Calendar 1 decembrie: 1918   Marea Adunare Națională de la Alba Iulia a proclamat unirea Transilvaniei cu Regatul României jpeg

Calendar 1 decembrie: 1918 - Marea Adunare Națională de la Alba Iulia a proclamat unirea Transilvaniei cu Regatul României

📁 Calendar
Autor: Redacția

1083 - S-a născut prințesa bizantină Ana Comnena, autoare a unei importante opere istorice, „Alexiada” în care relatează evenimentele din timpul domniei tatălui ei, Alexie I Comnenul (d. 1153).

1640 - Portugalia și-a câștigat independența față de Spania. Ioan al IV-lea (João IV) Restauratorul a fost încoronat rege al Portugaliei.

1761 - S-a născut Marie Tussaud, fondatoarea „Muzeului figurilor de ceară” din Londra (d. 1850).

1800 - Orașul Washington, fondat în anul 1791, a devenit capitala Statelor Unite ale Americii.

1835 - Hans Christian Andersen a publicat prima sa carte de povești.

1896 - S-a născut mareșalul sovietic Gheorghi Jukov, cel care a condus ofensiva finală sovietică asupra Germaniei, încununată cu ocuparea Berlinului (d. 1974).

1918 - Marea Adunare Națională de la Alba Iulia a proclamat unirea Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu Regatul României.

Guvernul ungar a încercat să oprească secesiunea românilor prin trimiterea lui Oszkár Jászi, ministrul naționalităților, la Arad, pentru tratative cu fruntașii transilvăneni. Acestor negocieri le-a pus capăt sec Iuliu Maniu, la 14 noiembrie 1918, afirmând: „Noi vrem separarea deplină de Ungaria”.

În consecință, Consiliul Național Român a hotărât convocarea Marii Adunări Naționale și alegerea delegaților reprezentativi. Alegerea Albei Iulia ca loc de desfășurare a Marii Adunări Naționale se impunea de la sine. Alba Iulia fusese orașul triumfalei intrări a lui Mihai Viteazul în „ziua tuturor sfinților” din noiembrie 1599, fusese de asemenea, orașul înfricoșătorului martiriu al lui Horea și Cloșca, sfârtecați pe roată în februarie 1785. Era deci locul care îngemăna cel mai bine bucuria cu suferința, uralele de entuziasm cu strigătele de durere ale unui întreg popor.

Pe lângă cei 1.228 de delegați oficiali din toate zonele Transilvaniei, învestiți cu așa-numitele credenționale, un fel de împuterniciri care le permiteau să participe în mod direct la dezbaterile din Sala Unirii și să voteze, peste 100.000 de români, mai cu seamă din zonele limitrofe, au umplut Platoul Românilor, de lângă Alba Iulia, locul unde avea să se desfășoare, de fapt, conclavul romanității ardelene. Siguranța delegaților și a adunării era asigurată de trei cordoane de avanposturi prin care nu se putea trece decât în grupuri compacte sau cu legitimații speciale.

La Alba Iulia, Vasile Goldiș care a citit „Expunerea istorică de motive“ precum și „Rezoluția de unire a Ardealului cu România“. După ce a făcut un aspru rechizitoriu monarhiei habsburgice – „Veacuri de-a rândul poporul românesc, adevăratul și legitimul proprietar al pământului, ce fusese odată Dacia Romană, a fost străin și sclav pe pământul său strămoșesc” – Goldiș a propus: 

„Adunarea Națională a tuturor românilor din Transilvania, Banat și Ţara Ungurească, adunați prin reprezentanții lor îndreptățiți, la Alba Iulia în ziua de 1 Decembrie 1918, decretează Unirea acelor români și a tuturor teritoriilor legate de dânșii cu România. Adunarea Națională proclamă îndeosebi dreptul inalienabil al națiunii române la întreg Banatul, cuprins între râurile Mureș, Tisa și Dunăre”.

Oricum, până la unirea definitivă a fost înființat un Consiliu Dirigent în frunte cu Iuliu Maniu, menit să gestioneze afacerile Transilvaniei. O delegație în frunte cu Vasile Goldiș, Vaida-Voevod și episcopii Miron Cristea și Iuliu Hossu a fost însărcinată să prezinte actul Unirii la București, Regelui Ferdinand.Zece zile mai târziu, pe 11 decembrie 1918, Regele Ferdinand I semna Decretul Regal nr. 3631, care stipula la articolul 1, unirea cu România a „ținuturilor cuprinse în Hotărârea Adunării Naționale din Alba Iulia de la 1 decembrie 1918”. Recunoașterea internațională a deciziilor de la Alba Iulia va veni odată cu semnarea Tratatului de la Trianon, dintre România și Ungaria, pe 4 iunie 1920.

1918 - Serbia, Muntenegru, Macedonia, Slovenia, Croația, Dalmația, Voivodina și Bosnia și Herțegovina s-au unit, formând „Regatul sârbilor, croaților și slovenilor”.

1920 - Consiliul orășenesc al orașului Brașov a donat Castelul Bran Reginei Maria a României, ca semn de recunoștință față de contribuția sa la înfăptuirea Marii Uniri de la 1 decembrie 1918.

1934 - Serghei Kirov, membru al Biroului Politic al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice, a fost împușcat mortal de Leonid Nikolaev la sediul Partidului Comunist din Leningrad. Acest eveniment a marcat începutul epurărilor staliniste.

1936 - În prezența regelui Carol al II-lea și a reginei Maria, a fost inaugurat Arcul de Triumf din București.


Nicolae Ionescu   Pretzel vendors in uniform in front of the Triumph Arch jpg jpeg

1948 - Regimul comunist a desființat Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică.

1953 - Rosa Parks a fost arestată la Montgomery, Alabama, SUA, pentru că a refuzat să cedeze locul în autobuz unui călător alb.

1990 - La Alba Iulia a avut loc ședința solemnă a Parlamentului României consacrată sărbătoririi zilei de 1 Decembrie. Aceasta devine pentru prima dată Ziua Națională a României

Foto sus: Episcopul Iuliu Hossu citeşte Rezoluţia de la Alba Iulia, 1 decembrie 1918