Calendar 14 decembrie: 1467   B─ât─âlia de la Baia: ╚śtefan cel Mare a ├«nvins armatele maghiare conduse de regele Matei Corvin jpeg

Calendar 14 decembrie: 1467 - B─ât─âlia de la Baia: ╚śtefan cel Mare a ├«nvins armatele maghiare conduse de regele Matei Corvin

­čôü Calendar
Autor: Redac╚Ťia

1280 - Prima atestare documentară a orașului Sighișoara.

1467 - B─ât─âlia de la Baia: ╚śtefan cel Mare a ├«nvins armatele maghiare conduse de regele Matei Corvin, care invadaser─â Moldova.

Dup─â urcarea sa pe tron, ┼×tefan cel Mare a ├«mbun─ât─â┼úit rela┼úiile cu Polonia, vecinul nordic al Moldovei, care, ├«n anii anteriori, cunoscuser─â momente de tensiune. Un asemenea gest a st├órnit animozitatea regatului ungar, condus de Matia Corvin.

Rela┼úiile cu acesta au devenit ┼či mai tensionate dup─â ce Petru Aron s-a refugiat ├«n Transilvania (1460), fapt ce l-a determinat pe ┼×tefan s─â organizeze mai multe incursiuni militare la Vest de Carpa┼úi. Dar, cel mai important motiv de disput─â a fost cetatea Chilia, cedat─â de Petru al II-lea, domnul Moldovei, lui Iancu de Hunedoara (1448). 

┼×tefan cel Mare a atacat cetatea la 22 ianuarie 1462, dar ├«ncercarea s-a dovedit infructuoas─â. Trei ani mai t├órziu, el a asediat ┼či cucerit Chilia, ├«n care a instalat o puternic─â garnizoan─â. Moldova a c├ó┼čtigat o pozi┼úie strategic─â ┼či comercial─â deosebit─â, fapt care a ad├óncit conflictul cu Ungaria, dar ┼či cu Poarta Otomana ┼či ┼óara Rom├óneasc─â.

├Äncerc├ónd s─â previn─â o reac┼úie a regatului ungar, ┼×tefan cel Mare a sprijinit r─âscoala nobilimii ┼či a ora┼čelor din Transilvania ├«mpotriva regelui Matia Corvin din vara anului 1467. R─âscoala a fost ├«n─âbu┼čit─â, iar regele ungar a decis organizarea unei expedi┼úii militare la est de Carpa┼úi pentru a-l ├«nlocui pe ┼×tefan de pe tron ┼či a readuce Moldova ├«n sfera sa de influen┼ú─â.

Oastea lui Matia Corvin era superioar─â numeric ┼či sub aspectul ├«nzestr─ârii, dispun├ónd, ├«ntre altele de o numeroas─â artilerie, inclusiv de asediu. Organiz├ónd o expedi┼úie ├«n plin─â iarn─â, Matia Corvin a mizat pe realizarea surprizei, spre a nu-i da posibilitatea domnului moldovean s─â-┼či concentreze for┼úele ┼či mijloacele ┼či s─â fac─â apel la oastea cea mare. El a hot─âr├ót s─â p─âtrund─â la est de Carpa┼úi prin trec─âtoarea Oituz, s─â urmeze valea Siretului, s─â ocupe Suceava, capitala ┼ú─ârii ┼či s─â-l ├«nlocuiasc─â pe ┼×tefan de pe tron cu Petru Aron, pretendent care se g─âsea ├«n oastea sa. Intuind planul adversarului, ┼×tefan a blocat toate trec─âtorile ┼či a trecut la ap─ârarea strategic─â, fapt ce a implicat o permanent─â h─âr┼úuire a for┼úelor invadatoare.

La 19 noiembrie 1467, dup─â o s─âpt─âm├ón─â de confrunt─âri violente ├«n trec─âtoarea Oituz, armata ungar─â a ajuns ├«n T├órgul Trotu┼čului. Dup─â ce a incendiat ora┼čul, for┼úele lui Matia Corvin s-au deplasat c─âtre Bac─âu, apoi la Roman, localitate unde a ajuns la 29 noiembrie. Aici, pentru a c├ó┼čtiga timp, ┼×tefan a ini┼úiat tratative cu adversarul s─âu care nu au dus la niciun rezultat. Armata ungar─â a r─âmas ├«n Roman p├ón─â la 7 decembrie, de unde s-a ├«ndreptat spre Baia, fost─â capital─â a Moldovei. ├Än acea vreme, Baia era un t├órg prosper, unde exista o biseric─â catolic─â ┼či o colonie de sa┼či, ceea ce oferea condi┼úii relativ optime pentru cantonarea oastei ungare. ┼×tefan a hot─âr├ót s─â dea b─ât─âlia decisiv─â aici, ├«ntruc├ót nu dorea s─â-i ofere r─âgazul necesar regelui pentru organizarea asediului Sucevei, ac┼úiune pentru care armata invadatoare dispunea de o artilerie puternic─â. De asemenea, p├ón─â ├«n acel moment, domnul moldovean a adoptat o atitudine defensiv─â, ceea ce a generat tendin┼úele centrifuge ale unor mari boieri.

