Cele mai noi descoperiri de la Pompei (© Facebook / Pompeii - Parco Archeologico)

Zona cu cele mai noi descoperiri de la Pompei, deschisă publicului

📁 Roma, măreţia şi declinul său
Autor: Redacția
🗓️ 3 ianuarie 2024

Excavațiile recente din zona arheologică Regio IX de la Pompei, orașul distrus de erupția Vezuviului din anul 79 d.Hr., cu cele mai noi descoperiri realizate, precum moara-închisoare sau o frescă cu natură moartă ce amintește de actuala „pizza”, sunt deschise publicului începând de miercuri, 3 ianuarie 2024.

Noua zonă, cu cele mai noi descoperiri realizate în ultimele luni în așa-numita Regio IX din vechiul oraș îngropat Pompei - unul dintre cele nouă cartiere în care este împărțită regiunea - se întinde pe aproximativ 3.200 de metri pătrați și poate fi vizitată de luni până vineri, cu rezervare în prealabil, în grupuri de 15 persoane, informează Agerpres.

Săpăturile în această zonă a Regio IX, de-a lungul Via di Nola, au început în 1888, dar au fost întrerupte la scurt timp, fiind reluate cu doar un an în urmă, cu descoperiri uimitoare, precum o afacere cu mese de lucru și căzi pentru spălat și vopsit rufe și o brutărie cu un cuptor, dar și o încăpere în care sclavi și măgari erau forțați să macine cereale.

În aceste zone recent descoperite au fost găsite rămășițele osoase a trei victime ale erupției, trei pompeieni care se refugiaseră în căutarea siguranței și care și-au găsit în schimb moartea după prăbușirea acoperișurilor.

Pe unul dintre pereții acestor noi încăperi a fost găsită o frescă cu natură moartă, ce amintește de actuala „pizza", care servește drept bază pentru o farfurie cu diverse fructe, printre care se disting o rodie și probabil o curmală, asezonate cu condimente sau cu un fel de pesto (moretum, în latină), reprezentat prin puncte în nuanțe gălbui și ocru.