VIDEO Submarinele germane erau la un pas de a îngenunchea Marea Britanie jpeg

VIDEO Germania a pierdut r─âzboiul cu URSS ┼či din cauza c─âilor ferate

­čôü Al Doilea R─âzboi Mondial
Autor: Redac╚Ťia
­čŚô´ŞĆ 11 august 2010

Istoricul Marian ┼×tef─ânescu consider─â c─â una dintre cauzele pentru care Germania a pierdut confruntarea armat─â cu URSS-ul din cel de-Al Doilea R─âzboi Mondial a fost incapacitatea Wehrmachtului de a g─âsi solu┼úii fiabile pentru a putea folosi c─âile ferate sovietice.

CLICK AICI PENTRU A VEDEA INTERVIUL CU ISTORICUL MARIAN ┼×TEF─éNESCU

15 14 13 12 11 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1 SIGLA VIDEO jpg jpeg

ÔÇ×Primul r─âzboi ├«n care rolul c─âilor ferate a fost esen┼úial este r─âzboiul de secesiune din SUA, liniile de ├«naintare fiind legate de direc┼úia c─âilor ferate. A urmat r─âzboiul franco-prusac (1870-1871), care a fost ├«n mod categoric c├ó┼čtigat de prusaci datorit─â c─âilor ferate. Imperiul frncez nu avea dec├ót o cale ferat─â care mergea spre Est, germanii aveau ┼čapte c─âi ferate care mergeau ├«n direc┼úia Sedan-Verdun-acolo unde s-au dat marile b─ât─âlii.

├Än Primul R─âzboi Mondial, cele dou─â mari b─ât─âlii de pe frontul de Est dintre Germania ┼či Rusia-Tannenberg ┼či Lacurile Mazuriene au fost c├ó┼čtigate de germani datori─â c─âilor ferate. O armat─â german─â inferioar─â oric─âreia dintre cele dou─â armate ruse le-a ├«nvins pe am├óndou─â. Acest lucru s-a ├«nt├ómplat datorit─â faptului c─â armata german─â a fost folosit─â la un interval de o s─âpt─âm├ón─â, prin sistemul circular al c─âilor ferate din acea regiune. A ├«nfr├ónt ├«nt├ói prima armat─â rus─â, apoi aceea┼či armat─â s-a ├«ntors ┼či a ├«nvins a doua armat─â rus─â. Rezultatele au fost dezastruoase pentru ru┼či.

Din acela┼či serial:

Peemunde-baza de arme secrete a lui Adolf Hitler

Tancul-Calul de foc al timpurilor moderne

├Än cel de-Al Doilea R─âzboi Mondial, c─âile ferate numai au aceea┼či importan┼ú─â ca ├«n r─âzboaiele anterioare pentru c─â se dezvolt─â foarte mult transportul rutier. Cert este c─â ├«n r─âzboiul din Est, germanii au avut o inferioritate, de la ├«nceput asumat─â, deoarce c─âile ferate din Rusia sunt construite cu un ecartament diferit fa┼ú─â de Europa (doar Rusia ┼či Spania au un alt ecartament). Din acest motiv, germanii au avut mari probleme de adaptare, cu pu┼úine solu┼úii fiabile de a rezolva aceast─â problem─â. Au construit c─âi ferate speciale ├«n Rusia doar pentru tunurile blindate care erau a┼čezate pe liniile ferate, cum ar fi celebrul tun DORA folosit la Sevastopol ┼či la Leningrad, deservit de 1.000 oameni ┼či care putea trimite un obuz la 30 de km.

Cu siguran┼ú─â c─âile ferate au contribuit la pierderea r─âzboiului de c─âtre Germania, dar nu au fost unul dintre factorii primordialiÔÇŁ, a declarat profesorul Marian ┼×tef─ânescu.