VIDEO Baza militară misterioasă care se construieşte pe o insulă vulcanică din largul Yemenului jpeg

VIDEO Baza militară misterioasă care se construieşte pe o insulă vulcanică din largul Yemenului

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 26 mai 2021

O bază militară misterioasă se construieşte pe o insulă vulcanică din largul Yemenului pe o rută maritimă importantă atât pentru petrol, cât şi pentru marfă şi care leagă Marea Roşie de Golful Aden, relatează „The Guardian”, citat de adevarul.ro.

Nicio ţară nu a reclamat baza aeriană de pe insula Perim din strâmtoarea Bab Al-Mandab, dar traficul anterior asociat cu o tentativă de construire a unei piste de-a lungul insulei de 5.6 lungime trimite la Emiratele Arabe Unite. Oficialii guvernului din Yemen, recunoscut internaţional, sunt de părere că EAU se află în spatele acestei ultime construcţii, în pofida faptului că acestea au anunţat în 2019 retragerea trupelor din campania militară condusă de saudiţi împotriva rebelilor houthi. „Pare să fie vorba de un obiectiv strategic pe termen lung de stabilire a unei prezenţe relativ permanente. Posibil să nu aibă legătură doar cu războiul din Yemen ci trebuie văzută şi situaţia privind transporturile, care au rol-cheie”, explică Jeremy Binnie, redactorul pentru Orientul Mijlociu la compania de informaţii open-source Janes, care urmăreşte lucrările de construcţie de ani de zile.

Existenţa unei piste pe insula Perim permite celui care o controlează să proiecteze putere în strâmtoarea Mandeb şi să lanseze raiduri aeriene asupra Yemenului, o ţară zdruncinată de război. Totodată, furnizează o bază de operaţiuni în Marea Roşie, Golful Aden şi estul Africii. Imaginile prin satelit realizate de Planet Labs pe 11 aprilie şi obţinute de AP arată camioane pentru reziduuri şi utilaje lucrând la o pistă pentru avioane lungă de 1.8 kilometri. Pe 18 mai lucrarea era finalizată. Trei hangare au fost ridicate în sudul pistei.

Un proiect început la sfârşitul lui 2016 şi ulterior abandonat era plănuit să construiască o pistă lungă de trei kilometri care ar fi putut acomoda bombardiere grele.

Oficiali militari din Yemen - afiliaţi guvernului recunoscut internaţional şi susţinut de coaliţia condusă de Arabia Saudită din 2015 - au declarat sub anonimat pentru AP că EAU au transportat în ultimele săptămâni arme, echipament şi trupe pe insuia Perim. Ei au precizat că tensiunile recente dintre EAU şi preşedintele Yemenului Abed Rabbo Mansour Hadi s-au iscat în parte din pricina solicitării Emiratelor ca acesta să semneze un contract de concesiune pe 20 de ani. Oficialii din Emirate nu au recunoscut că ar exista neînţelegeri pe acestă temă.

Proiectul iniţial a fost conceput după ce EAU şi forţele aliate au preluat controlul asupra insulei de la militanţii houthi sprijiniţi de Iran. Datele recente ale traficului nu arată vase în jurul Perim, ceea ce indică că probabil materialele de construcţie au fost transportate de nave cu sistemul de identificare automată oprit. Construcţia a fost întreruptă în 2017 după ce inginerii şi-au dat seama că nu pot trece printr-o porţiune stâncoasă astfel încât să încorporeze vechea pistă. Lucrările au fot reluate pe 22 februarie, potrivit imaginilor din satelit, după ce preşedintele american Joe Biden a anunţat că SUA renunţă la sprijinirea ofensivei saudite împotriva houthi.

Decizia de a relua construcţia bazei aeriene din largul Yemen vine după ce EAU au demontat parţial o bază militară din Eritreea est-africană ca teren de pregătire pentru campania din Yemen. Eleonora Ardemagni, analist la Institutul Italian pentru Studii Politice Internaţionale notează că în timp ce Cornul Africii „a devenit un loc periculos” pentru Emirate din cauza competiţiei şi riscurile locale asociate războiului, Perim are o populaţie restrânsă şi este un sit preţios pentru monitorizarea Mării Roşii, o regiune care a cunoscut recent un val de atacuri şi incidente.

„Emiratele au trecut de la o politică externă de proiecţie a puterii la una de protecţie a puterii”, care sporeşte „capacitatea să monitorizeze ce se întâmplă şi să prevină posibile ameninţări ale actorilor non-statali apropiaţi de Iran”.

Insula Mayun în arabă se află la 3.5 kilometri de capătul sud-vestic al Yemenului. Marile puterile puteri mondiale au recunoscut mereu locaţia strategică a insulei vulcanice mai ales după deschiderea canalului Suez ce leagă Mările Mediterană şi Roşie.. Un dezavantaj al insulei este faptul că nu dispune de un port modern, potrivit analistului de la Janes, citat de Times of Israel.