Calendar 11 decembrie: 1972   Apollo 17 a devenit a șasea și ultima misiune cu echipaj uman care a ajuns pe Lună jpeg

Calendar 11 decembrie: 1972 - Apollo 17 a devenit a șasea și ultima misiune cu echipaj uman care a ajuns pe Lună

📁 Calendar
Autor: Redacția

1803 - S-a născut compozitorul francez Hector Louis Berlioz (d. 1869).

1843 - S-a născut medicul german Robert Koch, descoperitorul bacilului tuberculozei, laureat al Premiului Nobel în 1905 (d. 1910).

1901 - A fost trimis primul semnal radio transatlantic de către italianul Guglielmo Marconi, de la Poldhu din Cornwall, fiind recepționat de Persy Wright Paget, la St. John, din Newfoundland.

1936 - Regele Eduard al VIII-lea al Angliei a anunțat printr-un comunicat radiofonic abdicarea de la tron, în favoarea fratelui său și opțiunea pentru o viață normală, dincolo de celebritate, alături de femeia pe care o iubește, americana Wallis Simpson.

1941 - Al Doilea Război Mondial: Germania și Italia au declarat război Statelor Unite.

1946 - Adunarea Generală a Națiunilor Unite a decis înființarea UNICEF cu scopul inițial de a oferi ajutoare de hrană și asistență medicală copiilor din țările devastate de al Doilea Război Mondial.

1958 - Filozoful Constantin Noica a fost arestat sub acuzația de „uneltire contra orânduirii sociale”. A fost condamnat la 24 de ani de muncă silnică, la 1 martie 1960.

1972 - Apollo 17 a devenit a șasea și ultima misiune cu echipaj uman care a ajuns pe Lună.

În istoria omenirii, doar 24 de oameni au călătorit spre Lună, cu toții fiind astronauți în cadrul programului Apollo. Jumătate dintre ei au călcat pe suprafața singurului satelit natural al Pământului. Eugene Cernan și Harrison Schmitt au fost ultimele persoane care au intrat în acest club select. Sunt aproape 50 de ani de când un pământean a pășit pe un alt corp ceresc decât Pământul. În ciuda proiectelor fantastice și a progresului tehnologic înregistrat în ultimele patru decenii, oamenii nu au mai ajuns pe Lună din 1972.

Echipajul misiunii Apollo 17 era format din comandantul navei, Eugene Cernan, pilotul capsulei spațiale, Ron Evans, și Harrison „Jack“ Schmitt ca pilot al vehiculului selenar, Challenger (foto sus)

Nava spațială a fost planificată să fie lansată la data de 7 decembrie 1972, ora 5:33 UTC. Countdownul (numărătoarea inversă) a trebuit să fie întrerupt peste 2 ore și 30 minute din cauza unei pene de computer. Aceasta a fost singura întrerupere în cadrul programului spațial Apollo.

Cernan și Schmitt au aselenizat împreună cu vehiculul selenar Challenger, în apropiere de Montes Taurus în Marea Serenitatis. În apropiere de locul de aselenizare ei au efectuat operațiunile planificate ca măsurarea temperaturii, profile gravimetrice, numărare de meteoriți, măsurători a electricității solului, măsurători a atmosferei, a radiațiilor cosmice, a mișcărilor seismice și au luat eșantioane din rocile selenare.

Reîntoarcerea lui Apollo-17 a avut loc fără probleme deosebite, capsula navei spațiale a ajuns în Pacific la data de 19 decembrie 1972, fiind recuperată de nava portavion americană, USS Ticonderoga.

 Eugene Cernan, pe suprafața lunară, la 13 decembrie 1972
Eugene Cernan, pe suprafața lunară, la 13 decembrie 1972

1993 - A murit actrița de teatru și film Elvira Popescu (n. 1896).