Calendar 10 aprilie: 1937   Principele Nicolae a fost decăzut din drepturi ca membru al Casei Regale, ca urmare a căsătoriei morganatice cu Ioana Dumitrescu Doleti jpeg

Calendar 10 aprilie: 1937 - Principele Nicolae a fost decăzut din drepturi ca membru al Casei Regale, ca urmare a căsătoriei morganatice cu Ioana Dumitrescu-Doleti

📁 Calendar
Autor: Redacția

1809 - Războaiele Napoleoniene: A început Războiul celei de-a Cincea Coaliții. Austria a invadat Bavaria.

1815 - A avut loc erupția vulcanului Tambora, din insula indoneziană Sumbawa, una din cele mai puternice din istorie.

1847 - S-a născut jurnalistul american Joseph Pulitzer (d. 1911).

1864 - Arhiducele Maximilian de Habsburg a fost proclamat împărat al Mexicului în timpul intervenției Franței în Mexic.

1912 - Vasul Titanic a plecat în primul și singurul voiaj din portul britanic Southampton.


Titanic in Southampton jpg jpeg

1919 - A murit revoluționarul mexican Emiliano Zapata (n. 1879).

1937 - Principele Nicolae a fost decăzut din drepturi ca membru al Casei Regale, ca urmare a căsătoriei morganatice cu Ioana Dumitrescu-Doleti.

Printul Nicoale este al patrulea copil al regelui Ferdinand si al Reginei Maria. S-a nascut în anul 1903 la Pelisor si i s-a dat numele tarului Nicolae al II-lea al Rusiei, nasul sau si unchiul Mariei. În "Povestea vietii mele", Regina Maria l-a prezentat în cele mai frumoase culori pe Nicolae. Era "un baietel frumos, cu nasul cam lung... ochii erau de un albastru intens, cu o privire impunatoare, uneori aproape fioroasa, si câtva timp a avut un par buclat, de un blond argintiu subtire si stralucitor", scria mama sa. Era favoritul tuturor, inclusiv al ostasilor din garda. Regele Carol I îl admira si-i ierta totul, atitudine pe care suveranul nu o avea fata de altcineva.

Relatiile dintre cei doi frati au fost în general bune în anul 1930 sau, cum spunea Grigore Gafencu, au existat momente de "placuta normalitate". Cei doi, împreuna cu Mihai, devenit între timp "Mare Voievod", au participat la ceremonia de raspuns la Mesajul Tronului din 22 decembrie 1930.

"A fost o nunta ca în povesti"

Anul urmator lucrurile aveau însa sa se complice... Printul Nicolae traia clipele unei sincere iubiri, iar cea care îi furase inima se numea Ioana Dumitrescu Doletti, fiica lui Iorgu Dumitrescu din Tohani. Ea era casatorita în acel moment cu Sauciuc Saveanu, fiul fostului ministru si presedinte al Camerei, Nicolae Saveanu. Se cunoscusera la Automobil Club, unde luasera de mai multe ori împreuna dejunul. De la un asemenea dejun, la plecare, Ioana s-a urcat în masina printului si divortul a fost singura modalitate de rezolvare a problemei intervenite între cei doi soti. În compensatie, Sauciuc a primit un post de diplomat în Belgia.

Nicolae si Ioana s-au casatorit pe 28 octombrie 1931, încalcând Statutul Casei Regale, Ioana având acelasi statut ca si Zizi Lambrino cu multi ani în urma. Ceremonia casatoriei a avut loc la Tohani. "A fost o nunta ca în povesti". Asa au scris ziarele, asa au scris memorialistii, asa au spus tohanenii contemporani evenimentului si toti cei din satele vecine care au asistat la eveniment.

Asa cum printul Nicolae a preferat sa se casatoreasca la Tohani, ca sa nu se faca "vâlva", la fel si autoritatile încercau sa remedieze situatia tot fara prea multa "publicitate".

Printul Nicolae nu a renuntat la Ioana nici în 1937, când Consiliul de Coroana a decis decaderea sa din drepturi ca membru al Casei Regale. Prin decret regal a primit numele de Nicolae Brana. A preferat-o pe Ioana si în mod obligatoriu exilul.

Printul Nicolae a revenit în tara în anul 1938, la moartea Reginei Maria când, pentru a evita "probleme de protocol", nu a fost desemnat cu numele Nicolae Brana, ci a fost prezentat drept al doilea fiu al Reginei Maria. Culmea ironiei, la moartea lui Carol al II-lea, în anul 1953, a fost singurul dintre frati care l-a condus pe ultimul sau drum.

1959 - Prințul Akihito, viitorul împărat al Japoniei, s-a căsătorit cu prințesa Michiko.


Akihito Michiko jpg jpeg

2010 - Accidentul aviatic de la Smolensk: Președintele Poloniei, soția acestuia, guvernatorul Băncii Naționale Poloneze, oficiali și oameni de marcă polonezi au decedat în urma unui accident aviatic produs în apropiere de aeroportul din orașul rusesc Smolensk.