Calendar 27 octombrie: 1938   „Coloana fără sfârșit” a lui Constantin Brâncuşi a fost inaugurată la Târgu Jiu jpeg

Calendar 27 octombrie: 1938 - „Coloana fără sfârșit” a lui Constantin Brâncuşi a fost inaugurată la Târgu Jiu

📁 Calendar
Autor: Redacția

97 - La vârsta de 44 de ani Traian a fost adoptat de împăratul roman Nerva.

1492 - Cristofor Columb a descoperit insula Cuba.

1553 - Teologul și medicul spaniol Miguel Servet a fost ars pe rug la Geneva, împreună cu cărţile sale, pentru criticile aduse lui Jean Calvin și calvinismului.

1605 - A murit marele mogul Jalaluddin Muhammad Akbar al Indiei (n. 1542).

1662 - Regele Carol al II-lea al Angliei a vândut Franței orașul Dunkerque pentru 40.000 de lire sterline.

1782 - S-a născut compozitorul și violonistul italian Niccolò Paganini (d. 1840).


1810 - Statele Unite ale Americii au anexat fosta colonie spaniolă Florida de Vest, care în prezent este divizată între statele Louisiana, Mississippi, Alabama și Florida.

1858 - S-a născut Theodore Roosevelt, al 26-lea președinte al Statelor Unite (d. 1919).

1904 - S-a dat în folosință prima linie a metroului din New York City, linie ce leagă primăria orașului de cartierul Harlem (eveniment ilustrat mai jos într-o caricatură din epocă).

caricatura metrou new york jpg jpeg

1936 - Wallis Simpson a completat actele de divorț, ceea ce îi va permite în cele din urmă să se căsătorească cu regele Eduard al VIII-lea al Regatului Unit, forțând astfel abdicarea sa de la tron.

1938 - La Târgu Jiu, a fost inaugurată sculptura „Coloana fără sfârșit” (sau Coloana Infinitului) a lui Constantin Brâncuşi. Împreună cu „Masa Tăcerii” și „Poarta Sărutului”, formează un ansamblu monumental ridicat în cinstea ostașilor români căzuți în bătălia de la Jiu în Primul Război Mondial.

Ansamblul monumental din Târgu-Jiu cuprinde operele realizate de sculptorul Constantin Brâncuşi în perioada 1937-1938 și a fost menit să preamărească „memoria eroilor gorjeni care s-au jertfit în războiul de întregire” . 

Brâncuşi a fost invitat la Târgu-Jiu să ridice un monument eroilor gorjeni de către Liga Naţională a Femeilor Gorjene, a cărei preşedintă era Aretia Tătărescu, soția prim-ministrului liberal Gh. Tătărescu, la sugestia artistei Miliţa Petraşcu, ucenică a marelui sculptor. 

Din relatările Aretiei Tătărescu, Brâncuşi vine în România în iunie 1937, cu intenţia de a realiza o singură lucrare. Astfel, într-o şedinţă a Comitetului Ligii în satul Poiana, el a prezentat o fotografie şi a spus: „Am hotărât la Paris ca monumentul să fie o coloană fără sfârşit. Iat-o!”. Aceeaşi memorialistă menţionează că tot în iunie-iulie 1937 Brâncuşi a hotărât şi realizarea unui Portal de piatră şi a unei străzi drepte: „proiectul definitiv al Coloanei nesfârşite nu este gata… când el se hotărî să execute un monument – un Portal de piatră. Tot atunci el decide ca acest portal să fie legat de coloană printr-o stradă ideal dreaptă care să poarte numele de «Calea Sufletelor Eroilor»”.

1948 - Ministrul de Interne Teohari Georgescu a dispus arestarea episcopilor greco-catolici din România și suprimarea Bisericii Române Unite cu Roma.

1951 - În urma câștigării alegerilor de către Partidul Conservator, Winston Churchill a fost numit prim-ministru al Marii Britanii, pentru a treia oară.