Calendar 10 martie: 1876   Alexander Graham Bell a realizat primul apel telefonic jpeg

Calendar 10 martie: 1876 - Alexander Graham Bell a realizat primul apel telefonic

­čôü Calendar
Autor: Redac╚Ťia

241 î.Hr. - Victoria decisivă a romanilor asupra Cartaginei, în bătălia de la Insulele Aegates, a pus capăt Primului Război Punic.

1291 - Rom├ónii din Transilvania au fost men╚Ťiona╚Ťi, pentru prima dat─â, ca participan╚Ťi la Dieta special─â convocat─â de regele Ungariei, Andrei al III-lea, la Alba Iulia.

1629 - Carol I al Angliei a dizolvat Parlamentul: ├«nceputul celor ÔÇ×11 ani de tiranieÔÇŁ ├«n care n-a existat parlament.

1835 - Socialistul utopic Teodor Diamant a pus bazele primului falanster de tip fourierist din Rom├ónia, la Sc─âieni, ├«n Jude╚Ťul Prahova, intitulat Societatea agronomic─â ╚Öi manufacturier─â sau Colonia so╚Ťilor agronomi. Societatea a fost desfiin╚Ťat─â de autorit─â╚Ťi un an mai t├órziu.

1876 - Alexander Graham Bell a realizat primul apel telefonic.


Alexander Graham Bell's Telephone Patent Drawing and Oath   NARA   302052 jpg jpeg

Pe certificatul de na┼čtere al telefonului st─â scris─â ziua de 14 februarie 1876. Acesta a fost momentul c├ónd ideea unui dispozitiv capabil s─â transmit─â sunetul prin intermediul electricit─â┼úii a fost ├«nscris─â la Oficiul american pentru brevete. ├Äns─â lucrurile nu au mers tocmai lin. ├Änt├ómplarea a f─âcut ca inven┼úia s─â fie ├«nregistrat─â de dou─â ori, ├«n aceea┼či zi, la distan┼ú─â de patru ore, pe numele a dou─â persoane: Alexander Graham Bell ┼či Elisha Gray.

Primii au ajuns avoca┼úii lui Bell, care au cerut un brevet; apoi a venit Gray, care a depus o fi┼č─â prin care semnala inten┼úia de a primi un brevet ├«n viitor. Func┼úionarii oficiului nu au v─âzut niciun conflict ├«ntre cele dou─â cereri; procesul ├«n instan┼ú─â i-a fost favorabil lui Bell, cel care avea deja un dispozitiv gata s─â fie testat ┼či dovezi c─â lucra la aceast─â inven┼úie de mai bine de doi ani. Cel mai valoros brevet (foto sus) din istoria american─â ÔÇô dup─â considerentele mai multor istorici ÔÇô a fost primit pe 7 martie 1876, iar 3 zile mai t├órziu Alexander Graham Bell a reu╚Öit efectuarea primului apel telefonic.

Procesul ├«mpotriva lui Gray a fost ├«nceputul unei lungi serii de situa┼úii litigioase: dup─â lansarea inven┼úiei, timp de 18 ani, Bell a fost chemat ├«n numeroase r├ónduri ├«n instan┼ú─â, fiind nevoie s─â ├«┼či testeze dispozitivul ├«n nu mai pu┼úin de 600 de cazuri separate. De fiecare dat─â sentin┼úa i-a fost favorabil─â. 

1940 - A murit prozatorul ╚Öi dramaturgul rus Mihail Bulgakov, autorul romanului ÔÇ×Maestrul ╚Öi MargaretaÔÇŁ (n. 1891).

1945 - Bombardiere americane au aruncat aproape 2.000 de tone de bombe incendiare asupra ora╚Öului japonez Tokyo, distrug├ónd mari p─âr╚Ťi din capitala Japoniei ╚Öi ucig├ónd 100.000 de civili.