Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen (© Flickr / European Parliament)

Ursula von der Leyen: „Nu trebuie să substituim vechile dependenţe cu altele noi”

📁 Istorie recentă
🗓️ 30 august 2022

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avertizat luni că UE trebuie să evite înlocuirea dependenţei faţă de gazul şi petrolul rusesc cu dependenţa faţă de sursele de materii prime necesare bateriilor destinate dezvoltării energiilor regenerabile şi care în prezent provin în principal din China.

„Trebuie să evităm căderea în aceeaşi dependenţă cum este cu petrolul şi gazul. Nu trebuie să substituim vechile dependenţe cu altele noi”, a indicat Ursula von der Leyen în intervenţia sa la Forumul Strategic care se desfăşoară în oraşul sloven Bled.

Ursula von der Leyen a semnalat că „tranziţia verde şi digitală” va creşte enorm nevoia de materii prime, precum litiul pentru baterii, siliciul pentru semiconductori şi aşa-numitele pământuri rare necesare componentelor maşinilor electrice şi turbinelor eoliene, relatează agenţia EFE, citată de Agerpres.

Cererea pentru astfel de materii prime s-ar putea dubla până în anul 2030, a mai precizat preşedinta Comisiei Europene.

Astfel, în Europa cererea de baterii de litiu va creşte cu 40% pe an până în anul 2025, ceea ce, laudă Ursula von der Leyen, arată că tranziţia verde a UE avansează.

Dar „vestea nu la fel de bună este că o ţară domină prelucrarea”, aceasta fiind China, a recunoscut preşedinta Comisiei Europene.

„Trebuie să ne asigurăm că accesul la aceste produse nu va fi folosit pentru a ne şantaja. Trebuie să diversificăm aprovizionarea şi să stabilim noi legături cu furnizori de încredere”, a concluzionat Ursula von der Leyen, anunţând totodată că va efectua curând o vizită în Canada, ţară ce are programe de extracţie a pământurilor rare.

Foto sus: Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen (© Flickr / European Parliament)