Urmele unor ziduri masive de piatră, descoperite la castelul Teleki din Posmuș, județul Bistrița Năsăud | FOTO jpeg

Urmele unor ziduri masive de piatră, descoperite la castelul Teleki din Posmuș, județul Bistrița-Năsăud | FOTO

📁 Curiozităţile şi culisele istoriei
Autor: Redacția
🗓️ 28 octombrie 2021

Muzeul Național de Istorie al Transilvaniei în parteneriat cu Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud au efectuat în perioada aprilie-august o serie de cercetări arheologice în zona castelului Teleki din localitatea Posmuș, necesare în cadrul Proiectului ”Reabilitarea şi Restaurarea Castelului din localitatea Posmuş". 

Dacă în exteriorul castelului la intrare au fost surprinse urmele unor anexe din perioada comunistă, cercetările efectuate în zona în care se afla viitoarea centrală pentru încălzire a castelului au identificat o groapă menajeră de circa 2 metri diametru, identificată la adâncimea de 1,20 metri cu un bogat material ceramic: bucăți de cahle, ceramică uzuală, ceramică de lux, piese de fier etc, informează un comunicat al Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud.  

Castelul Teleki din Posmus 3 jpg jpeg

Cele mai interesante descoperiri s-au făcut pe latura vestică a corpului principal al castelului, unde în urma efectuării unui șanț pentru rețeaua electrică au fost identificate urmele unor ziduri masive de piatră. Pentru a putea urmări traiectul acestora și dimensiunile lor s-a recurs la o decapare superficială a stratului superior, observându-se faptul că întreaga suprafață a fost acoperită cu un strat de lut galben, probabil în momentul dezafectării clădirilor respective. 

Aceste clădiri prezintă o planimetrie interesantă, ce se desfășoară pe o lungime de 18 metri și lățimea de 12 metri, grosimea zidurilor fluctuând de la 90 centimetri la 65 centimetri. Acestea prezintă cel puțin două compartimentări, dintre care una este suprapusă de drumul actual de acces în curtea castelului. Cea de a doua compartimentare este și cea mai bine conturată având dimensiunile de 8,50 x 8 metri cu un zid intermediar ce o traversează. O a treia compartimentare pare a continua spre nordul zidului cetății însă zona respectivă a fost afectată de o serie de toalete publice din perioada comunistă.

Castelul Teleki din Posmus 6 jpg jpeg

Funcționalitatea acestora nu este încă lămurită cert, foarte probabil sunt elemente ale unor clădiri ale castelului la care s-a renunțat ulterior și care în unele porțiuni au fost afectate de un incendiu puternic. Despre existența acestora nu există date concrete, doar supoziții. Cert este că cercetarea a identificat și o porțiune a zidului de incintă a castelului cu mai multe faze de construire, dintre care cea mai recentă se mai păstrează destul de bine pe câțiva metri. În plus din lacul dezafectat al castelului au mai fost recuperate câteva fragmente ale statuilor ce împodobeau curtea interioară a castelului. 

Foto: Facebook / Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud

Castelul Teleki din Posmus 5 jpg jpeg