Calendar 24 aprilie: 1915   Arestarea unui grup de 250 de intelectuali și lideri armeni din Istanbul a marcat începutul Genocidului Armean png

Calendar 24 aprilie: 1915 - Arestarea unui grup de 250 de intelectuali și lideri armeni din Istanbul a marcat începutul Genocidului Armean

­čôü Calendar
Autor: Redac╚Ťia

1184 î.Hr. - Potrivit legendei, grecii au intrat în Troia folosind un uriaș cal de lemn.


calul troian jpg jpeg

1558 - Maria Stuart, regin─â a Sco╚Ťiei, s-a c─âs─âtorit cu Delfinul Fran╚Ťei, Fran├žois, la Notre Dame de Paris.

1731 - A murit scriitorul englez Daniel Defoe, autorul romanului ÔÇ×Robinson CrusoeÔÇŁ  (n. 1660).

1856 - S-a n─âscut mare╚Öalul francez Philippe P├ętain, conduc─âtorul Regimului de la Vichy (d. 1951).

1898 - SUA au invadat Cuba, declanșând Războiul Hispano-American. În urma Tratatului de pace de la Paris (10 decembrie 1898), Cuba a fost proclamată independentă.

1915 - Arestarea unui grup de 250 de intelectuali și lideri armeni din Istanbul a marcat începutul Genocidului Armean, în urma căruia 2 milioane de armeni au fost uciși de către otomani.

Genocidul armean este primul genocid al secolului XX. Acesta a avut loc pe teritoriul Imperiului Otoman ├«ntre anii 1915-1923, devenind un precedent pentru genocidurile ╚Öi crimele de acest gen care au urmat. Printre acestea se num─âr─â: Holocaustul evreilor, genocidurile din Rwanda, Cambodgia, Bosnia. Este precizat faptul c─â nerecunoa╚Öterea ╚Öi necondamnarea genocidurilor creeaz─â precedente p├ón─â ├«n momentul actual, cum ar fi ac╚Ťiunile Statului Islamic.

Motiva╚Ťia

Genocidul armean a avut loc ├«ntre anii 1915-1923. Pe data de 1 august 1914 a ├«nceput Primul R─âzboi Mondial care a durat patru ani. Imperiul Otoman, condus de Junii Turci, a intrat oficial ├«n r─âzboi pe data de 29 octombrie 1914. Trei factori cheie au contribuit la producerea genocidului armean ╚Öi anume: declinul Imperiului Otoman, pozi╚Ťia vulnerabil─â a armenilor din Imperiu ╚Öi izbucnirea Primului R─âzboi Mondial.

Genocidul din anul 1915 nu era nici ├«nt├ómpl─âtor, nici nea╚Öteptat. Acesta rezult─â, ├«n mod logic, dup─â decenii, chiar dup─â sute de ani, pe parcursul c─ârora, sultanii turci succesivi, apoi Junii turci au dus o politic─â de cruzime na╚Ťionalist─â ╚Öi de exterminare ├«n privin╚Ťa tuturor popoarelor str─âine, inclusiv a armenilor. Acest fapt se datora unei politici de stat oficiale, nu a unor personalit─â╚Ťi izolate.

Genocidul armean se ├«nscria perfect ├«n cadrul panturcismului, versiunea Junilor turci a programului panturanian, care viza crearea unui stat turc ÔÇ×purÔÇŁ ╚Öi ap─ârarea integrit─â╚Ťii teritoriale a Imperiului Otoman. Trebuie s─â identific─âm cauzele genocidului armean ├«n principiile ÔÇ×teoreticeÔÇŁ ╚Öi ├«n politica construit─â ├«n jurul lor.

Etape

Prima faz─â a genocidului armean a fost ├«ncorporarea a aproximativ 60,000 de barba╚Ťi armeni ├«n armata otoman─â care au fost ulterior dezarma╚Ťi ╚Öi uci╚Öi. De-a lungul timpului, armenii au contribuit semnificativ la dezvoltarea multor ora╚Öe printre care ╚Öi Constantinopol (actualul Istanbul).

A doua faz─â a genocidului armean este reprezentat─â de arestarea a aproximativ 700 de intelectuali ╚Öi reprezentan╚Ťi ai elitei politice de origine armean─â din Constantinopol, majoritatea c─ârora au fost aresta╚Ťi ╚Öi omor├ó╚Ťi. Apoi, popula╚Ťia armean─â constituit─â ├«n mare parte din femei, copii ╚Öi b─âtr├óni de pe teritoriul Imperiului Otoman a fost deportat─â ├«n de╚Öertul Deyr ez-Zor unde majoritatea a fost omor├ót─â.

Pentru a realiza genocidul, turcii au creat centre de deportare ╚Öi masacrare ╚Öi lag─âre de concentrare ╚Öi anihilare a deporta╚Ťilor. La uciderea armenilor au participat at├ót solda╚Ťi turci, c├ót ╚Öi ofi╚Ťeri de poli╚Ťie ╚Öi bandi╚Ťi kurzi. ├Än urma deport─ârilor, pe teritoriul din estul Turciei de ast─âzi au mai r─âmas doar armenii care au trecut la religia musulman─â. 

Ultima faz─â a genocidului armean a fost reprezentat─â de negarea Guvernului turc p├ón─â ├«n momentul actual a deport─ârilor masive ╚Öi a crimelor s─âv├ór╚Öite de c─âtre turci ╚Öi kurzi. ├Än perioada actual─â, Turcia lupt─â ├«mpotriva recunoa╚Öterii genocidului armean prin intermediul denatur─ârii istoriei, a propagandei ╚Öi a activit─â╚Ťilor de lobby.

1953 - Istoricul Gheorghe I. Brătianu a murit în închisoarea de la Sighet (n. 1898).


Gheorghe i bratianu jpg jpeg

1967 - Prima victim─â a misiunilor spa╚Ťiale: Cosmonautul sovietic Vladimir Komarov a murit ├«n naveta Soyuz 1, dup─â ce para╚Öuta nu s-a deschis.

2018 - A murit istoricul Dinu C. Giurescu (n. 1927)