Calendar 16 ianuarie: 1547   Ivan al IV lea (cel Groaznic) a fost încoronat ţar al Rusiei jpeg

Calendar 16 ianuarie: 1547 - Ivan al IV-lea (cel Groaznic) a fost încoronat ţar al Rusiei

­čôü Calendar
Autor: Redac╚Ťia

27 ├«.Hr. - Octavianus a primit titulatura sacral─â de Augustus ┼či a adoptat titulatura de "Imperator Caesar Augustus divi filius".

1547 Ivan al IV-lea (cel Groaznic) a fost încoronat ţar al Rusiei.

C├ónd Ivan avea numai trei ani, tat─âl s─âu, Vasili al III-lea, Marele Cneaz al Rusiei, se stinge din via┼ú─â nu ├«nainte de a-┼či numi succesorul la tron, pe fiul s─âu cel mare, Ivan. Tutela ├«i revenea, prin testament, p├ón─â la v├órsta de 15 ani, mamei sale Elena ┼či a boierilor.

Datorit─â v├órstei sale fragede, Ivan era considerat de c─âtre familiile pretendente un obstacol, fapt pentru care mama sa Elena ├«mpreun─â cu scutierul Obolenski Telepnev demareaz─â o serie de arest─âri a celor mai temu┼úi boieri. Dorin┼úa de putere a familiilor boiere┼čti a devenit at├ót de mare ├«nc├ót din ÔÇ×persecuta┼úi devin persecutoriÔÇŁ iar ÔÇ×pradaÔÇŁ este Elena Glisnki, mama lui Ivan ┼či scutierul Obolenski Telepnev, ambii protectori ai lui Ivan.

Moartea acestora a transformat Rusia ├«n scena deschisa a b─ât─âliilor dintre familiile boiere┼čti pentru putere. Familiile care au reu┼čit s─â ├«┼či pun─â amprenta asupra micutului Ivan au fost, Suiski ┼či Bielski, ┼či datorit─â c─ârora va face cuno┼čtin┼úa cu foamea, cruzimea, r─âutatea, b─âtaia ┼či indiferen┼úa. Se spune c─â aflat ├«ntre zidurile Kremlinului, avea un comportament deviat deoarece distrac┼úia lui consta ├«n smulgerea penelor p─âs─ârilor sau aruncarea puilor de pe ziduri.

Al─âturi de Ivan se va afla tot timpul Mitropolitul Macarie care ├«l va introduce ├«n tainele teologiei ┼či istoriei. Con┼čtient c─â v├órsta de 16 ani ├«i va aduce legitimitate monarhal─â, lucru dezagreat de familiile care se luptau pentru putere, Ivan, av├óndu-i al─âturi pe membrii Bisericii, se va autointula ┼óar al Rusiei ┼či cere boierilor s─â i se supun─â.

Este ├«ncoronat ┼óar al Rusiei la Moscova, la 16 ianuarie 1547. O lun─â mai t├órziu se va c─âs─âtori cu fiica unei vechi familii de boieri de vi┼ú─â nobil─â, Anastasia Romanova, ├«n Catedrala Adormirii Maicii Domnului. ┼óarina Anastasia va aduce pe lume dou─â fete ┼či doi b─âie┼úi:Dmitri care moare la luni dup─â na┼čtere ┼či Ivan, care va deveni ┼úarevici.

Domnia primului ┼úar al Rusiei se poate ├«mp─âr┼úi ├«n dou─â perioade:una prosper─â-plin─â de reforme ample ┼či benefice iar cea de doua plin─â de efectele problemelor ┼úarului, ├«nv─âluit─â ├«n negura nebuniei. Perioada marcat─â de reforme a adus ┼úarului popularitate ├«n r├óndul nobilimii dar ┼či ├«n r├óndul oamenilor simpli. 

Punctul culminant al nebuniei si cruzimii sale ├«n urma c─âruia i se trage numele de Groznic, este ├«n masacrul de la Novgorod, din 1570 a c─ârei continuare ar fi trebuit sa fie ├«n ora┼čul Pskov. Sub pretextul unei scrisori existente ├«n care se reg─âsea dorin┼úa locuitorilor din cele dou─â ora┼če de a se supune Poloniei, Ivan, cere orpicinicilor s─â omore toat─â popula┼úia. Masacrul a durat cinci s─âpt─âm├óni, timp ├«n care ├«n jurul ora┼čului s-au ridicat ziduri pentru ca niciun locuitori s─â nu poat─â ie┼či, func┼úionarii au fost aresta┼úi, preo┼úii au fost omor├ó┼úi. Locuitorii au fost adu┼či in fa┼úa lui Ivan ┼či a fiului s─âu, unde au fost tortura┼úi.

1556 - Filip al II-lea a devenit rege al Spaniei.

1605 - Prima edi┼úie a ÔÇ×El ingenioso hidalgo Don Quijote de la ManchaÔÇŁ de Miguel de Cervantes a fost publicat─â la Madrid.

1632 - A avut loc ┼čedin┼úa de anatomie ┼úinut─â la Amsterdam, ├«ntre breasla chirurgilor.Rembrandt va picta ├«n acela┼či an ÔÇ×Lec╚Ťia de anatomie a doctorului Nicolaes TulpÔÇŁ.


The Anatomy Lesson jpg jpeg

1920 - Intr─â ├«n vigoare un amendament la Constitu┼úia SUA care interzice fabricarea ┼či consumul b─âuturilor alcoolice ("Legea prohibi┼úiei"), ├«n vigoare p├ón─â la 5 decembrie 1933.

1945 - ├Än urma Conven┼úiei de Armisti┼úiu, care stabilea, la articolul 11, repara┼úiile de r─âzboi datorate de Rom├ónia Uniunii Sovietice (300 de milioane de dolari), s-a semnat Conven┼úia economic─â "asupra m─ârfurilor pe care Rom├ónia urmeaz─â s─â le livreze ├«n compensarea daunelor cauzate de c─âtre Rom├ónia, Uniunii Sovietice prin opera┼úiunile militare ┼či ocuparea teritoriului sovietic".

1969 - Studentul ceh Jan Palach ├«n v├órst─â de 20 de ani ╚Öi-a dat foc, la Praga, l├óng─â cl─âdirea Muzeului Na┼úional, pentru a protesta ├«mpotriva invaziei armatei sovietice.

1979 - ├Än urma unor puternice manifesta┼úii, ┼čahul Mohammad Reza Pahlavi Aryamehr a p─âr─âsit Iranul, ceea ce a dus la sf├ór┼čitul monarhiei ├«n Iran.

2005 - Adriana Iliescu (67 de ani) a devenit cea mai v├órstnic─â femeie din lume care a n─âscut unui copil.