Calendar 26 decembrie: 2004   Un tsunami provocat de un cutremur care a avut loc ├«n apropierea insulei indoneziene Sumatra a devastat ╚Ť─ârmurile Oceanului Indian jpeg

Calendar 26 decembrie: 2004 - Un tsunami provocat de un cutremur care a avut loc ├«n apropierea insulei indoneziene Sumatra a devastat ╚Ť─ârmurile Oceanului Indian

­čôü Calendar
Autor: Redac╚Ťia

1557 - A murit Pătrașcu cel Bun, domn al Țării Românești.

1606 - La Londra, s-a jucat pentru prima oar─â tragedia ÔÇ×Regele LearÔÇŁ scris─â de William Shakespeare.

1805 - ├Än urma B─ât─âliei de la Austerlitz, Austria ╚Öi Fran╚Ťa napoleonian─â semneaz─â Tratatul de la Pressburg, care a pus cap─ât celui de-al treilea r─âzboi al Coali┼úiei antinapoleoniene.

1890 - A murit arheologul german Heinrich Schliemann, cel care a descoperit orașele antice Troia și Micene (n. 6 ianuarie 1822).

1891 - S-a n─âscut scriitorul american Henry Miller, autorul romanelor ÔÇ×Tropicul CanceruluiÔÇŁ ╚Öi ÔÇ×Tropicul CapricornuluiÔÇŁ (d.1980)

1893 - S-a n─âscut liderul comunist chinez Mao Zedong (d. 1976).

1908 - Jack Johnson, poreclit ÔÇ×Gigantul din GalvestonÔÇŁ, a devenit primul afro-american campion mondial la box.

1972 - A murit fostul președinte american Harry S. Truman (n. 1884).

2004 - Un tsunami provocat de un cutremur care a avut loc ├«n apropierea insulei indoneziene Sumatra a devastat ╚Ť─ârmurile Oceanului Indian, afect├ónd Sri Lanka, India, Indonezia, Thailanda, Malaysia, Maldive ╚Öi alte ╚Ť─âri (foto jos - ┬ę ├ćvar Arnfj├Âr├░ Bjarmason / Wikimedia Commons). 


2004 Indian Ocean earthquake   affected countries png png

Seismul submarin cu o magnitudine de 9 grade pe scara Richter, a avut epicentrul aproape de coasta de nord a insulei Sumatra, provoc├ónd o serie de tsunamiuri, fiind considerat al cincilea cel mai puternic cutremur din istorie. Regiunile devastate de c─âtre seism au fost: insula Phuket, Thailanda, Aceh (Indonezia), coasta de est a insulei Sri Lanka, zonele de coast─â ale satului indian Tamil Nadu, precum ┼či Somalia, de┼či se afla la 4.100 km est de epicentru. Num─ârul de victime se estimeaz─â la peste 155.000. Mai mult dec├ót at├ót, guvernele se temeau la acea vreme de izbucnirea unor epidemii, precum cele de holer─â, dizenterie sau malarie.

2006 - A murit fostul președinte american Gerald Ford (n. 1913).