Calendar 13 decembrie: 1981   Generalul Jaruzelski a decretat legea marțială în Polonia jpeg

Calendar 13 decembrie: 1981 - Generalul Jaruzelski a decretat legea marțială în Polonia

📁 Calendar
Autor: Reactia

1466 - A murit sculptorul italian Donatello (n. 1386).

1642 - Navigatorul olandez Abel Tasman a descoperit Noua Zeelandă.

1693 - A murit mitropolitul Dosoftei al Moldovei , unul dintre cei mai importanți cărturari români sin secolul al XVII-lea (n. 1624).

1886 - S-a născut tenorul Nae Leonard, supranumit «Prințul operetei» (d. 1928).

1918 - Ca urmare a grevei tipografilor, în București a avut loc o manifestație muncitorească înăbușită în sânge. Unul din cei mai importanți lideri ai mișcării, I. C. Frimu, a murit câteva luni mai târziu din cauza tratamentului aplicat în detenție.

1921 - Generalul Alexandru Averescu a demisionat din funcția de prim-ministru.

1928 - La Filarmonica din New York, a avut loc premiera compoziției „Un american la Paris”, de George Gershwin.


1949 - A fost înființat Mossad, Institutul Israelian pentru Informații Externe.

1981 Generalul Jaruzelski (foto sus) a decretat legea marțială în Polonia, ca urmare a amplelor manifestări sociale organizate de sindicatul Solidaritatea.

Eșecul guvernului polonez de a gestiona tulburările sociale care au zguduit țara în anii 1980-1981 a condus la introducerea legii marțiale de către generalul Wojciech Jaruzelski, la acea dată prim-ministru al Poloniei și secretar general al Partidului Muncitoresc Unit Polonez. Au fost folosiți atunci 70.000 de soldați, 30.000 militari și câteva mii de ofițeri de securitate, echipați cu 1636 de tancuri, 2043 de transportoare blindate, 393 arme de artilerie, 39 de avioane, 110 elicoptere și 86 de nave de luptă. A fost un adevărat război cu societatea.

La vestea introducerii legii marțiale și a internării activiștilor sindicatului „Solidaritatea”, colectivele unor întreprinderi, uzine sau instituții din întreaga țară au răspuns cu grevă. Așa s-a întâmplat la Gdansk sau Szczecin, în Silezia ori Varșovia și Wroclaw. Cel mai adesea, greviștii nu au trecut la acțiuni concrete, ci au manifestat pașnic. Numeroase demonstrații au fost dispersate brutal de miliție. La Gdańsk, în timpul unei astfel de manifestații, Antoni Browarczyk, în vârstă de douăzeci de ani, a fost împușcat mortal. 

Cel mai tragic eveniment a avut loc în mina „Wujek” din Katowice, unde nouă mineri aflați în grevă au fost împușcați. După acest masacru, protestele din țară s-au stins, iar oamenii au înțeles că autoritățile statului erau gata să-și folosească toată puterea pentru a suprima rezistența. La sfârșitul anului 1982, legea marțială a fost suspendată, iar în cele din urmă, în iulie 1983, a fost ridicată. Războiul împotriva societății își luase tributul sub forma a zeci și zeci de decese.

1983 - A murit poetul Nichita Stănescu (n. 1933).