Calendar 24 august: 79   Erup╚Ťia Vezuviului: Ora╚Öele Pompeii ╚Öi Herculaneum au fost ├«ngropate complet sub cenu╚Ö─â jpeg

Calendar 24 august: 79 - Erup╚Ťia Vezuviului: Ora╚Öele Pompeii ╚Öi Herculaneum au fost ├«ngropate complet sub cenu╚Ö─â

­čôü Calendar
Autor: Redac╚Ťia

79 - Erup╚Ťia Vezuviului: Ora╚Öele Pompeii ╚Öi Herculaneum au fost ├«ngropate complet sub cenu╚Ö─â.

Pe 24 august 79, lini╚Ötea din golful Napoli a fost ├«ntrerupt─â de erup╚Ťia violent─â a Muntelui Vezuviu.├Än 48 de ore, c├ót a durat erup╚Ťia, mii de oameni au murit ╚Öi c├óteva ora╚Öe au fost distruse, dou─â dintre ele ├«ngropate complet sub cenu╚Ö─â: Pompeii ╚Öi Herculaneum. Ast─âzi, un dezastru precum cel din vremea lui ├«mp─âratului roman Titus poate avea loc oric├ónd, c─âci Vezuviul r─âm├óne un vulcan activ.

Pompeii ╚Öi Herculaneum erau cele mai prospere ora╚Öe aflate ├«n imediata apropiere a muntelui Vezuviu. 20.000 de oameni locuiau la Pompeii, iar ora╚Öul avea o economie ├«nfloritoare, sus╚Ťinut─â de negustori, produc─âtori locali ╚Öi agricultori. Nimeni nu b─ânuia ├«ns─â c─â terenurile pe care le cultivau ├«╚Öi datorau fertilitatea erup╚Ťiilor precedente ale muntelui. La Herculaneum, ├«n schimb, un ora╚Ö cu 5000 de locuitori, se adunau pe timpul verii romanii ├«nst─âri╚Ťi, care de╚Ťineau aici villae opulente.

Erup╚Ťia din anul 79 a fost precedat─â de un cutremur puternic, care a avut loc ├«n februarie 62, ╚Öi de un altul mai mic, din anul 64. Potrivit lui Pliniu cel T├ón─âr, romanii nu erau alarma╚Ťi de cutremurele din zon─â, ele av├ónd loc ├«n mod frecvent. De aceea, c├ónd, ├«ncep├ónd cu ziua de 20 august 79, ├«n apropierea Vezuviului a ├«nceput o serie de cutremure de magnitudine redus─â, localnicii nu au intrat ├«n panic─â. Muntele era ├«nc─â lini╚Ötit.

├Än ziua de 24 august, ├«n jurul pr├ónzului, Muntele Vezuviu a explodat, propuls├ónd ├«n atmosfer─â un nor de cenu╚Ö─â. ├Än urm─âtoarele 12 ore, tone de cenu╚Ö─â ╚Öi material vulcanic au c─âzut asupra ora╚Öului Pompeii. Cei mai mul╚Ťi dintre locuitori s-au refugiat din calea dezastrului, dar vreo 2000 de persoane au r─âmas ├«n urm─â, ascun╚Öi ├«n pivni╚Ťe sau structuri de piatr─â, unde sperau s─â fie ├«n siguran╚Ť─â. Direc╚Ťia v├óntului a protejat Herculaneum de faza ini╚Ťial─â a erup╚Ťiei, dar ├«n cele din urm─â ora╚Öul a fost acoperit de un nor toxic de cenu╚Ö─â, urmat de un val ucig─âtor de flux piroclastic. Locuitorii r─âma╚Öi ├«n Pompeii au supravie╚Ťuit primei zile a erup╚Ťiei, dar au murit ├«n ziua de 25 august, c├ónd un nor de gaze toxice a ├«mp├ónzit ora╚Öul, sufoc├óndu-i pe cei r─âma╚Öi.

