Calendar 11 mai: 1968   A ├«nceput construc╚Ťia primului autoturism rom├ónesc, Dacia jpeg

Calendar 11 mai: 1968 - A ├«nceput construc╚Ťia primului autoturism rom├ónesc, Dacia

­čôü Calendar
Autor: Redac╚Ťia

330 - A avut loc inaugurarea solemnă a orașului Constantinopol (astăzi Istanbul), ridicat de împăratul Constantin cel Mare pe locul vechii colonii grecești Byzantion, ca nouă capitală a Imperiului Roman de Răsărit.

1784 - Limba germană a fost declarată limbă oficială în Transilvania.

1812 - Primul ministru britanic Spencer Perceval a fost asasinat în holul Camerei Comunelor. Perceval a fost unicul premier britanic care a căzut victimă unui atentat.

1904 - S-a n─âscut pictorul spaniol Salvador Dal├ş (d. 1989).


portrait of salvador dali jpg jpeg

1949 - Siamul și-a schimbat pentru a doua oară denumirea în Thailanda, denumire pe care o poartă și astăzi.

1960 - Criminalul de r─âzboi nazist Adolf Eichmann a fost capturat de c─âtre Mossad.

1968 - A ├«nceput construc╚Ťia primului autoturism rom├ónesc, Dacia.

Prima ma┼čin─â asamblat─â ├«n Rom├ónia a fost denumit─â Dacia 1100, ├«ns─â licen┼úa pe care o cump─ârase guvernul rom├ón era pentru Dacia 1300 (Renault 12), cealalt─â era doar un produs intermediar, un bonus la contractul pe 10 ani semnat cu produc─âtorul francez. De altfel, Dacia 1100 s-a produs ├«ntr-un num─âr mic ┼či doar trei ani, c─âci ├«ncep├ónd cu aceea┼či zi de 20 august a anului urm─âtor se ├«ncepe produc┼úia celebrei deja Dacia 1300.

Dacia 1300 a ap─ârut ├«n mai multe variante:Standard, Lux (cunoscut─â ca 1300L), 1301 (model destinat numai membrilor PCR), 1302 (o autoutilitar─â ├«n 2 locuri, ap─ârut─â prin 1975), Break (1973). Alte modele produse de Uzinele Dacia au fost:Dacia Estafette (Renault Estafette), Dacia L─âstun ┼či Dacia 1310 (cu diverse variante).

Poate cea mai interesant─â poveste dintre toate o are Dacia Estafette produs─â doar trei ani. Este prima furgonet─â realizat─â vreodat─â de Dacia, fiind o replic─â a lui Renault Estafette. A fost fabricat─â ├«ntre 1975 ┼či 1978, fiind realizate sub 1.000 de ma┼čini. ├Än Fran┼úa, modelul s-a bucurat de mare succes, adres├óndu-se genera┼úiei hippy. Din acest motiv, varianta rom├óneasc─â a fost retras─â rapid de pe pia┼ú─â, la ordinul PCR, care nu dorea ca tinerii s─â adopte stilul hippy.

Ce poveste┼čte Pacepa despre proiectul Dacia

├Äntr-un articol publicat ├«n 2009 ├«n paginile publica┼úiei ÔÇ×Wall Street JournalÔÇť, fostul ┼čef al spionajului din timpul lui Ceau┼čescu, generalul Ion Mihai Pacepa relateaz─â despre ├«nceputurile industriei auto din Rom├ónia: ÔÇ×C├ónd dictatorul rom├ón Nicolae Ceau┼čescu a hot─âr├ót, la mijlocul anilor ÔÇÖ60, c─â vrea o industrie auto, m-a ales pentru a pune proiectul pe picioare. ├Än ┼úara orbilor, chiorul este rege. Nu ┼čtiam nimic despre fabricarea automobilelor, dar niciunul dintre oamenii de ├«ncredere ai lui Ceau┼čescu nu ┼čtia. Totu┼či, tat─âl meu a fost aproape toat─â via┼úa ┼čeful departamentului de servicii General Motors afiliat la Bucure┼čtiÔÇť, ├«┼či ├«ncepe Pacepa articolul intitulat ÔÇ×Ce am ├«nv─â┼úat ca ┼úar al industriei autoÔÇť, el fiind ├«n acel moment ┼čeful programului rom├ón de spionaj industrial.

Fostul spion, stabilit acum ├«n Statele Unite, poveste┼čte c─â Nicolae Ceau┼čescu l-a ├«ndemnat s─â cumpere o licen┼ú─â de la o fabric─â din Vest ┼či apoi ÔÇ×s─â fure tot ce era nevoie pentru a construi o ma┼čin─âÔÇť. Ceau┼čescu ar fi ales Renault, pe motiv c─â era de┼úinut─â de guvernul francez, iar companiile private erau privite cu ne├«ncredere de to┼úi conduc─âtorii ┼ú─ârilor comuniste.

ÔÇ×A┼ča ne-am trezit cu o licen┼ú─â pentru ├«nvechitul Renault 12, a c─ârui produc┼úie urma s─â fie oprit─â ├«n Fran┼úa. Era cea mai ieftin─â variant─âÔÇť, explic─â fostul ┼čef al spionajului rom├ónesc. C├ónd a fost ales celebrul model Renault 12, Ceau┼čescu ar fi zis:ÔÇ×Destul de bun─â pentru idio┼úiÔÇť, potrivit spuselor lui Pacepa. Dup─â ce a fost ales modelul, ma┼čina a fost botezat─â cu numele ÔÇ×DaciaÔÇť, pentru a comemora istoria de 2.000 de ani a Rom├óniei.

Totu┼či, ├«n momentul ├«n care Ceau┼čescu a v─âzut prima ma┼čin─â Dacia 1300 fabricat─â ├«n Rom├ónia, a exclamat:ÔÇ×Prea luxoas─â pentru idio┼úi!ÔÇť. Imediat, s-a renun┼úat la radio, oglinda lateral─â din dreapta ┼či la ├«nc─âlzirea scaunelor din spate. A┼ča s-a ajuns, potrivit lui Pacepa, ÔÇ×la un model cu mai pu┼úine dot─âri ca Renault 12, care oricum nu avea prea multe dot─âriÔÇť. Dup─â ce ┼či ÔÇ×alte luxuri inutileÔÇť au fost eliminate de c─âtre birocra┼úii zelo┼či, Ceau┼čescu s-a declarat mul┼úumit de varianta final─â:ÔÇ×Perfect─â pentru idio┼úi!ÔÇť.
 

1981 - A murit muzicianul jamaican Bob Marley (n. 1945).