Calendar 25 octombrie: 1917   Bol╚Öevicii au luat cu asalt Palatul de Iarn─â din Petrograd, declan╚Ö├ónd Revolu╚Ťia din Octombrie jpeg

Calendar 25 octombrie: 1917 - Bol╚Öevicii au luat cu asalt Palatul de Iarn─â din Petrograd, declan╚Ö├ónd Revolu╚Ťia din Octombrie

­čôü Calendar
Autor: Redac╚Ťia

1147 - B─ât─âlia de la Dorileea: Crucia╚Ťii germani condu╚Öi de regele Conrad al III-lea au fost ├«nfr├ón╚Ťi de o armat─â a Sultanatului de Rum.

1415 - Bătălia de la Azincourt: Una dintre cele mai importante lupte ale Războiului de O Sută de Ani s-a încheiat cu victoria englezilor conduși de regele Henric al V-lea.

1529 - Regele Henric al VIII-lea al Angliei l-a demits pe cardinalul Thomas Wolsey din func╚Ťia de cancelar, deoarece acesta refuzase s─â legitimizeze rela╚Ťia suveranului cu Anne Boleyn.

1671 - Astronomul italian Giovanni Domenico Cassini a descoperit satelitul Iapetus al planetei Saturn.

1722 - La numai 12 ani, Ludovic al XV-lea a fost ├«ncoronat rege al Fran╚Ťei ├«n catedrala din Reims.

1838 - S-a n─âscut compozitorul francez Georges Bizet, autorul operei ÔÇ×CarmenÔÇŁ (d. 1875).


1854 - Bătălia de la Balaklava: Una dintre cele mai importante lupte din timpul Războiului Crimeii. Cavaleria ușoară britanică a fost spulberată în urma unei șarje dezastruoase asupra artileriei ruse.


Charge of the Light Brigade jpg jpeg

1881 - S-a n─âscut pictorul spaniol Pablo Picasso (d. 1973).

1917 - Bol╚Öevicii au lansat un asalt asupra Palatului de Iarn─â din Petrograd, sediul Guvernului Provizoriu, declan╚Ö├ónd Revolu╚Ťia din Octombrie (7 noiembrie s.n.).

De╚Öi afla╚Ťi ├«ntr-o situa╚Ťie extrem de favorabil─â, cu doar c├óteva ore ├«nainte de declan╚Öarea insurec╚Ťiei aproape nici unul dintre liderii bol╚Öevici nu voia ca ea s─â aib─â loc. Teama cea mai mare era legat─â de aprobarea Congresului Sovietelor, ce urma s─â se deschid─â pe 25 octombrie, singurul care putea oferi legitimitate ac╚Ťiunii lor de preluare a puterii. Pe de alt─â parte, era greu s─â ├«mpiedici mul╚Ťimea. La c─âderea ├«ntunericului ├«n seara de 24, solda╚Ťi ╚Öi muncitori din G─ârzile Ro╚Öii s-au rev─ârsat spre centrul ora╚Öului, captur├ónd blocadele instalate de guvern pe poduri. Au instalat propriile baricade, pe str─âzi au ├«nceput s─â patruleze ma╚Öini blindate, ├«n timp ce spectatorii ie╚Öi╚Ťi de la teatru se gr─âbeau spre cas─â.

La primele ore ale dimine╚Ťii, for╚Ťele bol╚Öevice preluaser─â controlul g─ârilor, po╚Öta ╚Öi telegraful, banca de stat, centrala telefonic─â ╚Öi centrala electric─â. Unele sec╚Ťii de poli╚Ťie fuseser─â ocupate. Insurgen╚Ťii de╚Ťineau aproape integral controlul ora╚Öului, cu excep╚Ťia zonei centrale din jurul Palatului de Iarn─â ╚Öi al Pie╚Ťei Sf. Isaac. Baricada╚Ťi ├«n interiorul Palatului, mini╚Ötrii Guvernului Provizoriu al lui Kerenski nu aveau control nici m─âcar asupra propriilor telefoane sau mijloace de iluminat. Pe m─âsur─â ce aceste ve╚Öti bune ├«i erau raportate, Lenin a ├«nceput s─â fie atras de ideea unei prelu─âri imediate a puterii. 

