VIDEO Cum l au asasinat SUA pe Osama bin Laden jpeg

VIDEO Cum l-au asasinat SUA pe Osama bin Laden

­čŚô´ŞĆ 2 mai 2011

Dup─â aproape zece ani de c─âut─âri Osama bin Laden, cel mai c─âutat terorist de pe planet─â, liderul al-Qaida a fost ucis de for┼úele americane ├«n Pakistan. Numai un grup restr├óns de persoane ┼čtie despre opera┼úiunea de asasinare a liderului al-Qaida, Osama bin Laden.

"A fost o opera┼úiune deosebit de periculoas─â", au precizat oficialii care au participat la o conferin┼ú─â telefonic─â pentru pres─â. Opera┼úiunea din nord-estul Pakistanului a fost desf─â┼čurat─â de un comando al for┼úelor speciale americane ┼či a durat circa 40 de minute, relateaz─â CNN.

"O echip─â american─â redus─â" a fost implicat─â ├«n opera┼úiunea de la Abbotabad, au precizat surse americane pentru CNN, ├«ns─â ele au refuzat s─â precizeze dac─â aceasta era format─â din membri CIA sau militari din for┼úele speciale. O alt─â surs─â oficial─â a precizat c─â Osama bin Laden a opus rezisten┼ú─â ┼či a fost ├«mpu┼čcat ├«n cap ├«ntr-un schimb de focuri.

image

Surse pakistaneze au afirmat c─â, la fa┼úa locului,  ├«n localitatea Abbotabad, din nord-estul Pakistanului (foto dreapta), au fost prezen┼úi, ├«n timpul atacului, ┼či membri ai serviciilor de informa┼úii pakistaneze. Cooperarea cu Pakistanul a permis localizarea lui bin Laden ┼či a cl─âdirii unde se ascundea acesta, a spus, de altfel, ┼či Obama.

Cl─âdirea de trei etaje din Abbotabad, ora┼čul unde a fost localizat Osama bin Laden, se afl─â la circa 100 de kilometri de Islamabad.Complexul reziden┼úial unde se afla bin Laden a fost construit ├«n 2006. Cl─âdirea este ├«nconjurat─â de ziduri ├«nalte ┼či garduri de s├órm─â ghimpat─â.

Informa┼úiile din interior au fost cruciale pentru reu┼čita acestei opera┼úiuni. CIA a ├«ncercat timp foarte ├«ndelungat s─â c├ó┼čtige ├«ncrederea unor persoane apropiate liderului Al-Qaida. De┼úinu┼úii de la Guantanamo "au furnizat (date despre) persoane care-i furnizau un sprijin direct" lui ben Laden, a declarat acest oficial. Este vorba despre un "curier singuratic", asociat ┼či altor membri Al-Qaida, care s-a dovedit crucial.

Bin Laden a fost omor├ót al─âturi de mai mul┼úi membri ai familiei sale, printre care ┼či unul dintre fii teroristului, a spus un oficial american, iar un oficial din serviciile secrete pakistaneze au spus c─â nu se ┼čtie cine a atras focul de arm─â care l-a omor├ót pe bin Laden.

CNN a publicat un clip video în care apare casa din Abbottabad, Pakistan, în care a fost ucis liderul al-Qaida. Clădirea este cuprinsă de flăcări:

 

Cite┼čte ┼či:

Obama, cu referire la moartea lui Osama bin Laden:Ast─âzi este o zi istoric─â pentru omenire

Osama bin Laden a murit/ Cele mai groaznice atentate pe care le-a produs

Osama bin Lalden a fost ucis/ Cât timp s-au chinuit americanii să-l prindă

Osama bin Laden a fost ucis/Analist:Eliminarea lui nu ├«nseamn─â c─â al-Qaeda ├«┼či va ├«nceta activitatea