├Än aceste condi┼úii, ┼×tefan ┼či-a deplasat for┼úele principale dislocate ini┼úial la sud-vest de Suceava ├«n ├«mprejurimile fostei capitale a ┼ú─ârii. Planul domnului moldovean prevedea realizarea unei manevre dublu ├«nv─âluitoare, concomitent cu un atac frontal, care s─â prind─â ca ├«ntr-un cle┼čte for┼úele invadatoare. Av├ónd ├«n vedere dispropor┼úia de for┼úe, ┼×tefan a c─âutat s─â realizeze surprinderea, dar nu a reu┼čit, Matia Corvin fiind avertizat de un secui, care s-a ├«nt├ólnit ├«nt├ómpl─âtor cu o parte a cavaleriei moldovene┼čti.

Cu toate acestea, ┼×tefan a atacat Baia, d├óndu-i ├«n prealabil foc. B─ât─âlia a fost cr├óncen─â, cu lupte de strad─â nocturne ┼či cu pierderi importante de ambele p─âr┼úi. Izvoarele moldovene┼čti ┼či poloneze (Dlugosz este cel mai ilustrativ) vorbesc de o mare victorie a armatei moldovene┼čti, regele ├«nsu┼či fiind r─ânit ├«n lupt─â de trei ori. Acelea┼či surse estimeaz─â c─â dac─â a treia coloan─â, condus─â de vornicul Crasne┼č, ar fi atacat ├«mpreun─â cu celelalte dou─â, dezastrul armatei ungare ar fi fost complet. Dup─â b─ât─âlie, el a omor├ót, conform unui document polonez, pus ├«n circula┼úie de ┼×erban Papacostea, 24 de mari boieri, ├«ntre care s-a aflat ┼či vornicul Crasne┼č, al┼úi 40 de rang inferior fiind tra┼či ├«n ┼úeap─â. ├Än schimb, sursele ungure┼čti sau apropiate lui Matia Corvin subliniaz─â marile pierderi ale o┼čtii lui ┼×tefan, numai 5.000 din cei 12.000 de militari moldoveni sc─âp├ónd cu via┼ú─â.

1503 - S-a născut astrologul și medicul francez Nostradamus (Michel de Nostre-Dame) (d. 1566).

1542 - Prin╚Ťesa Maria Stuart a devenit regina Maria I a Sco╚Ťiei.

1799 - A murit generalul George Washington, primul președinte al Statelor Unite ale Americii (n. 1732).

1861 - A murit prin╚Ťul Albert, so╚Ťul reginei Victoria (n. 1819).

1869 - A fost inaugurat─â oficial cl─âdirea Universit─â╚Ťii din Bucure╚Öti, construit─â ├«ntre 1857-1869 dup─â planurile arhitectului Alexandru Or─âscu.


Cl─âdirea Universit─â╚Ťii din Bucure╚Öti, la c├ó╚Ťiva ani dup─â inaugurare, ├«ntr-o fotografie de Carol Popp de Szathmari. ├Än prim-plan se vede Palatul Sutu, actualul sediu al Muzeului Municipiului Bucure╚Öti

Carol Popp de Szathmary Universitatea din Bucuresti jpg jpeg

1900 - Fizicianul Max Planck a publicat noua sa teorie despre natura energiei ÔÇô teoria cuantelor ÔÇô care va sta la baza fizicii moderne.

1910 - La Ussy-les-Moulineaux, l├óng─â Paris, a avut loc primul zbor experimental din lume al unui avion cu reac╚Ťie, inventat ╚Öi pilotat de Henri Coand─â.

1911 - Exploratorul norvegian Roald Amundsen a devenit primul om care a ajuns la Polul Sud.


polul sud jpg jpeg

1918 - Pentru prima oar─â femeile din Marea Britanie au avut drept de vot la alegerile generale.

1918 - S-a născut actorul Radu Beligan, membru de onoare al Academiei Române (d. 2016).

1939 - Uniunea Sovietic─â a fost exclus─â din Liga Na╚Ťiunilor pentru invadarea Finlandei.

1946 - Adunarea Generala a ONU a ales orașul New York ca sediu permanent al ONU.

1972 - Eugene Cernan a fost ultima persoană care a pășit pe Lună, după ce el și Harrison Schmitt și-au încheiat misiunea Apollo 17.