Calendar 28 octombrie: 312: Bătălia de la Podul Milvius: Constantin cel Mare l a învins pe Maxentius jpeg

Calendar 28 octombrie: 312: Bătălia de la Podul Milvius: Constantin cel Mare l-a învins pe Maxentius

­čôü Calendar
Autor: Redac╚Ťia

312Bătălia de la Podul Milvius: Constantin cel Mare l-a învins pe Maxentius.

Constantin cel Mare a fost un ├«mp─ârat roman care a reu╚Öit s─â pun─â bazele civiliza╚Ťiei europene postclasice. Victoria acestuia repurtat─â la podul Milvius a ├«mbr─âcat un rol hot─âr├ótor pentru trasarea evolu╚Ťiei istoriei mondiale. Maxentius s-a ├«necat ├«n Tibru ├«n timpul b─ât─âliei. Victoria lui Constantin a marcat sf├ór╚Öitul tetrarhiei ╚Öi primul pas spre institu╚Ťionalizarea Cre╚Ötinismului drept religie oficial─â ├«n Imperiu.

Momentul ├«n╚Ötiin╚Ť─ârii felului ├«n care Constantin va c├ó╚Ötiga lupta, este descris de scriitorul cre╚Ötin Lactan╚Ťiu (cca. 240 ÔÇô cca. 320) ca fiind o avertizare din partea divinit─â╚Ťii, ├«ntr-un vis: ÔÇ×Constantin a fost avertizat ├«n somn s─â inscrip╚Ťioneze pe scuturile solda╚Ťilor semnul ap─ârut pe cer de la Dumnezeu ╚Öi abia dup─â aceea s─â ├«nceap─â lupta. A f─âcut dup─â cum i s-a poruncit ╚Öi a inscrip╚Ťionat pe scuturi numele lui Hristos: un X traversat de litera I boltit─â ├«n partea de susÔÇŁ.

1466 -  S-a n─âscut umanistul olandez Erasmus din Rotterdam (d. 1536)

1533 -  Viitorul rege Henric al II-lea al Fran╚Ťei s-a c─âs─âtorit cu Ecaterina de Medici. Am├óndoi erau ├«n v├órst─â de 14 ani.

1806 -  Prusia a capitulat ├«n fa╚Ťa lui Napoleon Bonaparte la Prenzlau.

1886 -  Pre╚Öedintele american Grover Cleveland a inaugurat Statuia Libert─â╚Ťii din New York, care a fost d─âruit─â de c─âtre Fran╚Ťa.


Statui libertatii jpg jpeg

1943Experimentul Philadelphia: Armata american─â a realizat un experiment secret care a generat nenum─ârate controverse. 

1954Scriitorul american Ernest Hemingway a primit Premiul Nobel pentru literatur─â.

1962Sfârșitul Crizei rachetelor cubaneze: În urma unui mesaj radiodifuzat al Papei Ioan al XXIII-lea, Nikita Hrușciov le-a declarat americanilor că a ordonat demontarea rachetelor nucleare amplasate în Cuba.