William Shakespeare

Un exemplar original al primei cărţi cu piese de William Shakespeare, vândut pentru o sumă record

📁 Carte
🗓️ 1 august 2022

Un exemplar original al primei cărţi cu piese de William Shakespeare a fost vândut pentru 2,4 milioane de lire sterline la casa de licitaţii Sotheby’s din New York.

Prima publicaţie a operelor lui William Shakespeare, adesea menţionată ca una dintre cele mai importante cărţi din literatura engleză, a fost cumpărată de un colecţionar privat, informează adevarul.ro.

Ediţia are mai bine de 400 de ani şi conţine o colecţie de 36 de piese de teatru. Au fost tipărite doar 750 de exemplare ale manuscrisului, dintre care doar de aproximativ 220 se ştie că au supravieţuit.

Fără Primul Folio ar fi fost posibil ca 18 dintre cele mai cunoscute lucrări ale lui Shakespeare, inclusiv „Macbeth”, „The Tempest”, „Julius Caesar” şi „Twelfth Night”, să se fi pierdut, deoarece nu au supravieţuit manuscrise contemporane ale pieselor lui Shakespeare.

Partenerii lui Shakespeare din compania de actorie, John Heminge şi Henry Condell, au adunat piesele în cartea care a fost publicată în 1623, la şapte ani de la moartea dramaturgului.   

Se crede că textul scos la licitaţie este unul dintre doar 20 care au rămas în proprietate privată. British Library deţine cinci exemplare, restul fiind expuse în muzee şi biblioteci din întreaga lume.

Mai multe pentru tine...