Calendar 13 octombrie: 1307   Cavalerii templieri din Fran╚Ťa au fost aresta╚Ťi din ordinul regelui Filip al IV lea cel Frumos jpeg

Calendar 13 octombrie: 1307 - Cavalerii templieri din Fran╚Ťa au fost aresta╚Ťi din ordinul regelui Filip al IV-lea cel Frumos

­čôü Calendar
Autor: Redac╚Ťia

54 - ├Ämp─âratul roman Claudius a murit dup─â ce a fost otr─âvit de so╚Ťia sa, Agripina, eveniment ce a dus la venirea pe tron a fiului ei ├«n v├órst─â de 17 ani, Nero.

1307 - Cavalerii templieri din Fran╚Ťa, ├«n frunte cu Jacques de Molay, au fost aresta╚Ťi din ordinul regelui Filip al IV-lea cel Frumos. 

├Än ziua de joi, 12 octombrie 1307, Jacques de Molay, Mare Maestru templier, fusese invitat s─â fie unul dintre purt─âtorii sicriului la ├«nmorm├óntarea cumnatei regelui. Onoarea acordat─â de Filip s-a dovedit a fi o capcan─â. ├Än ziua urm─âtoare, vineri, 13 octombrie 1307, to┼úi templierii din Fran┼úa au fost aresta┼úi. Gestul a c─âzut ca o lovitur─â de tr─âsnet ├«n toat─â lumea cre┼čtin─â occidental─â. Filip le-a scris tuturor suveranilor catolici, pentru a le expune punctul s─âu de vedere ┼či a le solicita sprijinul ├«mpotriva membrilor Ordinului din ┼ú─ârile respective.

├Äns─â cei mai mul┼úi monarhi au refuzat, pur ┼či simplu, s─â cread─â acuza┼úiile incredibile aduse de regele francez. Cu toate acestea, Filip s-a bucurat de sprijinul decisiv al papei Clement al V-lea. N─âscut ├«n Fran┼úa, acesta a ajuns pe scaunul pontifical cu ajutorul lui Filip, fiind ├«ncoronat pap─â la Lyon, ├«n 1305. Av├ónd o pozi┼úie precar─â ÔÇô el ┼či-a exercitat pontificatul la Avignon, nu la Roma ÔÇô Clement nu le-a luat ap─ârarea membrilor Ordinului.

Arestarea templierilor avea s─â conduc─â la unul dintre cele mai r─âsun─âtoare procese din istoria civiliza┼úiei occidentale, desf─â┼čurat ├«ntre 1307 ┼či 1314, c├ónd a fost ars pe rug ultimul Mare Maestru templier, Jacques de Molay. Cavalerii au fost acuza┼úi de peste 100 de crime. ├Änvinuirile aduse acestora au fost legate ├«n principal de erezie, sodomie, idolatrie, precum ┼či de lep─âdarea de Hristos. Acuza┼úiile se bazau preponderent pe m─ârturiile informatorilor regelui ┼či pe confesiunile smulse sub tortur─â.

Aceasta era o metod─â de interogare acceptat─â ├«n procesele medievale, care nu aveau ca scop aflarea adev─ârului, ci dovedirea acuza┼úiilor. Sub presiunea unor torturi inimaginabile, Marele Maestru Jacques de Molay, care avea o v├órst─â ├«naintat─â ├«n momentul arest─ârii, a recunoscut acuza┼úiile care i se aduceau pe 24 octombrie 1307. O zi mai t├órziu, al┼úi 30 de lideri templieri importan┼úi au cedat ┼či ei ├«n fa┼úa inchizitorilor, pecetluind soarta Ordinului. Sub presiunea lui Filip, Clement al V-lea a emis o bul─â prin care le cerea suveranilor catolici s─â ├«i aresteze pe templierii din regatele lor, ├«ns─â ├«n numele papei.

1479 - B─ât─âlia de la C├ómpul P├óinii: Armata transilv─ânean─â condus─â de ┼×tefan B├íthory a respins o invazie otoman─â, ├«n apropiere de Or─â╚Ötie.

1815 - Mareșal francez Joachim Murat a fost executat în Calabria (n. 1767).

1858 - S-a născut Take Ionescu, prim-ministru al României în perioada 1921-1922 (d. 1922).

1860 - James Wallace Black a realizat prima fotografie aerian─â din lume, dintr-un balon cu aer cald aflat la ├«n─âl╚Ťimea de 1200 de picioare (366 de metri) deasupra ora╚Öului american Boston.

Foto: The Metropolitan Museum of Art

Boston jpg jpeg

1879 - A fost dat─â Legea de revizuire a art. 7 din Constitu╚Ťia Rom├óniei, care acorda cet─â╚Ťenie ╚Öi locuitorilor de alt─â religie dec├ót cea cre╚Ötin─â. Evreii p─âm├ónteni primeau, astfel, cet─â╚Ťenie rom├ón─â.

1923 - Orașul Ankara a devenit capitala statului turc modern, în locul Istanbulului.

1934 - S-a n─âscut c├ónt─ârea╚Ť─â greac─â Nana Mouskouri.


1943 - Italia a declarat r─âzboi fostei aliate Germania.

1944 - Orașul Riga, capitala Letoniei, a fost eliberată de Armata Roșie.

1946 - Fran╚Ťa a adoptat constitu╚Ťia celei de-a Patra Republici.