VIDEO Dezbatere „Historia”: Propaganda rusă în România anilor 1914-1916
Izbucnirea Primului Război Mondial a produs o sciziune în rândul oamenilor politici şi de cultură în privinţa alăturării României la une dintre taberele beligerante. S-au conturat două curente de opinie ce susţineau intrarea în război de o parte sau cealaltă:antantofilii şi germanofilii.
Declanşarea Primului Război Mondial a găsit România într-o situaţie delicată. Era legată printr-un tratat defensiv de Tripla Alianţă şi, implicit, de Austro-Ungaria, ţară care ocupa Transilvania şi Bucovina, provincii locuite de români. De cealaltă parte, România ar fi fost nevoită să se alieze cu Rusia, duşmanul tradiţional, ţară care la rândul ei ocupa o veche provincie românească, respectiv Basarabia. Practic, România trebuia să aleagă la ce teritorii locuite de români renunţă. La toate acestea se aduga intensa propagandă la care era supusă România de către ţările ce o vroiau sau nu intrată în război.
Una dintre cele mai intense si mai atipice propagande a fost cea dusă în România de Imperiul Ţarist. Cum s-a manifestat acesta? Ce scopuri urmărea? La aceste întrebări, dar şi la multe altele, au răspuns Călin Hentea, istoric militar, şi Dan Falcan, istoric, ” într-o ediţie specială a dezbaterilor „Historia”, moderată de Ciprian Stoleru, şi transmisă de adevarul.ro începând cu ora 11.00.