Cele mai multe informa╚Ťii cu privire la erup╚Ťie provin de la consulul Pliniu cel T├ón─âr, martor la dezastrul cauzat de Vezuviu. ├Än dou─â scrisori adresate istoricului Tacitus, Pliniu cel T├ón─âr, care avea 17 ani la momentul respectiv, poveste╚Öte evenimentele la care a fost martor ├«n august 79. Unchiul s─âu, Pliniu cel B─âtr├ón, pe atunci comandantul flotei romane din Golful Napoli, a murit dup─â ce a mers ├«n or─â╚Öelul Stabiae, aflat ├«n preajma muntelui, pentru a investiga erup╚Ťia.

Ora╚Öele Pompeii ╚Öi Herculaneum au fost ├«ngropate sub c├ó╚Ťiva metri de cenu╚Ö─â ╚Öi material vulcanic. Odat─â cu trecerea timpului, au fost uitate, fiind redescoperite abia ├«n secolul al XVIII-lea, c├ónd la Heruculaneum, ├«n urma unor s─âp─âturi, a fost scoas─â la lumin─â o statuie de marmur─â. Au urmat apoi c├óteva excava╚Ťii pentru c─âutarea unor obiecte de art─â valoroase, dar proiectul a fost abandonat. Apoi, ├«n 1748, un fermier a descoperit urme ale vechiului Pompeii pe terenul viei sale. De atunci, excava╚Ťiile continu─â aproape f─âr─â ├«ntrerupere p├ón─â ├«n zilele noastre.

├Än prezent, Muntele Vezuviu este singurul vulcan activ de pe continentul european. A erupt ultima oar─â ├«n 1944, ├«ns─â ultima erup╚Ťie major─â a avut loc ├«n 1631. Speciali╚Ötii se a╚Öteapt─â ca ├«n viitorul relativ apropiat muntele s─â erup─â din nou. De data aceasta ├«ns─â, circa 700.000 de oameni sunt ├«n pericol.

410 - Vizigo╚Ťii condu╚Öi de Alaric au ocupat Roma, jefuind-o ├«n trei zile.

1572 - Noaptea Sf├óntului Bartolomeu: masacrarea hugheno╚Ťilor la Paris.


Francois Dubois 001 jpg jpeg

1865 - S-a născut regele Ferdinand I al României (d. 1927).

1868 - A murit scriitorul Costache Negruzzi, membru fondator al Societ─â╚Ťii Academice Rom├óne, str─âlucit reprezentant al curentului na╚Ťional-popular de la ÔÇ×Dacia Literar─âÔÇŁ (n. 1808).

1884 - A murit medicul român de origine franceză Carol Davila (n. 1828).

1929 - S-a n─âscut Yasser Arafat, fost pre╚Öedintele Autorit─â╚Ťii Na╚Ťionale Palestiniene (d. 2004).

1944 - Avia╚Ťia german─â a bombardat Bucure╚Ötiul, a doua zi dup─â arestarea Mare╚Öalului Ion Antonescu.


85978 xl jpg jpeg

1948 - S-a n─âscut muzicianul francez Jean-Michel Jarre.


1960 - Sta╚Ťia Vostok din Antarctica a ├«nregistrat cea mai sc─âzut─â temperatur─â de pe P─âm├ónt: - 88,3 ┬░C.

1968 - Fran╚Ťa a detonat prima sa bomb─â cu hidrogen.

1991 - Mihail Gorbaciov a renun╚Ťat la func╚Ťia de lider al Partidul Comunist al Uniunii Sovietice.

1991 - Ucraina ╚Öi-a declarat independen╚Ťa fa╚Ť─â de Uniunea Sovietic─â.

2006 - Uniunea Astronomic─â Interna╚Ťional─â a votat redefinirea termenului de planet─â, retrograd├ónd Pluto la statutul de ÔÇ×planet─â pitic─âÔÇŁ ╚Öi l─âs├ónd sistemul solar cu numai opt planete.