Calendar 22 noiembrie: 1963   Președintele american John F  Kennedy a fost împușcat mortal la Dallas png

Calendar 22 noiembrie: 1963 - Președintele american John F. Kennedy a fost împușcat mortal la Dallas

📁 Calendar
Autor: Redacția

1286 - Regele danez Eric al V-lea a fost ucis de asasini îmbrăcați în călugări franciscani.


Otto Bache   De sammensvorne rider fra Finderup jpg jpeg

„Conspiratori călare prin Finderup după asasinarea regelui Eric Klipping, în noaptea Sf. Cecilia 1286” - Pictură de Otto Bache din 1882

1806 - A început un nou război ruso-turc desfășurat pe teritoriul Moldovei și Țării Românești. Conflictul se va încheia prin Pacea de la București din 28 mai 1812, în urma căreia Basarabia intra în componența Rusiei.

1861 - În urma consensului stabilit la Conferința reprezentanților Porții Otomane și ai Puterilor garante, Poarta Otomană a emis „Firmanul de organizare administrativă a Moldovei și Valahiei” prin care admite unirea administrativă și politică a Principatelor.

1869 - S-au deschis cursurile Facultății de Medicină din București. Primul decan a fost medicul chirurg Nicolae Turnescu.

1906 - La Convenția Internațională de Radio și telegrafie de la Berlin, s-a aprobat utilizarea mesajelor SOS în caz de pericol.

1931 - S-a deschis pentru public Muzeul de Istorie al Bucureștiului, în Casa Moruzi din Calea Victoriei nr.117. După anul 1959, colecțiile muzeului vor fi adăpostite în incinta Palatului Suțu. Din 1999, poartă denumirea de Muzeul Municipiului București.

1942 - Generalul Friedrich Paulus i-a trimis lui Adolf Hitler o telegramă spunându-i că Armata a 6-a germană este înconjurată de Armata Roșie la Stalingrad.

1943 - Președintele american Franklin Roosevelt, premierul britanic Winston Churchill și liderul chinez Chiang Kai-Shek s-au întâlnit la Cairo pentru a pune la punct un plan de înfrângere a Japoniei.

1963 - A murit scriitorul englez Aldous Huxley, autorul romanului „Brave New World” („Minunata lume nouă”) (n. 1894).

1963 - Președintele american John F. Kennedy a fost împușcat mortal la Dallas. Vicepreședintele Lyndon B. Johnson a depus jurământul ca nou președinte.

Președintele J.F. Keneddy se afla într-o vizită electorală în Dallas (Texas) În respectiva zi, J.F. Kennedy împreună cu soția sa Jacqueline Kennedy și guvernatorul John Connaly se aflau într-o limuzină decapotabilă care traversa orașul Dallas. Președintele avea în program, un prânz de lucru la Centrul comercial din Dallas (Trade Mart), unde trebuia să se întâlnească cu un grup de oficialități al orașului.

Atunci când limuzina președintelui a ajuns în piața Dealey, la ora 12:32 (ora locală), un lunetist a tras mai multe focuri în direcția acesteia. Președintele a fost împușcat mortal în zona capului, iar guvernatorul Texasului, John Connaly a fost rănit grav în urma atacului.

Așa cum au concluzionat anchetatorii din Comisia Warren (care a preluat oficial ancheta asasinatului), împușcăturile asupra limuzinei oficiale au fost trase de la etajul șase al clădirii Texas School Book Depository. Președintele Kennedy este oficial declarat mort la ora 13:00 în camera de urgență a spitalului Parkland din Dallas.

Conform concluziilor finale ale Comisiei Warren, singurul responsabil pentru asasinarea președintelui a fost Lee Harvey Oswald. Comisia nu a luat niciodată în considerare faptul că ar putea exista mai mulți autori.

Expertiza balistică a două fragmente de gloanțe găsite în limuzina prezidențială precum și a glonțului întreg găsit la guvernatorul Connaly, a concluzionat că arma folosită a fost o carabină Mannlicher Carcano de calibru 6, 5mm, model 91/38. Tuburile goale și arma au fost găsite la etajul al șaselea al clădirii Texas School Book .

Autopsia inclusă în investigația Comisiei Warren concluzionează că președintele Kennedy a fost împușcat din spate de la înălțime cu două gloanțe. Un glonț i-a străpuns gâtul lovindu-l ulterior și pe guvernatorul Connaly, iar celălalt a distrus partea dreaptă a creierului cauzând decesul.

1968 - The Beatles a lansat dublul album „The Beatles” mai cunoscut drept, „The White Album”.


1972 - A murit fizicianul Horia Hulubei, membru al Academiei Române (n. 1896). 

1975 - Juan Carlos a fost încoronat rege al Spaniei, după moartea lui Francisco Franco.

2011 - A murit Svetlana Allilueva, fiica lui Stalin (n. 1926).