Calendar 2 noiembrie: 1916   Principele Mircea, ultimul copil al Reginei Maria, a murit la vârsta de 3 ani jpeg

Calendar 2 noiembrie: 1916 - Principele Mircea, ultimul copil al Reginei Maria, a murit la vârsta de 3 ani

📁 Calendar
Autor: Redacția

1755 - S-a născut Marie Antoinette, arhiducesă de Austria şi regină a Franţei, soţia regelui Ludovic al XVI-lea, decapitată în timpul Revoluţiei franceze.

1816 -  A murit cărturarul iluminist Gheorghe Şincai, reprezentant al Şcolii Ardelene (n. 1754).

1854 - A murit poetul Anton Pann, compozitor al muzicii imnului național al României.

1864 - A fost emis un Decret privind înfiinţarea Şcolii de Belle-Arte din Bucureşti, inaugurată în decembrie 1864.

1873 - S-a născut sculptorul Dimitrie Paciurea (d. 1932).

1916 - Principele Mircea, ultimul copil al Regelui Ferdinand și al Reginei Maria, a murit la vârsta de 3 ani, de febră tifoidă.

2 noiembrie 1916. Ziua morţilor, în calendarul religios catolic. România intrase de numai câteva luni în războiul mondial şi la porţile Bucureştiului băteau armatele germane, părea că înfrângerea este aproape. Însă în aceste zile, regina Maria nu era interesată de nimic mai mult decât de soarta celui mai mic dintre fiii ei, micul Mircea. De câteva luni era grav bolnav de febră tifoidă, epidemie care a cuprins întreaga ţară în anii războiului care a urmat. Acum, îl lovise pe cel mai mic dintre fiii regilor României, în vârstă de numai 3 ani.

În această zi mohorâtă şi rece de toamnă târzie, regina nota în jurnal aproape cu înverşunare, prevestind sfârşitul zilei: „Nici un semn că ar fi conştient, ochii îi sunt în continuare ca de mort. Nu mai ţipă, dar de câteva zile are o mişcare continuă a maxilarului, clănţăne şi scrâşneşte din dinţi“, nota în cursul dimineţii. La orele prânzului, a revenit la jurnal pentru a puncta doar atât: „Cred că se duce. Doctorii nu spun nimic, dar eu aşa cred...“, aşa cât să poată să justifice apoi că ea, mama lui, a ştiut mai bine ce se petrece. Şi a insistat câteva ore mai târziu: „Se duce, acum sunt sigură că se duce... în curând...“. O repetiţie care nu se traduce decât prin disperare şi neputinţă. În final, la ora 9.00 seara, prinţul Mircea a murit, cu mâna în cea a mamei sale.

În afară de regină, cei mai afectaţi de dispariţia lui Mircea au fost Ileana şi Carol. Profund marcat de moartea fratelui celui mai mic, Carol scria în jurnal: „Aşa a părăsit el locul unde a râs şi a plâns pentru ultima oară. Pentru mine, momentul în care mortul părăseşte casa este cel mai cumplit“. În amintirea lui, Carol l-a numit pe primul său copil, născut din relaţia cu Zizi Lambrino, Mircea Carol. Pe de altă parte, Ileana fusese mult mai apropiată de micuţ. Diferenţa de vârstă dintre ei era de numai patru ani – el se născuse pe 13 ianuarie 1913, iar ea, în 1909 – aşa că găsiseră unul în celălalt un bun companion de joacă. Erau de nedespărţit.

1930 - Haile Selassie devine împărat al Etiopiei.

1938 - A fost semnat primul Diktat de la Viena, prin care Germania şi Italia se angajau să arbitreze problemele teritoriale ungaro-cehoslovace.

1950 - A încetat din viaţă George Bernard Shaw, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în 1925 (n. 1856).

1991 - Bartolomeu I a devenit Patriarh ecumenic al Constantinopolului.

1993 - Preşedintele Bill Clinton a semnat textul Rezoluţiei comune a Camerei Reprezentanţilor şi Senatului Statelor Unite ale Americii privind ratificarea Acordului comercial între România şi SUA şi acordarea clauzei naţiunii celei mai favorizate.

1997 - Rusia şi Japonia au semnat un acord în privinţa contenciosului Insulelor Kurile.

2000 - Primul echipaj de trei astronomi (2 ruşi şi un american) a ajuns la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale.

2004 - Regizorul olandez Theo van Gogh a fost asasinat de către un fundamentalist islamic.