Calendar 18 ianuarie: 1871   Wilhelm I a fost proclamat Kaiser al celui de al doilea Reich german, în Sala Oglinzilor din Palatul Versailles jpeg

Calendar 18 ianuarie: 1871 - Wilhelm I a fost proclamat Kaiser al celui de-al doilea Reich german, în Sala Oglinzilor din Palatul Versailles

📁 Calendar
Autor: Redacția

1486 - Regele Henric al VII-lea al Angliei s-a căsătorit cu Elisabeta de York, fiica lui Eduard al IV-lea, unind astfel Casa de Lancaster și Casa de York.

1523 - Conchistadorul Francisco Pizarro a înfiinţat oraşul Ciudad de los Reyes, actualul Lima, pentru a fi capitala pământurilor cucerite de el pentru Coroana Spaniei.

1689 - S-a născut filosoful francez Montesquieu (d. 1755).

1701 - Frederic I a fost încoronat ca rege al Prusiei, la Königsberg.

1778 - Exploratorul englez James Cook a devenit primul european care a descoperit Insulele Hawaii.

1847 - Franz Liszt a concertat la Iaşi, în casa vistiernicului Alecu Balş, unde a făcut cunoştinţă cu Vasile Alecsandri, Gheorghe Asachi, Costache Negri.

1848 - S-a născut scriitorul Ioan Slavici (d. 1925).

1865 - Sclavia a fost abolită în SUA o dată cu intrarea în vigoare a celui de-al 13-lea amendament din Constituţie.

1871 - Wilhelm I a fost proclamat Kaiser al celui de-al doilea Reich german, în Sala Oglinzilor din Palatul Versailles, spre sfârşitul războiului franco-prusac.

În a doua jumătate a secolului al XIX-lea, teritoriile germane se aflau într-un proces de unificare, condus și controlat de mult mai dezvoltata Prusie. Ascensiunea unei noi mari puteri în centrul continentului i-a alertat pe francezi, aceștia temându-se că o Germanie unificată ar putea pune în pericol echilibrul geopolitic stabilit în 1815 prin Pacea de la Viena. Acesta este fundalul pe care, în 1870, izbucnește războiul franco-prusac (19 iulie 1870-10 mai 1871), pe care Franța îl pierde.

Impunătoarea victorie germană a dus la actul final de unificare a Germaniei şi la formarea Imperiului German. Proclamarea lui Wilhelm I ca primul împărat (Kaiser) al celui de-al doilea imperiu german (Reich), la 18 ianuarie 1871, în „Sala oglinzilor” din Versailles, a avut loc la exact 170 de ani de la încoronarea lui Frederic al III-lea de Brandenburg ca rege al Prusiei, încoronare care a avut loc la Königsberg. 

La 16 iunie 1871, Wilhelm I a fost primit cu mare pompă în Berlin. Cancelarul Otto von Bismarck dorea ca Wilhelm să fie numit „împăratul tuturor germanilor”, însă Wilhelm preţuia mai mult coroana ca rege al Prusiei. În cele din urmă Wilhelm a acceptat titlul de „împărat german” lăsând rezolvarea problemelor politice în seama „cancelarului de fier” Bismarck.

1878 - Spiru Haret şi-a luat doctoratul în matematici la Sorbona.

1879 - La Teatrul Naţional din Bucureşti a avut loc premiera comediei „O noapte furtunoasă”, de Ion Luca Caragiale.

1887 - Chimistul Lazăr Edeleanu a reușit prima sinteză a amfetaminei, la Universitatea Friedrich-Wilhelms din Berlin.

1892 - Premiera baletului Spărgătorul de nuci de Ceaikovski are loc la "Mariinsky Theatre" în St. Petersburg.

1911 - Pilotul american Eugene Ely a reușit prima aterizare a unui avion pe o navă, cuirasatul „Pennsylvania”.


First airplane landing on a warship jpg jpeg

1919 - Au început lucrările Conferinţei de Pace de la Paris, la care a participat și delagația română formată din I.I.C. Brătianu, Alexandru Vaida Voievod, C. Angelescu și Victor Antonescu. 

1923 - Muzeul Militar Naţional, creat în aprilie 1914 ca secţie militară a Muzeului Naţional al României, a fost transformat în instituţie de sine stătătoare.

1936 - A murit scriitorul englez Rudyard Kipling, autorul volumului „Cartea Junglei”, laureat al Premiului Nobel (n. 1865).

1944 - Al Doilea Război Mondial: Armata a IV-a româna a intrat pe teritoriul Cehoslovaciei pentru a participa la operaţiunile militare desfăşurate împotriva armatei germane.

1945 - Al Doilea Război Mondial: Oraşul polonez Cracovia a fost eliberat de către Armata Roşie.

1999 - A cincea mineriadă: Peste 10.000 de mineri au începul un marş spre Bucureşti pentru a obţine mărirea salariilor şi renunţarea la programul de închidere a minelor nerentabile.