Calendar 28 aprilie: 1945   Benito Mussolini și amanta sa au fost capturați și executați de partizanii comuniști italieni jpeg

Calendar 28 aprilie: 1945 - Benito Mussolini și amanta sa au fost capturați și executați de partizanii comuniști italieni

📁 Calendar
Autor: Redacția

1859 - Alexandru Ioan Cuza a înființat Biroul de Statistică al Țării Românești.

1936 - A murit regele Fuad I al Egiptului (n. 1868).

1937 - S-a născut dictatorul irakian Saddam Hussein (d. 2006).

1945 - Benito Mussolini și amanta sa, Clara Petacci, au fost capturați și executați de partizanii comuniști italieni, în timp ce încercau să fugă din Italia.

Liderii partizanilor comuniști italieni căzuseră la înțelegere cu mult înainte de capturarea Ducelui asupra necesității de a-l lichida fără un proces, temându-se probabil de charisma acestuia și de apărarea pe care și-ar fi organizat-o.

În aprilie 1945, pe fondul prăbușirii totale a fronturilor Axei și a înaintării trupelor aliate, Benito Mussolini a hotărât să fugă din țară împreună cu câțiva apropiați, membri ai familiei și anturajului, oficiali ai Republicii Sociale Italiene. Grupul a încercat să treacă granița în Elveția, pentru a se îmbarca într-un avion, cu Mussolini deghizat în soldat german, dar au fost opriți de partizani care i-au recunoscut.

Episodul s-a petrecut în localitatea Dongo, pe malul Lacului Como. Grupul a fost ținut în captivitate puțin timp, fiind executați cu toții a doua zi. Partizanii în mâinile cărora căzuseră făceau parte din Brigăzile Garibaldi, aflate sub controlul Partidului Comunist. Cadavrele au fost transportate apoi cu un camion până la Milano, unde au fost expuse în public și batjocorite de populație.

În tot acest timp, numele celui care a tras glonțul care l-a ucis pe Benito Mussolini a rămas necunoscut. Singurii care îl cunoșteau erau membrii comuniști ai grupului de partizani care îl reținuseră pe fostul dictator, însă Partidul Comunist, din care făceau toți parte, a refuzat să-l facă public, susținând că identitatea acestuia trebuia protejată în fața riscului unor represalii fasciste. Tot ce se știa despre el era pseudonimul: „Comandante Valerio”.

Ulterior, Partidul Comunist Italian a făcut public faptul că numele celui care a tras era Walter Audisio (foto dreapta). Revelația a fost întâmpinată cu scepticism în unele cercuri, existând bănuiala – nici până astăzi pe deplin infirmată – că acela care a tras a fost Luigi Longo, figură importantă a Partidului Comunist Italian, personaj rămas în istorie sub numele Gallo.

Acesta din urmă făcea parte din grupul care l-a reținut pe Benito Mussolini și se bănuiește că, și dacă n-ar fi tras el însuși, ordinul a venit de la el. Walter Audisio a recunoscut în presă faptul că el a tras gloanțele care l-au ucis pe Duce, dar bănuielile că Partidul Comunist ar încerca să protejeze un lider proeminent ca Luigi Longo au continuat să existe.

1952 - A luat sfârșit ocupația Japoniei de către Statele Unite ale Americii.

1969 - Charles de Gaulle a demisionat din funcția de președinte al Franței.

2001 - Milionarul american Dennis Tito a devenit primul om care a plecat în spațiu ca turist.