Calendar 18 ianuarie: 1871   Wilhelm I a fost proclamat Kaiser al celui de al doilea Reich german, în Sala Oglinzilor din Palatul Versailles jpeg

Calendar 18 ianuarie: 1871 - Wilhelm I a fost proclamat Kaiser al celui de-al doilea Reich german, în Sala Oglinzilor din Palatul Versailles

­čôü Calendar
Autor: Redac╚Ťia

1486 - Regele Henric al VII-lea al Angliei s-a căsătorit cu Elisabeta de York, fiica lui Eduard al IV-lea, unind astfel Casa de Lancaster și Casa de York.

1523 - Conchistadorul Francisco Pizarro a ├«nfiin┼úat ora┼čul Ciudad de los Reyes, actualul Lima, pentru a fi capitala p─âm├ónturilor cucerite de el pentru Coroana Spaniei.

1689 - S-a n─âscut filosoful francez Montesquieu (d. 1755).

1701 - Frederic I a fost ├«ncoronat ca rege al Prusiei, la K├Ânigsberg.

1778 - Exploratorul englez James Cook a devenit primul european care a descoperit Insulele Hawaii.

1847 - Franz Liszt a concertat la Ia┼či, ├«n casa vistiernicului Alecu Bal┼č, unde a f─âcut cuno┼čtin┼ú─â cu Vasile Alecsandri, Gheorghe Asachi, Costache Negri.

1848 - S-a n─âscut scriitorul Ioan Slavici (d. 1925).

1865 - Sclavia a fost abolită în SUA o dată cu intrarea în vigoare a celui de-al 13-lea amendament din Constituţie.

1871 - Wilhelm I a fost proclamat Kaiser al celui de-al doilea Reich german, ├«n Sala Oglinzilor din Palatul Versailles, spre sf├ór┼čitul r─âzboiului franco-prusac.

├Än a doua jum─âtate a secolului al XIX-lea, teritoriile germane se aflau ├«ntr-un proces de unificare, condus ╚Öi controlat de mult mai dezvoltata Prusie. Ascensiunea unei noi mari puteri ├«n centrul continentului i-a alertat pe francezi, ace╚Ötia tem├óndu-se c─â o Germanie unificat─â ar putea pune ├«n pericol echilibrul geopolitic stabilit ├«n 1815 prin Pacea de la Viena. Acesta este fundalul pe care, ├«n 1870, izbucne╚Öte r─âzboiul franco-prusac (19 iulie 1870-10 mai 1871), pe care Fran╚Ťa ├«l pierde.

Impun─âtoarea victorie german─â a dus la actul final de unificare a Germaniei ┼či la formarea Imperiului German. Proclamarea lui Wilhelm I ca primul ├«mp─ârat (Kaiser) al celui de-al doilea imperiu german (Reich), la 18 ianuarie 1871, ├«n ÔÇ×Sala oglinzilorÔÇŁ din Versailles, a avut loc la exact 170 de ani de la ├«ncoronarea lui Frederic al III-lea de Brandenburg ca rege al Prusiei, ├«ncoronare care a avut loc la K├Ânigsberg. 

La 16 iunie 1871, Wilhelm I a fost primit cu mare pomp─â ├«n Berlin. Cancelarul Otto von Bismarck dorea ca Wilhelm s─â fie numit ÔÇ×├«mp─âratul tuturor germanilorÔÇŁ, ├«ns─â Wilhelm pre┼úuia mai mult coroana ca rege al Prusiei. ├Än cele din urm─â Wilhelm a acceptat titlul de ÔÇ×├«mp─ârat germanÔÇŁ l─âs├ónd rezolvarea problemelor politice ├«n seama ÔÇ×cancelarului de fierÔÇŁ Bismarck.

1878 - Spiru Haret ┼či-a luat doctoratul ├«n matematici la Sorbona.

1879 - La Teatrul Na┼úional din Bucure┼čti a avut loc premiera comediei ÔÇ×O noapte furtunoas─âÔÇŁ, de Ion Luca Caragiale.

1887 - Chimistul Lazăr Edeleanu a reușit prima sinteză a amfetaminei, la Universitatea Friedrich-Wilhelms din Berlin.

1892 - Premiera baletului Sp─ârg─âtorul de nuci de Ceaikovski are loc la "Mariinsky Theatre" ├«n St. Petersburg.

1911 - Pilotul american Eugene Ely a reu╚Öit prima aterizare a unui avion pe o nav─â, cuirasatul ÔÇ×PennsylvaniaÔÇŁ.


First airplane landing on a warship jpg jpeg

1919 - Au ├«nceput lucr─ârile Conferin┼úei de Pace de la Paris, la care a participat ╚Öi delaga╚Ťia rom├ón─â format─â din I.I.C. Br─âtianu, Alexandru Vaida Voievod, C. Angelescu ╚Öi Victor Antonescu. 

1923 - Muzeul Militar Naţional, creat în aprilie 1914 ca secţie militară a Muzeului Naţional al României, a fost transformat în instituţie de sine stătătoare.

1936 - A murit scriitorul englez Rudyard Kipling, autorul volumului ÔÇ×Cartea JungleiÔÇŁ, laureat al Premiului Nobel (n. 1865).

1944 - Al Doilea R─âzboi Mondial: Armata a IV-a rom├óna a intrat pe teritoriul Cehoslovaciei pentru a participa la opera┼úiunile militare desf─â┼čurate ├«mpotriva armatei germane.

1945 - Al Doilea R─âzboi Mondial: Ora┼čul polonez Cracovia a fost eliberat de c─âtre Armata Ro┼čie.

1999 - A cincea mineriad─â: Peste 10.000 de mineri au ├«ncepul un mar┼č spre Bucure┼čti pentru a ob┼úine m─ârirea salariilor ┼či renun┼úarea la programul de ├«nchidere a minelor nerentabile.