Calendar 22 decembrie: 1989   Nicolae și Elena Ceaușescu au fugit din sediul CC al PCR cu ajutorul unui elicopter jpeg

Calendar 22 decembrie: 1989 - Nicolae și Elena Ceaușescu au fugit din sediul CC al PCR cu ajutorul unui elicopter

📁 Calendar
Autor: Redacția

1849 - Execuția lui Fiodor Dostoievski a fost anulată în ultima clipă.


Feodor Dostoievski jpg jpeg

1858 - S-a născut compozitorul italian Giacomo Puccini (d. 1924).


1864 - Orașul american Savannah, important centru al rezistenței sudiste, a fost ocupat de yankeii conduși de generalul W.T. Sherman.

1885 - Samuraiul Itō Hirobumi a devenit primul prim-ministru al Japoniei.

1894 - În Franța a început „afacerea Dreyfus", când Alfred Dreyfus a fost acuzat de trădare.

1956 - Poetul Nicolae Labiș a murit după ce a fost lovit de un tramvai (n. 1935).

1989 - A murit dramaturgul irlandez Samuel Beckett, laureat al Premiului Nobel pentru literatură în 1969 (n. 1906).

1989 - Nicolae și Elena Ceaușescu au fugit din sediul CC al PCR cu ajutorul unui elicopter.

În clădirea CC al PCR, Nicolae Ceauşescu va solicita generalului-locotenent Victor A. Stănculescu să preia comanda dispozitivului militar din zona CC al PCR şi să întărească apărarea acestuia. Generalul-maior Iosif Rus, comandantul Aviaţiei Militare, va confirma faptul că, în dimineața de 22 decembrie 1989, a primit ordinul generalului-locotenent Victor A. Stănculescu de-a trimite la sediul CC al PCR patru elicoptere cu paraşutişti, cu muniţie la ei. Acest episod confirmă faptul că Nicolae Ceauşescu şi-a exercitat până în ultima clipă funcţia de comandant suprem al Forţelor Armate ale Republicii Socialiste România, iar comanda supremă a MApN a fost la ordinul său până la ora 12:06 şi, surprinzător, puţin temătoare şi indecisă după.

La ora 10:51, Radioul şi Televiziunea prezintă conţinutul Decretului Prezidenţial cu privire la instituirea stării de necesitate pe întreg teritoriul României. Totodată, se va da citire unui comunicat prin care se informa că ministrul Forţelor Armate a acţionat ca un trădător împotriva independenţei şi suveranităţii României şi, dându-şi seama că este descoperit, s-a sinucis. Pe măsură ce manifestanţii se îndreptau în număr tot mai mare spre Piaţa Palatului, şi în condiţiile în care dispozitivul militar de protecţie era depăşit de situaţie, mai ales după ora 10:51, Nicolae Ceauşescu a decis că trebuie să părăsească sediul CC al PCR, atât el, cât şi ceilalţi membri ai CPEx.

După ultima încercare a lui Nicolae Ceauşescu de a vorbi mulţimii intrate în piaţa Palatului, s-a decis că trebuie să evacueze clădirea. Elicopterul prezidenţial a părăsit sediul CC al PCR la ora 12:06. Regimul Ceauşescu începea să-şi trăiască agonia. Trebuie subliniat faptul că şeful DSS-ului, generalul-colonel Iulian Vlad, şi Tudor Postelnicu, ministrul de Interne, s-au aflat într-unul dintre cele două lifturi cu care s-a încercat evacuarea de pe terasa CC al PCR a conducerii de partid şi de stat a României socialiste.

2014 - A murit cântărețul britanic Joe Cocker (n. 1944).