Calendar 12 decembrie: 1913   Pictura ÔÇ×Mona LisaÔÇŁ a fost recuperat─â, la Floren╚Ťa, la doi ani dup─â ce a fost furat─â din Muzeul Luvru din Paris jpeg

Calendar 12 decembrie: 1913 - Pictura ÔÇ×Mona LisaÔÇŁ a fost recuperat─â, la Floren╚Ťa, la doi ani dup─â ce a fost furat─â din Muzeul Luvru din Paris

­čôü Calendar
Autor: Redac╚Ťia

1821 - S-a n─âscut scriitorul francez Gustave Flaubert, autorul romanului ÔÇ×Madame BovaryÔÇŁ (d. 1880).

1864 - Episcopia ortodox─â de la Sibiu a fost ridicat─â la rangul de mitropolie, av├ónd ├«n subordine episcopiile de Arad ╚Öi de Caransebe╚Ö. Andrei ╚śaguna a fost numit mitropolit.

1896 - Fizicianul italian Guglielmo Marconi a f─âcut, la Londra, prima demonstra╚Ťie public─â a radioului.

1911 - Delhi a înlocuit Calcutta drept capitală a Indiei.

1911 - Regele George al V-lea ╚Öi regina Mary de Teck au fost ├«ncorona╚Ťi ├«mp─ârat ╚Öi ├«mp─âr─âteas─â a Indiei.


India Before the First World War; George V and Queen Mary at Delhi Durbar Q107150 jpg jpeg

1913 - Pictura ÔÇ×Mona LisaÔÇŁ a lui Leonardo Da Vinci a fost recuperat─â, la Floren╚Ťa, la doi ani dup─â ce a fost furat─â din Muzeul Luvru din Paris.

Gioconda z├ómbea misterios vizitatorilor din Sala P─âtrat─â a Muzeului Luvru, atunci c├ónd a disp─ârut de la locul s─âu pe 21 august 1911. Ziua ├«n care tabloul este sustras era o zi de luni ╚Öi muzeul era ├«nchis dup─â vechea tradi╚Ťie care spune c─â prima zi a s─âpt─âm├ónii este dedicat─â cur─â╚Ťeniei ├«n muzeu. De accea paza era redus─â. Dup─â-amiaza se constat─â lipsa tabloului de pe perete, dar nimeni nu se ├«ngrijoreaz─â pentru c─â el putea s─â fi fost dus ├«ntr-un atelier de reproduceri al muzeului.

A doua zi, pe 22 august, ├«n jurul orei pr├ónzului, este g─âsit─â rama tabloului sub casa unor sc─âri. Muzeul este golit ├«n grab─â de vizitatori ╚Öi pentru prima dat─â apare zvonul unei spargeri. Tabloul ├«mpreun─â cu sticla ╚Öi rama c├ónt─âreau 40 de kg ╚Öi se pare c─â fuseser─â prea grele pentru ho╚Ť, care luase cu el doar pictura.

├Än decembrie 1913, negustorul italian de art─â, Alfredo Geri prime╚Öte o scrisoare de la Paris ├«n care ├«i este oferit─â Mona Lisa de c─âtre un anumit Vicenzo Leonardi. Acesta vorbe╚Öte despre faptul c─â vrea s─â ├«napoieze Italiei un tablou care i-a fost luat cu for╚Ťa. Geri ├«i cere sfatul lui Giovanni Poggi, directorul Galeriilor Uffizi ╚Öi ├«n urma cosult─ârilor cu acesta decide s─â ├«i scrie lui Leonardi.

R─âspunsul nu se las─â mult a╚Öteptat ╚Öi Leonardi ├«i cere negustorului s─â vin─â la Paris. Deoarece el refuz─â s─â c─âl─âtoreasc─â ├«n Fran╚Ťa, Leonardi ├«i d─â ├«nt├ólnire ├«n 20 decembrie la Milano. Dup─â care ├«l anun╚Ť─â pe Geri c─â se va afla ├«n 10 decembrie la Floren╚Ťa ╚Öi se va ├«nf─â╚Ťi╚Öa imediat la el. ├Äntrevederea dintre ei are ca rezultat aceptarea unui t├órg care va avea loc ├«n ziua urm─âtoare: 500.000 de franci ├«n schimbul tabloului.