├Änchis ├«ntr-un apartament al unei apropiate, Lenin a scris la ora 18, ├«n seara zilei de 24, un apel disperat c─âtre organiza╚Ťiile de Partid din Petrograd pentru a le ├«ndemna s─â declan╚Öeze insurec╚Ťia ├«n urm─âtoarele c├óteva ore. Dac─â bol╚Öevicii nu reu╚Öeau s─â pun─â m├óna pe putere p├ón─â ├«n dup─â-amiaza urm─âtoare, c├ónd Congresul Sovietelor urma s─â se deschid─â, totul putea fi ratat. La orele 22 Lenin nu a mai rezistat. ┼×i-a pus pe cap peruca ╚Öi o ╚Öapc─â muncitoreasc─â, ╚Öi-a ├«nf─â╚Öurat un bandaj ├«n jurul capului ╚Öi a pornit spre Smoln├«i, ├«nso╚Ťit de un bol╚Öevic finlandez, un apropiat. Folosind un tramvai gol-golu╚Ť ╚Öi apoi pe jos, au fost la un moment dat opri╚Ťi de o patrul─â a guvernului aproape de Palatul Taurida.

Dup─â spusele lui Eino Rahiia, care ├«l ├«nso╚Ťea, Lenin (├«mbr─âcat ponosit) a fost confundat cu un be╚Ťiv inofensiv ╚Öi l─âsat s─â mearg─â mai departe. Lenin a ajuns ├«n jurul miezului nop╚Ťii la Smoln├«i, iar retorica sa a fost decisiv─â. Impulsiona╚Ťi, liderii bol╚Öevici au adus o hart─â militar─â pe care au trasat principalele direc╚Ťii de atac. 

C├ónd Kamenev l-a prevenit c─â partidul nu va putea p─âstra puterea mai mult de dou─â s─âpt─âm├óni, Lenin, ├«ntins pe podea, epuizat, a replicat ustur─âtor: ÔÇ×Peste doi ani, c├ónd o s─â fim tot la putere, o s─â spui c─â nu putem rezista mai mult de doi aniÔÇŁ. ├Än realitate, Marea Revolu╚Ťie Socialist─â din Octombrie a fost un eveniment de mic─â amploare, nimic altceva dec├ót o lovitur─â militar─â care a trecut neobservat─â de majoritatea locuitorilor din Petrograd.
Teatrele, restaurantele ╚Öi tramvaiele au func╚Ťionat aproape ├«n regim normal ├«n timp ce bol╚Öevicii preluau puterea. ├Äntreaga insurec╚Ťie s-ar fi putut termina ├«n ╚Öase ore, dac─â insurgen╚Ťii nu s-ar fi dovedit ridicoli de incompeten╚Ťi, ceea ce a mai ad─âugat aproximativ 15 ore. Legendarul asalt asupra Palatului de Iarn─â, unde cabinetul Kerenski ├«╚Öi ╚Ťinea ceea ce avea s─â fie ultima ╚Öedin╚Ť─â, a fost mai degrab─â o arestare la domiciliu, dat fiind c─â majoritatea for╚Ťelor care ap─ârau palatul, ├«nfometate ╚Öi demoralizate, plecaser─â deja acas─â ├«nainte de ├«nceputul atacului. 

1921 - S-a născut regele Mihai I al României (d. 2017).

1927 - ├Än urma scufund─ârii vaporului de lux italian Principessa Mafalda ├«n apropierea ora╚Öului Porto Seguro din Brazilia, 312 persoane ╚Öi-au pierdut via╚Ťa.

1944 - Bătălia de la Carei: Armata Română a eliberat orașul Carei, preluând controlul asupra întregului teritoriu pierdut în urma Dictatului de la Viena din 1940.

1944 - Avia╚Ťia japonez─â a lansat primul atac kamikaze ├«n timpul B─ât─âliei din Golful Leyte.

1950 - China a intrat în Războiul din Coreea, în sprijinul Coreei de Nord.