execuati pe loc. Al┼úii au murit de foame sau de oboseal─â.

├Än data de 29 aprilie 1945, trupele Statelor Unite ale Americii au intrat ├«n Dachau, unde au g─âsit mii de prizonieri. Solda┼úii americani au descoperit de asemenea ┼či c├óteva vagoane de tren ├«n care erau ascunse cadavrele prizonierilor. Cei ce au supravie┼úuit mar┼čului c─âtre Tegernsee au fost elibera┼úi de trupele americane pe 2 mai acela┼či an.

├Än timpul ├«n care Dachau a func┼úionat ca lag─âr de concentrare, peste 200.000 de prizonieri au fost ├«nregistra┼úi aici. ├Äns─â un num─âr inestimabil de oameni nu au fost niciodat─â ├«nregistra┼úi astfel c─â este imposibil s─â ┼čtim c├ó┼úi oameni au trecut por┼úile lag─ârului de concentrare de la Dachau, c├ó┼úi au murit aici ┼či c├ó┼úi au supravie┼úuit.

1945 - Adolf Hitler s-a c─âs─âtorit cu Eva Braun.

1980 - A murit regizorul britanic Alfred Hitchcock (n. 1899).

2011 - Prin╚Ťul William s-a c─âs─âtorit cu Kate Middleton, la catedrala Westminster din Londra.


Printul William Kate Middleton jpg jpeg