Calendar 18 decembrie: 1916   B─ât─âlia de la Verdun, cea mai lung─â din Primul R─âzboi Mondial, s a ├«ncheiat cu ├«nfr├óngerea for╚Ťelor germane jpeg

Calendar 18 decembrie: 1916 - B─ât─âlia de la Verdun, cea mai lung─â din Primul R─âzboi Mondial, s-a ├«ncheiat cu ├«nfr├óngerea for╚Ťelor germane

­čôü Calendar
Autor: Redac╚Ťia

218 ├«.Hr. - B─ât─âlia de la Trebia - For╚Ťele cartagineze conduse de Hannibal au ├«nvins armata Republicii Romane.

1644 - La împlinirea vârstei de 18 ani, regina Cristina a Suediei a preluat puterea, deși încoronarea a fost amânată din cauza războiului cu Danemarca.

1737 - A murit lutierul italian Antonio Stradivari, creatorul celor mai faimoase viori din istorie (n. 1644).

1863 - S-a n─âscut arhiducele Franz Ferdinand al Austriei (d. 1914).

1865 - Sclavia a fost abolit─â ├«n SUA, odat─â cu intrarea ├«n vigoare a celui de-al 13-lea amendament al Constitu╚Ťiei.

1878 - S-a n─âscut Iosif Vissarionovici Stalin (d. 1953).

1916 - B─ât─âlia de la Verdun, cea mai lung─â din Primul R─âzboi Mondial, s-a ├«ncheiat cu ├«nfr├óngerea for╚Ťelor germane conduse de Erich von Falkenhayn.


Soldats fran├žais attaque jpg jpeg

Lupta de la Verdun a fost una dintre cele mai s├óngeroase din Primul R─âzboi Mondial. Germanii au tras atunci aproximativ 2.000.000 de gloan╚Ťe, ├«n primele opt ore de bombardament, iar alte zeci de milioane au fost trase pe parcursul conflictului.

De asemenea, aceasta a fost cea mai lung─â b─ât─âlie din cadrul r─âzboiului. Lupta de la Verdun a durat nu mai pu╚Ťin de 300 de zile, l─âs├ónd ├«n urm─â peste 800.000 de victime din r├óndul solda╚Ťilor. La sf├ór╚Öitul masacrului, Fran╚Ťa a ie╚Öit victorioas─â, de╚Öi niciuna dintre ╚Ť─âri nu a avut multe de c├ó╚Ötigat ├«n urma acestuia. 

Generalul Erich von Falkenhayn, principalul strategist al Germaniei, a ales ca ╚Ťint─â ora╚Öul francez Verdun datorit─â pozi╚Ťiei sale pe linia alia╚Ťilor, dar ╚Öi datorit─â valorii sentimentale pe care o avea ├«n inimile francezilor. Erich a sperat c─â Fran╚Ťa va sacrifica ÔÇ×orice omÔÇŁ pentru a-l ap─âra, r─âm├ón├ónd, ├«n cele din urm─â, f─âr─â resurse.

Mai mult, până în anul 1916, generalul era convins că războiul ar putea fi câștigat numai pe Frontul de Vest. Britania era cel mai mare dușman militar al Germaniei, însă, pentru că se afla peste Canal, Erich voia să scape mai întâi de francezi. Acesta plănuia să folosească un număr relativ mic de oameni pentru pentru a captura zona de nord a Verdunului, pentru ca apoi să producă daune enorme francezilor cu artileria superioară.

Totu╚Öi, planul de atac al generalului nu a func╚Ťionat a╚Öa cum ar fi trebuit. Germania a trebuit s─â foloseasc─â mult mai multe divizii dec├ót era stabilit, acumul├ónd pierderi uria╚Öe ╚Öi c├ó╚Ötig├ónd foarte pu╚Ťin teritoriu. Acest lucru a dus la aruncarea ├«n lupt─â a ╚Öi mai multor resurse umane.

1923 - Muzeul Militar Na╚Ťional, creat ├«n aprilie 1914 ca sec╚Ťie militar─â a Muzeului Na╚Ťional al Rom├óniei, a fost transformat ├«n institu╚Ťie de sine st─ât─âtoare.

1944 - Armata a IV-a rom├ón─â a intrat pe teritoriul Cehoslovaciei pentru a participa la opera╚Ťiunile militare desf─â╚Öurate ├«mpotriva armatei germane.

1981 - A avut loc primul zbor al bombardierului strategic rus Tu-160, cel mai mare avion de luptă din lume și cea mai mare aeronavă supersonică.

2011 - A murit Vaclav Havel, ultimul președinte al Cehoslovaciei și primul președinte al Republicii Cehe (n. 1936).