Vladimir Putin lăsat să aștepte de Erdogan (foto: Captură video Youtube)

Vladimir Putin, lăsat să aștepte de Erdogan / VIDEO

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 20 iulie 2022

Vladimir Putin a fost lăsat să aștepte stânjenit într-o cameră în fața unei mulțimi de reporteri, înainte să se întâlnească cu omologul său turc, Recep Erdogan.

Imaginile surprinse înaintea întâlnirii de marți îl arată pe Putin agitându-se, balansându-se de pe un picior pe altul și făcând diverse grimase în fața camerelor de filmat, timp de aproape un minut, înainte de a fi întâmpinat în sfârșit de Erdogan.

A fost un moment neobișnuit pentru liderul rus, cunoscut pentru faptul că îi lasă intenționat pe liderii mondiali să îl aștepte, uneori ore întregi, înainte de discuțiile programate. Unii au speculat că ar fi putut fi o reacție la o întâlnire din 2020 de la Moscova, în care Erdogan a așteptat atât de mult timp să intre în sala de discuții încât s-a așezat pe scaun, scrie publicația britanică The Guardian.

Reporterii au surprins momentul în care Putin a intrat marți în cameră, așteptând ca Erdogan să vină. În schimb, a rămas așteptând în picioare.

Cu mâinile împreunate în fața lui, liderul rus a așteptat 50 de secunde. În cele din urmă, Putin și-a lăsat mâinile pe lângă corp, aproape exasperat, moment în care Erdogan a venit și a dat mâna cu el.

Vladimir Putin efectuază a doua sa deplasare externă oficială de la începutul războiului din Ucraina, izbucnit pe 24 februarie. Izolat de occidentali din cauza invaziei din ţara vecină, liderul de la Kremlin se duce într-o ţară oarecum aliată Rusiei, şi anume Iran, pentru un summit tripartit cu omologul său local Ebrahim Raisi şi omologul său turc Recep Tayyip Erdogan.

În ceea ce priveşte Siria, Erdogan anunţă de ceva timp că intenţionează să poarte o operaţiune împotriva forţelor kurde din Unităţile de Apărare a Poporului (YPG). Liderul de la Ankara vizează să lanseze o operaţiune între oraşele Tel Rifaat şi Manbij, în nordul Siriei, cu obiectivul de a stabili acolo „o zonă de securitate pe o adâncime de 30 de kilometri debarastă de terorişti”. Regimul Erdogan consideră YPG drept organizaţie teroristă din cauza legăturilor sale cu separatiştii din Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK). Nu am nevoie de permisiunea nimănui pentru a lua cu asalt zona dominată de YPG, susţine Erdogan.

Mai multe pentru tine...