Calendar 27 noiembrie: 1940   Istoricul Nicolae Iorga a fost asasinat în pădurea Strejnic jpeg

Calendar 27 noiembrie: 1940 - Istoricul Nicolae Iorga a fost asasinat în pădurea Strejnic

­čôü Calendar
Autor: Redac╚Ťia

511 - Moartea fondatorului Dinastiei Merovingiene, Clovis I, a condus la ├«mp─âr╚Ťirea Imperiului Franc ├«ntre cei partu fii ai s─âi: Theuderic, Chlodomer, Chlodomer ╚Öi Childebert.

1095 - În cadrul Conciliului de la Clermont, Papa Urban al II-lea a lansat chemarea la Prima Cruciadă.

Councilul de la Clermont jpg jpeg

1701 - S-a născut fizicianul și astronomul suedez Anders Celsius, cel care a inventat, cel care a inventat scara termometrică centesimală, Scara Celsius (d. 1744).

1818 - S-a n─âscut lingvistul Aron Pumnul, frunta╚Ö al Revolu╚Ťiei de la 1848 ├«n Transilvania, profesor al lui Mihai Eminescu (d. 1866).

1867 - S-a născut biologul Grigore Antipa, membru al Academiei Române (d. 1944).

1885 - S-a n─âscut dramaturgul Liviu Rebreanu, autorul romanului ÔÇ×P─âdurea sp├ónzura╚ŤilorÔÇŁ (d. 1944)

1895 - Alfred Nobel a ├«nfiin╚Ťat a creat Premiile Nobel. Primele recompense au fost decernate ├«n anul 1901. 

1919 - Bulgaria a semnat Tratatul de pace de la Neuilly sur Seine, prin care a pierdut teritoriul trac de la grani╚Ťa cu Grecia. Teritoriul din vest este atribuit Serbiei, iar sudul Dobrogei cu Silistra, Rom├óniei.

1921 - S-a n─âscut politicianul slovac Alexander Dub─Źek, lider al Cehoslovaciei ├«n timpul Prim─âverii de la Praga (d. 1992).

1939 - S-a n─âscut dictatorul zairez Laurent-D├ęsir├ę Kabila (d. 2001).

1940 - Istoricul Nicolae Iorga a fost asasinat de legionari în pădurea Strejnic.

Pe 27 noiembrie 1940, in jurul orei 17:30 s-au prezentat la vila lui Nicolae Iorga din Sinaia ┼čapte indivizi, care au spus doamnei Ecaterina Iorga c─â sunt de la Poli┼úia Legionar─â a capitalei ┼či c─â au venit s─â-l ridice pe profesor pentru un interogatoriu.Ace┼čtia ┼čtiau ca profesorul se afl─â la Sinaia sau la V─âlenii de Munte de la fiul savantului, caruia ├«i facuser─â o vizit─â in diminea┼úa aceleia┼či zile, ├«ntreb├ónd de tat─âl s─âu.

Doamna Iorga a presim┼úit ca era ceva dubios la cei ┼čapte indivizi ┼či l-a scuzat pe Iorga c─â nu poate primi vizite, fiind bolnav. Prea pu┼úin au contat spusele doamnei. Necunoscu┼úii au intrat ├«n cas─â ┼či au mers dup─â servitoarea ce ducea ceai viitoarei victime. Nicolae Iorga se afla la biroul s─âu, scriind ÔÇ×Istoria Universal─âÔÇŁ.

Legionarii l-au luat pe Iorga ├«n ma┼čin─â, care nu s-a opus ┼či au zis c─â merg la Bucure┼čti pentru interogatoriu. Profesorul, pentru a-┼či lini┼čti familia, nu s-a panicat ┼či a cerut servitoarei s─â-i lase materialele pe birou, c─âci c├ónd se va ├«ntoarce va mai lucra la ele. In ma┼čina dou─â persoane s-au urcat ├«n fa┼ú─â cu Iorga, patru ├«n spate, iar unul a r─âmas pe jos.

A doua zi, 28 noiembrie 1940, corpul savantului a fost g─âsit aruncat pe c├ómpul dintre Ploie┼čti ┼či comuna Strejnic. Un conduc─âtor auto ce trecea prin zon─â a sesizat acestea. L├óng─â cadavru s-au g─âsit nou─â tuburi de cartu┼če. Corpul victimei era acoperit cu brum─â, ceea ce indic─â faptul c─â asasinarea s-a f─âcut ├«nainte de ora 24. Asasinatul a fost conceput la Bucure┼čti ┼či executat tot de persoane cu domiciliu ├«n Bucure┼čti. Asasinii: Traian Boeru, Stefan Cojocaru, Tudor Dacu, Ion Tucan ┼či Stefan Iacobu┼ú─â s-au r─âzbunat pe profesorul considerat vinovat pentru uciderea liderului lor. 

1940 - Economistul Virgil Madgearu a fost asasinat de legionari în pădurea Snagov.

1940 - Mihail Moruzov, șeful Serviciului Secret al Armatei, a fost asasinat de legionari la închisoarea Jilava (n. 1887).

1942 - S-a n─âscut chitaristul american Jimi Hendrix (d. 1970).

1971 - Sonda spa╚Ťial─â sovietic─â Marte 2 s-a pr─âbu╚Öit ├«n timpul manevrelor de cobor├óre pe planeta Marte, devenind primul obiect f─âcut de om care ajunge pe suprafa╚Ťa planetei.

Marte 2 jpg jpeg