Calendar 22 aprilie: 1500   Navigatorul portughez Pedro Álvares Cabral a descoperit Brazilia jpeg

Calendar 22 aprilie: 1500 - Navigatorul portughez Pedro Álvares Cabral a descoperit Brazilia

📁 Calendar
Autor: Redacția

1451 - S-a născut regina Isabella de Castilia (d. 1504).

1500 - Navigatorul portughez Pedro Álvares Cabral a descoperit Brazilia.

Pedro Álvares Cabral a fost conducătorul celei de-a doua expediții portugheze spre India, în urma noii rute deschise de Vasco da Gama. Scopul acestei expediții a fost revenirea cu mirodenii de valoare şi stabilirea de relaţii comerciale în India, ocolind monopolul asupra comerţului de mirodenii deţinut la acea vreme de negustorii arabi, turci şi italieni.

Plecat din Portugalia cu 13 nave și 1200 de oameni, Cabral a navigat spre vestul Atlanticului, unde a debarcat pe ceea ce credea iniţial că este o insulă mare. Întrucât noul pământ se afla în sfera de influenţă portugheză conform tratatului de la Tordesillas, Cabral l-a revendicat în numele coroanei Portugaliei. El a explorat coasta, şi a realizat că această mare bucată de pământ era cel mai probabil un continent, şi a trimis un vas înapoi pentru a-l anunţa pe regele Manuel I despre noul teritoriu. Pământul revendicat de Cabral în numele Portugaliei a căpătat apoi numele de Brazilia. Flota s-a reaprovizionat, după care s-a îndreptat spre est pentru a relua călătoria înspre India.

Flota portugheză a ajuns la Calicut în doar șase luni, iar de data aceasta portughezii au fost mult mai bine pregătiți. Au mers în India cu bunuri luxoase cu ajutorul cărora l-au convins pe liderul hindus care-l refuzase pe da Gama să încheie un acord comercial. Negustorii musulmani au fost indignați de această încercare a europenilor de a le fura comerțul și, drept răzbunare, au omorât 50 de oameni din echipajul lui Cabral. Aceasta, la rândul său, a răspuns prin incendierea a 10 nave musulmane (la bordul cărora au murit 600 de oameni), precum și a caselor de lemn din Calicut.

Apoi, Cabral a mers la Cochin, unde a pus bazele primului centru comercial portughez din India. S-a întors acasă în vara anului 1501, cu doar șapte nave și jumătate din echipaj. Însă încărcătura de condimente adusă a fost suficientă pentru a distruge monopolul arabo-venețian asupra comerțului cu condimente din Europa.

1509 - Henric al VIII-lea a fost încoronat rege al Angliei.

1529 - Spania și Portugalia au încheiat Tratatul de la Zaragoza, prin care își împărțeau coloniile din emisfera estică.

1724 - S-a născut filosoful german Immanuel Kant (d. 1804).

1850 - S-a născut poeta Veronica Micle (d. 1889).

1870 - S-a născut Vladimir Ilici Lenin, liderul Revoluției bolșevice (d. 1924).

1881 - S-a născut Aleksandr Kerenski, al doilea prim-ministru al Guvernului provizoriu rus, chiar înainte ca bolșevicii lui Lenin să cucerească puterea (d. 1970).

1894 - S-a născut scriitorul Camil Petrescu, autorul romanelor „Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război” și „Patul lui Procust” (d. 1957)

1904 - S-a născut fizicianul american Robert Oppenheimer, „părinte al bombei atomice” (d. 1967).

1915 - A avut loc primul atac cu gaze asfixiante, folosite de germani pe frontul din flandra, în timpul Primului Război Mondial. În 1917, în jurul localității belgiene Ypres, vor fi utilizate pentru prima oară gazele toxice, ipeita, luându-și numele de la acest oraș.

1916 - S-a născut violonistul Yehudi Menuhin, elev al lui George Enescu (d. 1999).


1986 - A murit scriitorul Mircea Eliade (n. 1907).

1994 - A murit Richard Nixon, al 37-lea președinte al Statelor Unite (n. 1913).