Calendar 18 decembrie: 1916   Bătălia de la Verdun, cea mai lungă din Primul Război Mondial, s a încheiat cu înfrângerea forțelor germane jpeg

Calendar 18 decembrie: 1916 - Bătălia de la Verdun, cea mai lungă din Primul Război Mondial, s-a încheiat cu înfrângerea forțelor germane

📁 Calendar
Autor: Redacția

218 î.Hr. - Bătălia de la Trebia - Forțele cartagineze conduse de Hannibal au învins armata Republicii Romane.

1644 - La împlinirea vârstei de 18 ani, regina Cristina a Suediei a preluat puterea, deși încoronarea a fost amânată din cauza războiului cu Danemarca.

1737 - A murit lutierul italian Antonio Stradivari, creatorul celor mai faimoase viori din istorie (n. 1644).

1863 - S-a născut arhiducele Franz Ferdinand al Austriei (d. 1914).

1865 - Sclavia a fost abolită în SUA, odată cu intrarea în vigoare a celui de-al 13-lea amendament al Constituției.

1878 - S-a născut Iosif Vissarionovici Stalin (d. 1953).

1916 - Bătălia de la Verdun, cea mai lungă din Primul Război Mondial, s-a încheiat cu înfrângerea forțelor germane conduse de Erich von Falkenhayn.


Soldats français attaque jpg jpeg

Lupta de la Verdun a fost una dintre cele mai sângeroase din Primul Război Mondial. Germanii au tras atunci aproximativ 2.000.000 de gloanțe, în primele opt ore de bombardament, iar alte zeci de milioane au fost trase pe parcursul conflictului.

De asemenea, aceasta a fost cea mai lungă bătălie din cadrul războiului. Lupta de la Verdun a durat nu mai puțin de 300 de zile, lăsând în urmă peste 800.000 de victime din rândul soldaților. La sfârșitul masacrului, Franța a ieșit victorioasă, deși niciuna dintre țări nu a avut multe de câștigat în urma acestuia. 

Generalul Erich von Falkenhayn, principalul strategist al Germaniei, a ales ca țintă orașul francez Verdun datorită poziției sale pe linia aliaților, dar și datorită valorii sentimentale pe care o avea în inimile francezilor. Erich a sperat că Franța va sacrifica „orice om” pentru a-l apăra, rămânând, în cele din urmă, fără resurse.

Mai mult, până în anul 1916, generalul era convins că războiul ar putea fi câștigat numai pe Frontul de Vest. Britania era cel mai mare dușman militar al Germaniei, însă, pentru că se afla peste Canal, Erich voia să scape mai întâi de francezi. Acesta plănuia să folosească un număr relativ mic de oameni pentru pentru a captura zona de nord a Verdunului, pentru ca apoi să producă daune enorme francezilor cu artileria superioară.

Totuși, planul de atac al generalului nu a funcționat așa cum ar fi trebuit. Germania a trebuit să folosească mult mai multe divizii decât era stabilit, acumulând pierderi uriașe și câștigând foarte puțin teritoriu. Acest lucru a dus la aruncarea în luptă a și mai multor resurse umane.

1923 - Muzeul Militar Național, creat în aprilie 1914 ca secție militară a Muzeului Național al României, a fost transformat în instituție de sine stătătoare.

1944 - Armata a IV-a română a intrat pe teritoriul Cehoslovaciei pentru a participa la operațiunile militare desfășurate împotriva armatei germane.

1981 - A avut loc primul zbor al bombardierului strategic rus Tu-160, cel mai mare avion de luptă din lume și cea mai mare aeronavă supersonică.

2011 - A murit Vaclav Havel, ultimul președinte al Cehoslovaciei și primul președinte al Republicii Cehe (n. 1936).