Calendar 28 decembrie: 1895   ├Än cafeneaua ÔÇ×Grand Caf├ęÔÇŁ din Paris a avut loc prima proiec╚Ťie de film realizat─â de fra╚Ťii Lumi├Ęre jpeg

Calendar 28 decembrie: 1895 - ├Än cafeneaua ÔÇ×Grand Caf├ęÔÇŁ din Paris a avut loc prima proiec╚Ťie de film realizat─â de fra╚Ťii Lumi├Ęre

­čôü Calendar
Autor: Redac╚Ťia

1065 - A fost inaugurat─â Catedrala Westminster din Londra, construit─â de Eduard Confesorul.

1612 - Planeta Neptun a fost observat─â pentru prima dat─â de c─âtre Galileo Galilei, dar a fost catalogat─â ca o stea fix─â. Abia peste 234 de ani, aceast─â planet─â va fi considerat─â o nou─â planet─â a sistemului solar.

1836 - Spania a recunoscut independen╚Ťa Mexicului.

1856 - S-a născut fostul președinte american Woodrow Wilson (d. 1924),

1879 - Podul Tay din Dundee, de aproape 2 mile lungime, la acea vreme cel mai lung pod din lume, s-a pr─âbu╚Öit ├«n timp ce un tren ├«l traversa, ucig├ónd 75 de oameni. Pr─âbu╚Öirea podului din Sco╚Ťia, la doar 19 luni de la inaugurare, a ╚Öocat Anglia victorian─â.


Original Tay Bridge before the 1879 collapse jpg jpeg

1895 - ├Än cafeneaua ÔÇ×Grand Caf├ęÔÇŁ din Paris, a avut loc prima proiec╚Ťie de film pentru publicul larg, realizat─â de fra╚Ťii Lumi├Ęre.

├Än 1894, Antoine Lumi├Ęre, un mare industria╚Ö francez din Lyon, a participat la o expozi╚Ťie de Kinetoscope a lui Thomas Edison la Paris. Dup─â ├«ntoarcerea sa la Lyon, el le-a ar─âtat fiilor s─âi, Auguste ╚Öi Louis, inven╚Ťia lui Edison, suger├óndu-le s─â ├«ncerce s─â dezvolte o alternativ─â mai ieftin─â la dispozitivul de vizionare a peliculei de film. ├Än timp ce kinetoscopul putea fi folosit de c─âtre o singur─â persoan─â, Antoine le-a cerut lui Auguste ╚Öi lui Louis s─â lucreze la o modalitate de a proiecta filmul pe un ecran, unde mul╚Ťi oameni puteau s─â-l vad─â ├«n acela╚Öi timp.

Rezultatul este inventarea din 1895 a cinematograful, ceea ce numim ast─âzi cinema. Buni cunosc─âtori ai ora╚Öului Lyon ╚Öi ai comercian╚Ťilor de ╚Ťes─âtorie fin─â, sunt inspira╚Ťi ├«n a integra ma╚Öina de cusut. Con╚Ötien╚Ťi de unicitatea inven╚Ťiei lor, o p─âstreaz─â un secret, invit├ónd doar c├ó╚Ťiva oaspe╚Ťi s─â vad─â primele filme. ├Än martie 1895, ├«n Paris sunt organizate proiec╚Ťii despre care toat─â lumea le vorbe╚Öte, dar pe care pu╚Ťini le pot vedea. Cei noroco╚Öi pot admira filmele precum La Sortie des usines Lumi├Ęre, D├ębarquement du congr├Ęs de photographie ├á Lyon, dar ╚Öi filme umoristice precum LÔÇÖArroseur arros├ę sau contemplative ca La Mer. Prima proiec╚Ťie pentru publicul larg a avut loc la 28 decembrie 1895, ├«n cafeneaua ÔÇ×Grand Caf├ęÔÇŁ din Paris.


1937 - A murit compozitorul și pianistul francez Maurice Ravel (n. 1875).


1969 - S-a n─âscut informaticianul finlandez Linus Torvalds, creatorul nucleului de sistem de operare Linux.

1972 - Kim Ir-sen, deja prim-ministru al Coreei de Nord și Secretar General al Partidului Muncitorilor din Coreea, a devenit primul președinte al Coreei de Nord.,

1973 - Aleksandr Soljeni╚Ť├«n a publicat ÔÇ×Arhipelagul GulagÔÇŁ.

1997 - A murit pictorul Corneliu Baba (n. 1906).

2018 - A murit scriitorul israelian Amos Oz (n. 1939).