Calendar 26 decembrie: 2004   Un tsunami provocat de un cutremur care a avut loc în apropierea insulei indoneziene Sumatra a devastat țărmurile Oceanului Indian jpeg

Calendar 26 decembrie: 2004 - Un tsunami provocat de un cutremur care a avut loc în apropierea insulei indoneziene Sumatra a devastat țărmurile Oceanului Indian

📁 Calendar
Autor: Redacția

1557 - A murit Pătrașcu cel Bun, domn al Țării Românești.

1606 - La Londra, s-a jucat pentru prima oară tragedia „Regele Lear” scrisă de William Shakespeare.

1805 - În urma Bătăliei de la Austerlitz, Austria și Franța napoleoniană semnează Tratatul de la Pressburg, care a pus capăt celui de-al treilea război al Coaliţiei antinapoleoniene.

1890 - A murit arheologul german Heinrich Schliemann, cel care a descoperit orașele antice Troia și Micene (n. 6 ianuarie 1822).

1891 - S-a născut scriitorul american Henry Miller, autorul romanelor „Tropicul Cancerului” și „Tropicul Capricornului” (d.1980)

1893 - S-a născut liderul comunist chinez Mao Zedong (d. 1976).

1908 - Jack Johnson, poreclit „Gigantul din Galveston”, a devenit primul afro-american campion mondial la box.

1972 - A murit fostul președinte american Harry S. Truman (n. 1884).

2004 - Un tsunami provocat de un cutremur care a avut loc în apropierea insulei indoneziene Sumatra a devastat țărmurile Oceanului Indian, afectând Sri Lanka, India, Indonezia, Thailanda, Malaysia, Maldive și alte țări (foto jos - © Ævar Arnfjörð Bjarmason / Wikimedia Commons). 


2004 Indian Ocean earthquake   affected countries png png

Seismul submarin cu o magnitudine de 9 grade pe scara Richter, a avut epicentrul aproape de coasta de nord a insulei Sumatra, provocând o serie de tsunamiuri, fiind considerat al cincilea cel mai puternic cutremur din istorie. Regiunile devastate de către seism au fost: insula Phuket, Thailanda, Aceh (Indonezia), coasta de est a insulei Sri Lanka, zonele de coastă ale satului indian Tamil Nadu, precum şi Somalia, deşi se afla la 4.100 km est de epicentru. Numărul de victime se estimează la peste 155.000. Mai mult decât atât, guvernele se temeau la acea vreme de izbucnirea unor epidemii, precum cele de holeră, dizenterie sau malarie.

2006 - A murit fostul președinte american Gerald Ford (n. 1913).