Calendar 10 martie: 1876   Alexander Graham Bell a realizat primul apel telefonic jpeg

Calendar 10 martie: 1876 - Alexander Graham Bell a realizat primul apel telefonic

📁 Calendar
Autor: Redacția

241 î.Hr. - Victoria decisivă a romanilor asupra Cartaginei, în bătălia de la Insulele Aegates, a pus capăt Primului Război Punic.

1291 - Românii din Transilvania au fost menționați, pentru prima dată, ca participanți la Dieta specială convocată de regele Ungariei, Andrei al III-lea, la Alba Iulia.

1629 - Carol I al Angliei a dizolvat Parlamentul: începutul celor „11 ani de tiranie” în care n-a existat parlament.

1835 - Socialistul utopic Teodor Diamant a pus bazele primului falanster de tip fourierist din România, la Scăieni, în Județul Prahova, intitulat Societatea agronomică și manufacturieră sau Colonia soților agronomi. Societatea a fost desființată de autorități un an mai târziu.

1876 - Alexander Graham Bell a realizat primul apel telefonic.


Alexander Graham Bell's Telephone Patent Drawing and Oath   NARA   302052 jpg jpeg

Pe certificatul de naştere al telefonului stă scrisă ziua de 14 februarie 1876. Acesta a fost momentul când ideea unui dispozitiv capabil să transmită sunetul prin intermediul electricităţii a fost înscrisă la Oficiul american pentru brevete. Însă lucrurile nu au mers tocmai lin. Întâmplarea a făcut ca invenţia să fie înregistrată de două ori, în aceeaşi zi, la distanţă de patru ore, pe numele a două persoane: Alexander Graham Bell şi Elisha Gray.

Primii au ajuns avocaţii lui Bell, care au cerut un brevet; apoi a venit Gray, care a depus o fişă prin care semnala intenţia de a primi un brevet în viitor. Funcţionarii oficiului nu au văzut niciun conflict între cele două cereri; procesul în instanţă i-a fost favorabil lui Bell, cel care avea deja un dispozitiv gata să fie testat şi dovezi că lucra la această invenţie de mai bine de doi ani. Cel mai valoros brevet (foto sus) din istoria americană – după considerentele mai multor istorici – a fost primit pe 7 martie 1876, iar 3 zile mai târziu Alexander Graham Bell a reușit efectuarea primului apel telefonic.

Procesul împotriva lui Gray a fost începutul unei lungi serii de situaţii litigioase: după lansarea invenţiei, timp de 18 ani, Bell a fost chemat în numeroase rânduri în instanţă, fiind nevoie să îşi testeze dispozitivul în nu mai puţin de 600 de cazuri separate. De fiecare dată sentinţa i-a fost favorabilă. 

1940 - A murit prozatorul și dramaturgul rus Mihail Bulgakov, autorul romanului „Maestrul și Margareta” (n. 1891).

1945 - Bombardiere americane au aruncat aproape 2.000 de tone de bombe incendiare asupra orașului japonez Tokyo, distrugând mari părți din capitala Japoniei și ucigând 100.000 de civili.