Pe data de 11 decembrie 1913, Geri ╚Öi Poggi sunt condu╚Öi de Vicenzo Leonardi la hotelul unde ╚Ťinea ascuns tabloul lui da Vinci. Dintr-o valiz─â cu fundul dublu ╚Öi ├«nvelit─â ├«ntr-o bucat─â de catifea ro╚Öie iese la iveal─â sur├ósul Mona Lisei.

Cei doi exper╚Ťi realizeaz─â c─â sunt ├«n posesia adev─âratului tablou, dar ├«l conving pe Leonardi c─â este nevoie de o analiz─â de autenticitate care se poate realiza doar ├«n cadrul Galeriilor Uffizi. La Uffizi se despart de ho╚Ť cu promisiunea c─â ├«l vor contacta a doua zi.

Seara, Vicenzo Leonardi este arestat ╚Öi supus unui lung interogatoriu. Dup─â c├óteva ezit─âri recunoa╚Öte c─â numele s─âu real este Vicenzo Peruggia ╚Öi c─â a fost zugrav la Luvru. Dar lui ├«i pl─âcea s─â se numeasc─â pictor decorator. De╚Öi nu mai lucra ├«n cadrul muzeului, era cunoscut acolo ╚Öi nu a fost o mare greutate pentru el s─â intre ├«n galerie pe data de 21 august. ├Änainte analizase felul cum tablou era prins ├«n perete ╚Öi dac─â rama putea fi ├«nl─âturat─â.  

├Än ziua cu pricina a dat jos tabloul de pe perete, a desf─âcut rama ╚Öi a fugit cu ea ├«n Marea Galerie, apoi ├«n Galeria celor ╚Öapte metri, de unde a trecut printr-o u╚Ö─â tapetat─â ╚Öi a cobor├ót ni╚Öte sc─âri pu╚Ťin folosite. Sub casa sc─ârilor a dosit rama. S-a ├«ntors ├«n sal─â, de unde a luat pictura pe care a ascuns-o sub halat. A scos-o din Luvru pe poarta care r─âm─âsese nep─âzit─â din cauz─â c─â paznicul se dusese ├«n alt─â curte s─â duc─â ap─â.

Motivarea lui a fost una patriotic─â: voia s─â aduc─â ├«n Italia un bun care apar╚Ťinea de drept patrimoniului ┼ú─ârii ├«n form─â de cizm─â. A mai ad─âugat c─â nu se g├óndise la c├ó┼čtig, dar se a┼čtepta ca s─â fie r─âspl─âtit de italieni pentru primejdia la care fusese expus.

1915 - S-a n─âscut actorul ╚Öi c├ónt─âre╚Ťul american Frank Sinatra (d. 1998).


1944 - Bunurile Teatrului Na╚Ťional din Bucure╚Öti au fost cedate ru╚Öilor, ├«n contul desp─âgubirilor de r─âzboi reglementate de Conven╚Ťia de Armisti╚Ťiu semnat─â la Moscova, la 12 septembrie 1944.

1983 - A murit actorul Amza Pellea (n. 1931)

1992 - A fost ├«nfiin╚Ťat─â forma╚Ťia de muzic─â folkÔÇôpop ÔÇ×Pas─ârea ColibriÔÇŁ av├óndu-i ca membri pe - Mircea Baniciu, Mircea Vintil─â, Florian Pitti╚Ö, Vladi Cnejevici.


2002 - Uniunea European─â a invitat zece ╚Ť─âri candidate la aderare (Polonia, Cehia, Ungaria, Slovenia, Slovacia, Estonia, Letonia, Lituania, Cipru ╚Öi Malta) s─â i se al─âture ├«ncep├ónd cu data de 1 mai 2004. Num─ârul membrilor UE a crescut astfel de la 15 la 25. Pentru Rom├ónia ╚Öi Bulgaria a fost fixat ca termen al ader─ârii anul 2007.